-

Coloria - faq

Coloria on mielenkiinnon pohjalta syntynyt sivusto, joka tarjoilee väritietoa laidasta laitaan. Tekstiä löytyy niin pigmenttien ja värienkäytön historiasta ja kuin värien kulttuurillisista merkityksistä kuin värien fyysisistä ominaisuuksista ja käytännön informaatiostakin.

Coloria, Coloria.net © Päivi Hintsanen 2000-

Julkaisija: Päivi Hintsanen, Jyväskylä

Coloria.net ISSN 2737-3649

1   Can I find your Coloria Website in an English version?
Sorry - you can't and you probably won't. Unless somebody wants to translate the text for free of charge. I have received several requests about translating the site to English. Actually, I originally planned to publish the site in English too but then I realized that my resources are limited. I had to choose between English and Finnish - and since Finnish is my native language and no such site was online in Finnish... Luckily, there are lots of good sites about colours in English already.

(Tämä ei oikeastaan ole usein kysytty kysymys, mutta koska kirjoittaja ilmaisee asiansa niin kauniisti ja jätti yhteystietonsa antamatta, julkaisenpa vastaisuuden varalle:) Taas periaatteessa mielenkiintoinen sivusto, mutta ei sanaakaan ruotsiksi. Eikö minua tarvitse palvella äidinkielelläni? Englanninkielisille sentään esitetään pahoittelut sivujen puuttumisesta, mutta mitäpä maan toisesta kansalliskielestä - sen voi vaieta kuoliaaksi. Anteeksi vain, mutta olen törmännyt tähän ilmiöön niin usein, että kohteliaisuus on karissut jo aikoja sitten.
Vastaus: Tämä sivusto on harrastukseni ja sellaisena haluan pitää sen. Aikaansaamani ruotsinkieliset lauseet eivät varmasti ole iloista luettavaa kenellekään, eikä resurssini kaksikielisyyteen riittäisi, vaikka kieltä osaisinkin sujuvasti (kts. ylempi vastaus). Jos esimerkiksi satut olemaan kääntäjä ja haluat kääntää sivustoa ruotsiksi, ota yhteyttä.

2   Kuinka paljon Coloriassa on materiaalia?
Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska Coloria kasvaa ja kehittyy koko ajan. (Vuoden 2012 lopussa sivujen kokonaismäärä oli noin kolme tuhatta. Kaikki ei ole vielä julkaistavassa kunnossa, joten kaikkia sivuja ei ole vielä linkitetty etusivulle tai hakemistoon. En ole jaoitellut yhtä aihetta koskevaa tekstiä useammille sivuille, joten sivut saattavat olla pitkiä. Printattuina versioina (varsinkin, jos vaihtaa tekstin astetta suuremmaksi) kustakin aiheesta tulee yleensä yhdestä kymmeneen sivua.

3   Kuinka luotettavaa Coloriassa julkaistu materiaali on? Miksei mukana ole lähdemainintoja?
Olen yrittänyt varmistaa kaiken saamani materiaalin vähintään kahdesta lähteestä, mutta eihän mistään voi silti ikinä olla täysin varma. Poikkeuksiakin on - olen pyrkinyt kirjoittamaan omat epäilyni ja tarjotut vaihtoehdot tekstiin sisään, mutta voihan sieltä silti lapsuksia löytyä. Myös esim. kielisanastojen kohdalla olen lähes täysin luottanut materiaaliin, jota olen saanut Colorian lukijoilta (kielenkääntäjät, kaksikieliset jne.). Jos epäilyttää vähänkään, kannattaa tarkistaa tietoa muista lähteistä - otan riemulla vastaan kaiken korjatun tiedon.
Kiinnostuin väreistä jo joskus - öh - hyvin pienenä ja aloin vähitellen koota väriin liittyviä juttuja noin 13-14 -vuotiaana. Suurin osa Coloriassa esillä olevista jutuista on kertynyt tässä melkein kolmenkymmenen vuoden kuluessa. Suurimman osan aikaa minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että laittaisin tämän jonnekin esille ja lähdetietoja saattaisi tarvita. Joihinkin juttuihin, joita olen viimeaikoina koonnut, olen merkinnyt myös, mistä lähteestä juttu on peräisin. Kirjallisuuslistaan olen kuitenkin merkinnyt ainakin osa lähteistä, joita olen käyttänyt. Tarkoitus on kyllä etsiä jostain käsiin ne vanhemmatkin lähdetiedot - eli ehkä joskus vielä.

