-

Volkonskoiitti

[englanti volkonskoite · volchonskoite, wolchonskoite]

[PBk10, CI 77265]

volkonskoite
Pigmenttikuva (volkonskoiitti) Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla

Volkonskoiitti on sedimenttikivistä tavattu harvinainen vihreä kromipitoinen savimineraali (Ca0,3(Cr+3,Mg,Fe+3)2(Si,Al)4O10(OH)2 · 4H2O), jota on käytetty myös pigmenttinä mm. venäläisessä ikonitaiteessa.

Savimineraalin sävy vaihtelee keltavihreästä kirkkaan vihreään. Mineraalin vihreän värin aiheuttaa kromi-ionien virittyminen valon vaikutuksesta eli sama mekanismi, joka tekee smaragdista vihreän.

Hieman myrkyllistä pigmenttiä pidetään kestävänä, eikä se muutu valon vaikutuksesta; kuitenkin sen vähäisen käytön vuoksi on hieman epäselvää, miten se käyttäytyy erilaisten sideaineiden vaikutuksesta.

Historia

Mineraali löydettiin vuonna 1831 (Kämmerer) ja se sai nimensä keisarillisen hovin ministeriltä ja luonnontieteiden suojelijalta, prinssi Petr Mikhailovich Volkonskoilta (1776-1852). Mineraalia mainataan mm. Uralin vuoristosta ja sitä löytyy myös mm. eteläisestä Norjasta ja Italiasta. Pigmentin käytöstä maalaustaiteessa on hyvin vähän historiallista tietoa. On joitakin merkkejä siitä, että jotain kromipitoista vihreää olisi käytetty jo 1700-luvun eurooppalaisessa maalauksessa.

Pablo Picasso oli mieltynyt tähän pigmenttiin, jota hän osti silloisesta Neuvostoliitosta.

Kansainvälisen Mineralogisen Seuran (International Mineralogical Association) nimi ja luokittelukomitea (CNMNC) hyväksyi volkonskoiitin uudeksi lajiksi statuksella Rd (vanhasta näytteestä on tehty uusi kuvaus, redefinition approved) lehdessä Clays and Clay Minerals vol. 35 (139) 1987.

Käyttö

Mineraalia käytetään sekä maalipigmenttinä että keramiikkalasitteissa.

Lähteitä / lukemista
Lahti, Seppo I sähköpostiviesti 7.2.2008
Handbook of Mineralogy [www.handbookofmineralogy.org/pdfs/Volkonskoite.PDF | 7II08]