-

henkilöt: Vauquelin, Louis Nicolas (16.5.1763- 14.11 1829)

Kemisti, jota pidetään yhtenä kemiallisen analyysin luojista. Vuonna 1797 eristi luonnon lyijykromaatin ja kutsui sitä kromiksi sen aikaansaamien erillaisten värisävyjen vuoksi (kreikka khroma=väri). Keksi myös berylliumin.

Kiinnostui kemiasta työskennellessään nuorena apteekissa harjoittelijana. Hän pääsi Fourcroyn assistentiksi ja myöhemmin toimi professorina useissa oppilaitoksissa. Hän julkaisi valtavat määrät analyyttistä tutkimusta ja ensimmäisenä ohjasi oppilaitaan käytännön laboratoriotyössä. Yksi hänen oppilaistaan oli Thenard.

Vuonna 1797 Vauquelin eristi kromin lyijystä, seuraavana vuonna hän löysi berylliumin. Vuonna 1817 hän löysi litiumin. Lisäksi hän löysi useita orgaanisia yhdisteitä.

Vauquelinin kromi-tutkielmat edistyivät hitaasti kunnes Ranskassa avattiin uusi mineraalikaivos 1800-luvun alkuvuosina. Vauquelin julkaisi tutkielmansa lyijykromaattien (erityisesti kromikeltaisen (2PbSO4.PbCrO4)) valmistuksesta 'Annales de Chimie IXX' -julkaisussa 1809.

Jotkut pitävät Vauquelinia myös jodipunaisen keksijänä. . Vauquelin julkaisi jodipunaisen ja muiden jodiyhdisteiden ohjeita teoksessa Annales de Chimie XC vuonna 1814. Hänen ohjeessaan kuvaillaan, kuinka jauhamalla jodia ja elohopeaa morttelissa aikaansaadaan voimakas punainen sävy. Tarkemmat ohjeet värin valmistuksesta julkaisi vuonna 1830 Mrime.

[Henkilöitä värien historiassa]