[englanti alkanet extract, alkanna (red), alkannin, anchusin, orchanet · latina radix alkannae (juuri) · ranska orcanette · ruotsi alkannaröd · tanska alkanna]
Alkanna (alkanna) [NR20 CI 75520]
Alkanniini (alkannin, anchusin) [NR20 CI 75530]
Alkanna on Välimeren rannoilla kasvavan sekä etenkin Unkarissa viljellyn Boraginae-heimoon kuuluvan Alcanna tinctorian juurta. Tämä juuri on hämähäkin muotoinen, hieman nystyräinen, kasvaa 25 cm:n pituiseksi, on 1-1,5 cm:n paksuinen, hienoina liuskoina erityivän, tummanpunasinervän kuoren peitossa, mikä sisältä väriaineen, kun taas itse helposti katkeavan puun murtopinta on kellervänvalkoinen. Saman nimen on saanut myöskin punertava, mutta suurempi Osnoma echinoides'in ja Emodi'n juuri, jota käytetään Ranskassa, samoin kuin myöskin Lawsonia inermis-kasvin juuri, joka on itämaissa tunnettu hennah-nimellä ja käytetään kyntien punaamiseen. Käytetään hiusöljyjen, pomadan ja spriilakan punaamiseen.
Alkannini (Anchusin), alkannan juuressa oleva punainen väriaine. Kaupassa se esiintyy hartsimaisena ja sakeana vanukkeena. Alkannini on veteen liukenematon, mutta liukenee helposti sekä rasva- että eetteriöljyihin ja alkoholiin muodostaen kauniin punaisen värin, joka sinertyy, kun siihen sekoitetaan alkalia. Puhtaassa alkanninissa on kahta erilaista punaväriainetta, alkalin vaikutuksesta vihreäksi tulevaa anchuhappoa ja alkalin kanssa siniseksi tulevaa alkannahappoa. Käytetään kuten alkannaa.
Tavarasanakirja. (1922)
Myrkytön punainen naftakinoniväriaine, jota saadaan mm. Alcanna tinctoria -kasvista. Nykyään teollisuuden käyttämä alkanna on synteettistä.
Alkannaa käytetään pääasiassa sekä tekstiilien että esim. puutuotteiden värjäämiseen ja sävyttämiseen. Siitä valmistettu lakkaväri ei ole kovin kestävää, joten alkannaa ei ole käytetty taiteilijavärinä.
Varhaisimmat maininnat alkannasta löytyvät ajalta 300 eaa (Teofrastus). Vuoden 77 tienoilla Dioskrides kuvasi De Materia Medica -kirjassaan alkannaa. Tietoja värjäysresepteistä on löytynyt mm. Graecus Holmiensis -papyruksesta.
Vanhassa Egyptissä ja myöhemmin mm. Ranskassa ja muuallakin Euroopassa alkannaa on käytetty hiusten sävyttämiseen punaiseksi ja kasvovärinä. Alkannaa käytettiin aiemmin hyvin paljon teollisesti valmistettuihin kosmetiikkatuotteisiin (mm. erilaisten voiteiden värjäykseen) ja elintarvikevärinä. Alkannalla värjätyllä öljyllä sävytetään myös puuta muistuttamaan esim. mahonkia. Alkannalla on värjätty mm. kynttilöitä.
Myös henna tunnetaan alkanna -nimellä. Sana 'henna' on itseasiassa tullut alcanna-sanasta.