-

henkilöt: Rene Descartes (1596-1650)

Descartes oli ranskalainen filosofi, tieteilijä ja matemaatikko - joka epäili kaikkea. Descartes opiskeli Anjoussa jesuiittojen koulussa, jonne meni kahdeksanvuotiaana. Hän opiskeli kahdeksan vuotta mm. filosofiaa, logiikkaa ja matematiikkaa. Koulu sai Descartesin tajuamaan, kuinka vähän hän oikeastaan tiesi. Tästä ajattelusta tuli hänen filosofiansa perusta.

Pariisissa Descartes opiskeli lakitutkinnon Poitiersin yliopistossa ja kirjautui sitten sotilaskouluun Bredaan. Vuonna 1618 hän aloitti matematiikan ja mekaniikan opinnot hollantilaisen tiedemiehen, Isaac Beeckmanin johdolla. Samalla hän alkoi kiinnostua luonnontieteistä. Kahden hollannissa vietetyn vuoden jälkeen hän liittyi Beijerin armeijaan.

Vuosien 1620-28 välillä Descartes matkusti Euroopan läpi ja matkallaan vietti aikaansa Böömissä, Unkarissa, Saksassa, Hollannissa, Ranskassa, ja Venetsiassa. Matkaamisen jälkeen Descartes asettui Hollantiin asumaan. Siellä hän aloitti ensimmäisen suuren fysiikkaa koskevan teoksensa (Le Monde, ou Trait de la Lumire) kirjoittamisen. Kun teos oli lähes valmis, hän sai kuulla, että Galileo oli määrätty kotiarestiin - Descartes päätti olla julkaisematta teosta. Teos julkaistiin osittain hänen kuolemansa jälkeen.

Vuonna 1649 Ruotsin kuningatar Kristiina taivutteli Descartesin matkustamaan Tukholmaan. Descartes oli ollut heikkokuntoinen jesuiittakoulussa ollessaan, joten hän sai luvan maata vuoteessaan yhteentoista saakka aamupäivällä - hän oli ottanut tavakseen nukkua pitkään myös aikuisena. Kuningatar Kristiinan toivomuksesta Descartes kuitenkin alkoi herätä aikaisin, jotta oli viideltä aamulla palatsissa. Vain kahden Tukholmassa vietetyn kuukauden jälkeen Descarten kuoli keuhkokuumeeseen.


Descartes selitti sateenkaaren muodostumisen ja sen, miten primääri- ja sekundäärivärit muodostuvat.

[note: Descartes kehitti matematiikkaa ja ranskan kieltä. Hänen pääteoksensa oli Metodin esitys (1637, suom. 1899)]

[Henkilöitä värien historiassa]