-

Onni / epäonni


m u s t a - epäonnen väri

Artemidoros (2. vuosisata jaa.) luonnehtii unikirjassaan mustaa pienien onnettomuuksien ennusväriksi, valkoista suuren onnettomuuden värinä.

Kiinassa musta liitetään epäonneen ja onnettomuuteen.

dies ater (lat.) - musta päivä, onnettomuuspäivä
v a l k o i n e n - epäonnen väri

Artemidoros (2. vuosisata jaa.) luonnehtii unikirjassaan mustaa pienien onnettomuuksien ennusväriksi, valkoista suuren onnettomuuden värinä.

Intiassa valkoisen ajatellaan tuottavan epäonnea. Jopa kristillisissä häissä, joissa suurin osa morsiamista pukeutuu valkoiseen, morsiuspukuun lisätään myös edes häivähdys jotain muuta väriä. Jos naimisissa oleva nainen pukeutuu valkoiseen, hänen kohdalleen uskotaan tulevan epäonnea - ja leskeys.

Cherokeille valkoinen edusti rauhaa ja onnellisuutta. Kosioriiteissä mies julisti naiselle olevansa 'valkoinen mies' korostaakseen onnellisuuttaan. Kivisten rauhanpiippujen väri oli valkoinen.

Kiinassa valkoinen symboloi paitsi mm. ikää, syksyä, puhtautta/viattomuutta ja neitsyyttä myös epäonnea.
v a l k o i n e n - onnenväri

Kreikassa onnenpäivä oli leuko hemera, Roomassa albus dies tai candidus dies.

Cherokee-intiaanit yhdistivät toisiinsa ilmansuunnan etelä, valkoisen värin ja rauhan ja onnellisuuden. Punainen oli onnistumisen väri.

 
p u n a i n e n - epäonnenväri

1200-luvun Englannista löytyy mainintoja siitä, että punainen tukka liitetään epäonneen. 1700-luvun lopulla joissain paikoin Englantia punaista pidettiin epäonnen värinä rakastavaisille. 1920-luvulla pidettiin hyvin epäonnekkaana kirjoittaa rakkauskirje punaisella musteella; sanoin punaisten kukkien uskottiin tuovan epäonnea.
p u n a i n e n - onnenväri

Punaisella on monissa maissa positiivinen merkitys - se liitetään vereen, joka on elämänneste.

Kiinassa punainen viittaa onneen, yleensä hääpuku on punainen. Kiinalaisen uudenvuoden värit ovat punainen (symbolisoi onnellisuutta) ja kulta (symbolisoi varakkuutta).

Artemidoros (2. vuosisata jaa.) luonnehtii unikirjassaan punaisia vaatteita varmaksi merkiksi hyvästä onnesta ja kunnianosoituksista.

Kreikassa munat maalataan punaisiksi pääsiäisaikana - tuomaan onnea.

Cherokeille punainen oli onnistumisen väri; sen avulla voitettiin vihollinen ja se myös suojasi sotilasta.

Irlannissa 'punainen käsi' suojelee viattomia ongelmilta. Valkoinen liittyyi onnellisuuteen.

Persialaisissa ja turkkilaisissa matoissa punainen on pääväri ja symboloi elämän iloa ja onnellisuutta.

Etelä-Koreassa punainen on onnenväri ja juhlaväri.

Pohjois-Afrikassa ja vanhoissa arabikulttuureissa punaista hennaa käytetään paljon juhlavärinä. Erityisen suosittua se on häissä, sillä hennan väri tuo onnea uuteen perheeseen.

 
v i o l e t t i - epäonnenväri

Italiassa violetti on epäonnen väri.
v i o l e t t i - onnenväri

 
s i n i n e n - epäonnen väri

Kiinassa siniset nauhat, raidat, kukat ja silmät toivat epäonnea.

Cherokeille sininen symbolisoi pettymystä ja häviötä. Cherokeiden sanomana 'heistä ei koskaan tule sinisiä' tarkoitti sitä, ettei heidän oletettu epäonnistuvan missään, mitä tekivät.
s i n i n e n - onnenväri

Jotkut muslimikodit on usein suojattu kastamalla nuorten tyttöjen kädet tumman sinineen maaliin ja jättämällä heidän kädenjälkiään kodin ympärille.

 
v i h r e ä - epäonnenväri

Keskiajalla vihreällä oli paljon positiivista merkitystä, mutta se yhdistettiin pahuuteen (ja paholaiseen). Sitä pidettiin epäonnenvärinä jopa siinä määrin, että joissain paikoissa vihreisiin vaatteisiin pukeutumista välteltiin. Pakanauskomuksissa vihreä oli elämän ja hedelmällisyyden väri ja kirkko halusi kitkeä pakanauskonnon pois - kristinuskossa vihreästä tuli vähitellen demonien väri.

Kelttiläisten 'rauhan miesten' - daoine shi - uskottiin pukeutuvan vihreään ja suuttuvan, jos joku kuolevainen uhmasi heitä pukeutumalla heidän väriinsä. Skotlannin Morayshiressä on sanonta Green, is love deen ('vihreä, on rakkaus kadonnut'). Vihreästä haaveilun uskottiin vievän epäonneen. Myös Those dressed in blue / have lovers true / in green and white / Forsaken quite.

Englannissa vihreän on uskottu olevan keijujen väri - minkä vuoksi lasta ei saanut koskaan pukea vihreään.

Näyttämöllä, etenkin kenraaliharjoituksissa, vihreän on uskottu tuovan epäonnea - niin lavastuksessa kuin näyttelijöiden asuissa.

Burnley, Englannin jalkapallon ensimmäisen divisioonan joukkue, pelasi vuoteen 1911 saakka vihreissä vaatteissa - kunnes heille kerrottiin, että vihreä liitettiin epäonneen. Joukkue vaihtoi väriä.

Internetissä on muutamia mainintoja siitä, että vihreiden kenkien uskotaan tuovan epäonnea etenkin manner-Euroopassa.
v i h r e ä - onnenväri

Irlantilaiset uskovat, että vihreä tuo onnea - vihreä on vihreän saaren kansallisväri.

Arabeille vihreä on onnen, hedelmällisyyden ja nuoruuden väri.

Syyriassa hyvää uutta vuotta toivotetaan sanomalla 'hyvää vihreää vuotta' vuotta' ja uuden asunnon ovelle ripustetaan vihreitä kasveja tuomaan onnea.

Marokossa ilmaisun 'jalustimeni ovat vihreät' sanotaan tarkoittavan: 'tuon sateen sinne, minne se on kaivattu'.k e l t a i n e n - epäonnen väri

Keltaisia lippuja onkin käytetty karanteenin ja epidemioiden symboleina. Mm. teatterissa esirippu ei uskomusten mukaan saa koskaan olla keltainen.

Joissakin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että keltainen aiheuttaa päänsärkyä ja jännitystä ja lasteenhuoneessa käytettynä lapsi itkee useammin kuin esim. sinisessä tai pinkissä huoneessa.

Meksikossa kehäkukan keltainen väri (marigold yellow) on liitetty kuolemaan - cempazuchitl=kuoleman kukka.
k e l t a i n e n - onnenväri

Kiinassa keltainen on liitetty varakkuuteen ja onneen; se on ollut Sung-dynastian aikana keisarillinen väri ja kuvaa myös kaiken 'keskusta'.

Egyptissä keltainen on onnenväri.

 
o r a n s s i - epäonnenväri
o r a n s s i - onnenväri

Japanissa oranssi on rakkauden ja onnen väri.