-

henkilöt: Leon Battista Alberti

Italialainen humanisti, arkkitehti ja taideteoreerikko Leon Battista Alberti (1404 [1406] -72) oli renesanssiajan monitaituri. Erityisesti hänet tunnetaan perspektiivioppia käsittelevästä kirjastaan De(lla) pictura.

Kun Alberti oli lapsi, hänen isänsä opetti hänelle matematiikkaa. Hän kävi koulua Padovassa ja myöhemmin luki lakia Bolognan yliopistossa. Alberti eli lähinnä Firenzessä ja Roomassa, jossa hän työskenteli Rooman katoliselle kirkolle. Vuonna 1432 hän sai kirjurin ('sihteerin') viran ja keskittyi kirjoittamaan pyhimysten elämänkertoja latinaksi. Albertilla oli hyvä geometrian taju ja siksi hän teki myös karttoja. Alberti työskenteli mm. Toscanellin kanssa (Toscanelli toimitti Kolumbukselle kartat hänen ensimmäistä matkaansa varten).

Vuonna 1432 Alberti aloitti filosofisen teoksen Della famiglia ('Perheestä'). Hänen pääteoksinaan pidetään kuitenkin teoksia De Pictura (1435) sekä De Re Aedificatoria (1450). Jälkimmäisessä Alberti neuvoo arkkitehtejä siitä kuinka rakennukset pitäisi rakentaa, ei siitä, kuinka ne on rakennettu, kuten aiemmissa arkkitehtuuria käsittelevissä kirjoissa tehtiin.

Alberti keskittyi teoksessaan De(lla) pictura (1435, painettiin 1511) lähinnä perspektiivioppiin, mutta käsittelee myös värejä - taustalla näkyy Aristoteleen ajattelun merkitys. Albertin mielestä oli vain neljä pääväriä, jotka synnyttivät kaikki muut värit: punainen, sininen, vihreä ja keltainen. Alberti korvasi myöhemmin keltaisen harmaalla ja yhdisti värit luontoon (punainen - tulen väri; sininen - ilman väri; vihreä - veden väri; harmaan ruskea - maan väri; joidenkin lähteiden mukaan ). Alberti näki myös valon määrän merkityksen värien käytössä.

[Henkilöitä värien historiassa]