4   Miksei Coloriassa ole kuvia?
Kuvat valitettavasti suurelta osin puuttuvat - mutta toivottavasti asiaan tulee joskus muutos. Joitakin kuvia Coloriaan on jo lisättykin, mm. vanhojen väriaineiden (lyijyvalkoinen, kokenilli jne.) kuvia. Koska Coloria on täysin harrastukseni pohjalta syntynyt sivusto, joka ei rahallisesti tuota mitään, resurssit ovat hieman vajaavaiset. Oma aiheeseen liittyvä kuvavarastoni käsittää 0 kuvaa. Kuvien hankkiminen virallisista lähteistä toimituskustannuksineen ja tekijänoikeusmaksuineen maksaa. Ilmaiskuvien etsintään ei ole pahemmin ollut aikaa - toivottavasti sitä joskus vielä tulee. Eli: jos joku haluaa tarjota ilmaiseksi asiaan liittyvää kuvamateriaalia tai etsiä käyttöön ilmaista kuvamateriaalia, otan sitä erittäin mielelläni vastaan :)
Edit 091203: Kiitos teille, jotka olette luvanneet kuvia käyttööni. Suuri kiitos Coloriaan lisätyistä kuvista kuuluu myös niille ulkomaalaisille ihmisille, jotka ovat olleet kiinnostuneita Coloriasta ja tarjonneet kaiken mahdollisen apunsa kuvat mukaanlukien, vaikkeivat itse hyödy projektista mitenkään!

5   Miksei Coloriassa ole: kunnollista värioppisivua? tietoa vastaväreistä? tietoa eri väriharmonioista?
Väriopista ja vastaväreistä yms. löytyy valmiiksi aika paljon hyvätasoisia (suomenkielisiäkin) sivuja. Linkkisivun kautta pitäisi löytyä ainakin muutama.

6   Mihin viittaa numerointi värisävyjen perässä?
Ne viittaavat värien Color Index -numeroon. Jokaiselle pigmentille on annettu oma CI-numeronsa (numeroiden ja pigmenttien vastaavuudet voi tarkistaa pigmenttinimiä [CI] -sivulla). Ensimmäiset kaksi kirjainta viittaavat aina pigmentin väriin (esim- PY= Pigment Yellow; PR = Pigment Red) ja sen jälkeen tulee ko. pigmentin numero. Näiden avulla esim. taiteilijat voivat varmentaa, että ostavat vaikkapa aitoa kobolttisinistä eikä sen jäljitelmää, joka on sekoitettu vaikka kahdesta eri pigmentistä.
Lisäksi värjäysaineilla on omia numeroitaan AR viittaa sanoihin Acid Red, BB - Basic Blue jne.
PBlk=Pigment Black (musta), PW=Pigment White (valkoinen), PR=Pigment Red (punainen), PG=Pigment Green (vihreä), PB=Pigment Blue (sininen), PBr=Pigment Brown (ruskea), PY=Pigment Yellow (keltainen), PO=Pigment Orange (oranssi), PV=Pigment Violet (violetti)

