-

Halloween

[pyhäinpäivän aatto, samhain, all saint's eve, all hallow's eve, festival of the dead]Halloween -sana tulee sanoista all hallow's eve - kaikkien pyhien päivä. Halloween on perua kelttiläisten samhain -juhlasta - samhain merkitsee kesän loppua ja Samhain oli myös kelttien kuoleman jumalan nimi. Samhain -juhla merkitsi talven alkua, uuden vuoden alkua - se oli kelttien uudenvuoden aatto, joka alkoi syyspäivän tasauksen jälkeen. Vuoden vaihtuminen oli vaarallista aikaa: tuolloin elämän ja tuonpuoleisen raja oli heikoimmillaan ja kuolleet pääsivät kävelemään elävien joukossa. Suojelustaan tarjoavat noidat olivat liikkeellä myydäkseen palveluksiaan, mutta liikkeellä olivat myös demonit, pahat noidat ja pahat henget, jotka tekivät kolttosiaan ihmisille.

Halloweenin juhliminen on levinnyt USAsta ja Isosta Britanniasta myös Suomeen. Halloween on tullut pohjolaan kuitenkin vasta viime aikoina ja vain kaupallisena sovituksena. Juhlaa vietetään muualla pyhäinpäivää edeltävänä iltana, lokakuun 31. päivä; Suomessa pyhäinpäivää vietetään nykyisin 31.10-6.11. välille osuvana lauantaina. Suomalaisetkin ovat kuitenkin jo aiemmin viettäneet samoina aikoina, syyspäivän tasauksen tienoilla, omaa uudenvuoden juhlaansa, kekriä. Sadonkorjuujuhlaa ja uuden vuoden alkamista juhlittiin yleensä syksyisin, mutta juhlan aika vaihteli paikkakunnittain ja Suomessa kekrin perinteet (tinat, porsaan syöminen jne.) siirtyivät pääasiassa jouluun.

Pukeutuminen ja amerikkalaisten trick or treat -perinne on verrattain uusi tapa. Toisaalta sanotaan, että pukeutuminen on ollut tapana jo keskiajalta. Ihmiset saattoivat välttyä uhriksi joutumiselta tarjoamalla makeisia tai ruokaa (usein alkoholia) tai hämäämällä demoneita pukeutumalla itse sellaiseksi.

Yksi suosittu annettava ruoka oli omena. Tavan uskotaan olevan peräisin roomalaisten ajoilta ja se liittyy roomalaisen jumalattaren Pomonan juhlintaan. Keskiajalla omenoiden poimiminen hampailla vesisangosta liittyi pariutumiseen: jokaiseen omenaan liitettiin mahdollisen rakastajan nimi ja se, kuinka monta kertaa omenaa yritettiin haukata liittyi rakkauden kestävyyteen.

Monet muutkin halloweeniin liittyvät tavat ovat jatkuneet melko muuttumattomina keskiajalta saakka. Halloween-iltaa seurasivat kaksi päivää all saint's day (kaikkien pyhien päivä) ja all soul's day, jotka keskiajalla olivat vähintään yhtä tärkeitä kuin halloween-ilta, elleivät tärkeämpiä. Englannissa jälkimmäinen pyyhittiin kirkon kalenterista pois reformaation aikana, koska siihen liittyviä tapoja pidettiin niin ei-kristillisinä; 1920-luvun lopulla se palautettiin kalenteriin, koska taikauskon vaaran uskottiin väistyneen.

Värit yleisesti

Halloweenin tunnusvärit ovat ennen muita oranssi ja musta. Sadonkorjuuajan päättyminen päätti myös vuoden: oranssi symboloi korjattua satoa ja musta kuolemaa.

Musta
Musta on oranssin rinnalla noussut yön värinä toiseksi halloween-juhlan tunnusväriksi. Mustia ovat lepakot ja noitahatut.

valkoinen
Valkoinen tulee juhlassa esiin lähinnä kummitusten värinä: perinteinen kummituslakana on vitivalkoinen. Myös luurankojen luut.

vaaleanpunainen
Fave dei Morti ('kuolleiden pavut') ovat pieniä pavunmuotoisia vaaleanpunaisia, valkoisia tai ruskeita mantelikakkuja, joita italialaiset syövät marraskuun toinen päivä, kaikkien sielujen päivänä - Il Giorno dei Morti. Haudat koristellaan kukin ja kuolleiden muistoksi pidetään messuja. Roomalaisille nuorille miehille päivä on mitä parhain kosia tyttöystäviään. Mies lähettää sormuksensa valkoisessa laatikossa, joka on pakattu ovaalinmuotoiseen laatikkoon, joka on täynnä leivoksia.

Punainen
Halloween-juhlan yhteydessä punainen liitetään ennen muuta vereen - varmasti voimakkaammin kuin arkipäivinä.

violetti, purppura
Violetti (etenkin tumma violetti) tulee halloweenina esiin varsinkin noitien värinä.

Keltainen
Meksikossa vainajien päivää vietetään vuosittain marraskuun ensimmäisenä päivänä. Keltainen on vainajien vuosittaisen juhlapäivän väri - mutta ei suinkaan ainoa. Juhlan kunniaksi valmistetaan erilaisia - yleensä värikkäitä - luurankokoristeita, hautausmaille viedään kynttilöitä ja ulos laitetaan ruokaa tarjolle kuolleita varten.

Oranssi
Halloweeniin liitetään väreinä erityisesti oranssi ja musta. Oranssi yhdistetään kurpitsoihin, joista halloweenina kaiverretaan lyhtyjä (jack-o-lantern). Perinteisesti oranssin on sanottu symboloivan syksyn satoa.