-

Kaoliini, valkoinen savi, posliinisavi, kiinansavi

[englanti kaolin, aluminum silicate hydrated, aluminum silicate hydroxide, bentone, brick dust, caolin, China clay, Devonshire clay, electros, English caolin, neokaolin, paper clay, pipe clay, porcelain clay, Vicenza earth, white bole, white bolus, white heart · saksa Kaolin, Satinkreide, Ton, Porzellanerde · ruotsi kaolin, satinkrita · norja kaolin · italia terra bianca, bolo bianco · ranska kaolin, blanc de Chine, bol blanc, argile porcelaine · puola biala glinka · unkari kaolin · antiikin Rooma creta Cimola, creta Eretria · latina kaolinum, kaolinum ponderosum · argilla, bolus alba, kao-gel, kaolinum ponderosum]

Nimi juontuu Kiinan Jianzin provinssissa sijaitsevasta Kau-ling-vuoresta (gaoling = 'korkea vuori'), josta kaoliinia on saatu.

Valkoinen [PW19, CI 77004]

Valkoista, kellertävää tai punertavaa savea, jonka pääasiallinen mineraali on kaoliniitti. Lisäksi sisältää kvartsia, maasälpää ja serissiittiä. Maasälvän rapautumistuote. Tulenkestävä mineraali, vesipitoista alumiinisilikaattia - kaoliniittia (Al4 [(OH)8/ Si4 O10] · SiO2). Heikkotehoinen väriaine, täyteaine - antaa posliinille sen valkoisuuden. Muuttuu poltettaessa valkeaksi; posliiniteollisuuden tärkeimpiä raaka-aineita. Kaoliinipohjaisilla lakoilla on tarkoitus saostua.

HUOM! Sivulla olevat reseptit ovat vanhoja ja saattavat sisältää myrkyllisiä aineita. Reseptit ovat esillä kuriositeettina, eivät sitä varten, että niitä toteutettaisiin!

Valkaiseva naamio

  1. Kaoliinia, koll 50,0 %
  2. Magnesiumsulfaattia 4,0
  3. Glyserolia 5,0
  4. Sitruunahappoa 2,0
  5. Vetyperoksidia 4,0
  6. Vettä, tisl. 35,0

Kotikemistin reseptikirja (WSOY, 1956)

Rikkipitoinen puuteri huonoa ihoa varten

  1. Kaoliinia, kolloidista 50,0
  2. Sinkkioksidia, puhd. 20,0
  3. Rikkiä, kolloidista 2,0
  4. Talkkia 10,0
  5. Maissitärkkelystä 8,0
  6. Tannoformia 3,0
  7. Magnesiumkarbonaattia 7,0

Kotikemistin reseptikirja (WSOY, 1956)

Kiinteä puuteri

  1. Talkkia 13,5
  2. Kaoliinia 12,5
  3. Magnesiumkarbonaattia 3,5
  4. Titaanidioksidia 3,5
  5. Kipsiä 17,0
  6. Vettä 48,0
  7. Parfyymia 2,0

Puuteriin sekoitetaan sideainetta ja se joko valetaan tai puristetaan pyöreiksi "kiviksi". Varsinaiset puuteriainekset sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kipsin ja veden kanssa taikinaksi, joka valetaan pieniin, rasvattuihin messinkimuotteihin, silitetään pinta ja annetaan kuivua noin 50°:ssa. Pinnalle liimataan pahvilevy. Kuivuminen edistyy huomattavasti, jos muoteissa on pieniä reikiä.
Kotikemistin reseptikirja (WSOY, 1956)

Historia

Kaoliinin käyttö eurooppalaisessa taiteessa on melko vähäistä; sitä on lähinnä käytetty täytepigmenttinä. Aasiassa kaoliinin käyttö kuvataiteissa oli sen sijaan yleisempää. Japanissa valkoisia savipigmenttejä käytettiin yleisesti 1400-1500-luvuille ennenkuin kalsiumkarbonaattivalkoiset (esim. osterinkuorista jauhettu valkoinen) korvasivat ne. Tyypillisesti kaoliinin tapaisia valkoisia savia on käytetty Japanissa, Kiinassa ja Intiassa secco-maalauksissa, joissa pigmentti sekoitetaan suoraan laastiin.

Venäläisistä ja itäeurooppalaisista ikoneista kaoliinia löytyy runsaasti.

Nimiä

China clay (kiinansavi) on hyvin korkealaatuista ja hienojakoista kaoliinia.

Käyttö

Kaoliinia on käytetty posliinissa ja keramiikassa kautta historian. Eurooppalaisessa kuvataiteessa sitä on käytetty lähinnä täytepigmenttinä, Aasiassa kaoliinin ja muiden valkoisten savien pigmenttikäyttö on ollut yleisempää. Nykyisin kaoliinia käytetään mm. paperiteollisuudessa.

Muuta

Kaoliittia saadaan mm. Englannista ja Böömin alueelta, mutta ennen kaikkea Kiinasta.

Myös rasvaisempi piippusavi ja valkoinen bolus ovat alumiinisilikaattia.

Katso myös: kalkkivalkoinen, gofun

Lähteitä / lukemista
Hradil, David & Grygar,Tomas & Hradilova, Janka & Bezdicka, Petr Clay and iron oxide pigments in the history of painting. Applied Clay Science 22 (2003) [sciencedirect.com | 06X03]
Ratia, Liisa Kotikemistin reseptikirja. WSOY, Porvoo 1956.
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003
Vitruvius, Pollio de Architectura / kirja VII [LacusCurtius, Bill Thayer | penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts | 24IX04]