7   Löytyykö Coloriasta tietoa siitä, kuinka jauhepigmenteistä valmistetaan maaliainetta?
Joillakin pigmenttisivuilla on Kain kirjoittama ohje itse pigmentin valmistukseen, mutta Kai on ollut enemmän kiinnostunut pigmenttien kulttuurihistoriasta ja ohjeetkin ovat melko vanhahtavia - ja monet vaarallisiakin! Tässäkin aiheessa lienee turvallisinta turvautua alan kirjallisuuteen: varmasti ainakin vanhemmissa maalausoppaissa on tietoa maaliaineiden valmistuksesta. Ns. keittomaalien ja vanhojen talomaalien valmistukseen löytyy ohjeita netistä (katso alempaa kohtaa "Mistä saan tietoa perinnemaaleista?")
EDIT 25.4.2017: Colorian rinnalle on auennut vanhojen väritekstien arkisto www.coloriasto.net. Sieltä löytyy väriaiheisia juttuja laidasta laitaan, myös ohjeita värien valmistamiseen. Ohjeet olen koonnut omalle sivulleen: coloriasto.net/reseptit.htm. Huomiona tässäkin, että vanhoissa ohjeissa on myös aineita, joita ei nykyään saa enää käyttää niiden myrkyllisyyden tai muun haitallisuuden vuoksi.

Ja lisättäköön tähän vielä väripigmenteistä kiinnostuneille: raakapigmenttejä myyvät monet taiteilijavälinekaupat, mm. Temperassa (www.tempera.fi) on saatavilla 95 eri sävyä Sennelierin pigmenttejä sekä 67 sävyä Schminckeltä + kymmenkuntaa eri pronssijauhetta. Ulkomaisista mainittakoon mm. USAssa sijaitseva Iconofile (www.iconofile.com; myy ikonien tekemiseen ja restaurointiin tarkoitettuja historiallisia pigmenttejä) ja jo aiemmin mainittu saksalainen Kremer Pigmente (www.kremer-pigmente.de).

Muu - yleinen

Mistä saan tietoa...?

Coloriasta voi yrittää tottakai, mutta itsellänikään ei ole mitään erityistä tietopankkia käytettävissä. Parhaiten tietoa löytää netistä jonkin hakukoneen (esim. Googlen) avulla. Myös kirjastojen ja monien kirjakauppojen tietokantoihin pääsee netin kautta käsiksi. Jos niistä ei tietoa etsimästäsi asiasta löydy, on hyvin epätodennäköistä, että sitä löytyy minultakaan. Ainahan kuitenkin *voi* yrittää. :)

Mistä saan tietoa perinnemaaleista?
Elleivät maalikaupat auta, voi tutkia kirjastoja / kirjakauppoja. Suomeksi aiheesta on julkaistu ainakin Risto Vuolle-Apialan kirjoittama "Perinnemaalit" sekä Kari Koskelan "Perinnemaalit ja puutalon rakenteellinen suojaus" (www.ilias.fi/raami47.html). Googlaamalla löydät tuoreimman tiedon.

Raija: Yksi tosi hyvä paikka on Billnäsissä sijaitseva Rakennusapteekki, joka myy kaikkea mahdollista vanhoihin rakennuksiin liittyvää tavaraa, mukaanlukien maalit. Sieltä saa myös neuvoja sekä netitse että puhelimitse. Osoite on www.rakennusapteekki.fi

Elina: www.restaurointi.net-sivusto on Restaurointikillan ylläpitämä ja tarjoaa erilaista tietoa rakennusperinteestä ja restaurointialan ammattilaisten yhteystietoja.

Haluan oppia värjäämään kasviväreillä. Missä järjestetään kursseja?
Kasvivärjäyskursseja järjestetään esimerkiksi useissa työväenopistoissa ja kesäisin useiden opistojen kesäkursseina ympäri maata. Kasvivärjäyskursseja järjestää ja aiheesta informaatiota jakaa mm. Värjärikilta ry. (www.varjarikilta.fi). Hieman alkua syvemmälle meneviä kursseja järjestää mm. Vantaalla sijaitseva EVTEK Muotoiluinstituutti. Jos paikkakunnalla ei ole värjäystarjontaa, kannattaa ottaa yhteyttä lähimpiin käsityöalan liikkeisiin, esim. Taito-ketjun liikkeisiin. Heillä on usein tietoa - tai vähintään osaavat neuvoa eteenpäin.

 

Lataa Coloria-button

www.coloria.net

www.coloria.net

www.coloria.net

www.coloria.net

www.coloria.net

www.coloria.net

www.coloria.net

Old School
www.coloria.net