-

henkilöt: Leonardo da Vinci

Taiteen ja tieteen monitaituri Leonardo da Vinci (1452-1519) kirjoitti maalaustaiteesta Sulla pittura -tutkielmassaan (jäi kesken). Hän tutki omia kokemuksiaan värien käytöstä ja värien havaitsemisesta (mm. valon ja varjon vaikutuksesta väreihin) ja testaili värien lisäämisiä ja vähentämisiä omissa töissään.

Leonardo da Vinci sai peruskoulutuksen kotonaan, mutta vuonna 1467 hän alkoi opiskella maalausta ja kuvanveistoa sekä hankkia mekaanisia taitoja. Vuonna 1472 hänet hyväksyttiin firenzeläiseen maalarikiltaan, mutta Leonardo jatkoi silti oppipoikana vuoteen 1477.
Vuosina 1482 - 1499 da Vinci työskenteli Milanon herttuan leivissä maalarina ja insinöörinä. Milanossa da Vinci kiinnostui feometriasta. Hän tutustui Leon Battista Albertin arkkitehtuurikirjoihin ja Piero della Francescan perspektiivimaalauksen oppaaseen. Geometria vei hänen mielenkiintonsa jopa siinä määrin, että maalaus jäi hetkeksi.Da Vinci uskoi, että harmonia kyettiin saavuttamaan mekaanista tietä matemaattisella väriensekoitusmenetelmällä. Tarinan mukaan hänellä oli työhuoneessaan sarja pieniä lusikoita, joiden piti helpottaa värien sekoittamista. Kerran eräs oppipoika yritti saada aikaan sekoitusta siinä onnistumatta. Toinen oppipoika huomatti, että 'mestari ei koskaan käytä niitä'.

Da Vincin perusvärejä olivat musta ja valkoinen, lisäksi sininen, punainen, vihreä, keltainen, vaaleanruskea, tummanruskea; tai musta ja valkoinen, keltainen (giallo), punainen (rosso), sininen (azzuro) ja vihreä (verde).

[note: Da Vincin tunnetuin teos lienee Louvressa arvoituksellisesti hymyilevä Mona Lisa. Maalaus ja piirtäminen olivat vain yksi da Vincin taituruuden osa-alue. Hän oli myös insinööri, arkkitehti, luonnontutkija ja muusikko. Hänen piirustuksistaan on löytynyt mm. luonnoksia lentokoneista.
Da Vinci ymmärsi mm. teleskoopin mahdollisuudet ja eräässä tekstissä (Codex Atlanticus, 1490) kirjoittaa sellaisten 'lasien tekemisestä, jotka näyttävät kuun suurempana'.]

[Henkilöitä värien historiassa]