kinoliinikeltainen
[
englanti quinoline yellow,
China yellow
· ranska jaune de quinoline
· saksa Chinolingelb
· hollanti chinoline geel
· norja kinolingult
· ruotsi kinolingult
· islanti knlngult
· tanska quinolingult]
[
AY3,
E104, CI 47005,
food yellow 13, D&C yellow #10]
Synteettinen keltainen kivihiilitervaväriaine, vihreänkeltainen kinoftaloniväriaine
C
18H
9Na
2O
8S
2N
C
18H
8Na
3O
11S
3N
historia
Patentoitu 1882.
käyttö
Käytetään vähän nykyäänkin, mm. elintarvikevärinä (esim. oluen värjäykseen). Soveltuu erityisen hyvin esim. astianpesuaineiden, suihkugeelien, suuvesien, alkoholipohjaisten tuoksujen, shampoon, saippuan ja kylpyvaahtojen väriaineeksi. Käytetään myös kosmetiikkavärinä: huulipuniin, puutereihin ja poskipuniin.
Kain lähettämän tiedon mukaan vaikka kinoliinikeltaisella
E104 ja sen isomeeriseoksella
D&C Yellow No. 10 on sama Colour Index-numero, jälkimmäistä ei voi käyttää EU:n alueella kosmetiikkavalmisteisiin. Mm. Australiassa, Japanissa, Norjassa ja USAssa kinoliinikeltaista ei saa käyttää elintarvikkeissa. Väriaineen epäillään aiheuttavan syöpää sekä allergisia reaktioita kuten kutiavia ihottumia. Asperiinille allergisten pitää välttää kinoliinikeltaista.
muuta
Kinoliinikeltainen SS
[
englanti quinoline yellow SS] [
solvent yellow 33, CI 47000]