-

Hautajaiset

Kiinalaisissa hautajaisissa vieraiden on tapana polttaa värillisiä paperineliöitä eräänlaisessa hautajaiskokossa. Tavan tarkoitus on viedä vainajan sielulle hyvää onnea elämän jälkeiselle matkalle.

Musta

Länsimaissa hautajaisasu on perinteisesti tumma tai musta.

Sanotaan, että surupuvut ovat mustia, koska surijan on oletettu vetäytyvän arkipäivästä ja kaikesta riemukkaasta surunsa ajaksi. Varsinkin yhteisöissä, joissa on vallalla tiukka käyttäytymiskoodi ja joissa keskitieltä poikkeaminen - esim. vihjaus ilosta suruaikana - aiheuttaa skandaalin, on ollut varmasti tarve korostaa pitäytymistään elämästä mustalla värillä. Joskus on ollut käytössä mm. mitattava suruaika, jonka jälkeen surijan on ollut soveliasta viskata musta pukunsa nurkkaan ja asteittain palata kirkkaampiin, ilon väreihin.

Valkoinen

Roomassa vainajat puettiin valkoiseen asuun.

Kiinassa hautakivet saattavat olla olemassa jo ennenkuin ihminen kuolee. Niin kauan, kun ihminen on elossa, hänen nimensä lukee kivessä punaisin kirjaimin. Kun hän kuolee, nimi maalataan valkoiseksi. Kiinalainen hautajaisväki pukeutuu yksinkertaiseen, valkaisemattomaan musliiniin ilmaistaakseen nöyrää suruaan. Taolaiseen tapaan kuuluu, että sururituaalien pääsurijat ovat kokonaan peitettynä valkoisiin vaatteisiin kunnioituksesta vainajaa kohtaan. 'Tärkeimmällä' tai johtavalla surijalla on vihreä olkanauha.

Ranskan hovissa suruväri oli valkoinen.

Punainen
Joidenkin alkuihmisten (neandertalilaisten) tiedetään värjänneen kuolleet punaisella okravärillä ja sillä tavalla heidän uskotaan ohjanneen kuollutta 'uuteen elämään' (veren punainen - elämänväri). Joistakin vanhoista haudoista on löytynyt useita kiloja punaista maaväriä. Punaista okraa käyttivät hautamenoissaan mm. neandertali-ihmiset; kuolleiden ruumiisiin oli sivelty punaista okraa ikäänkuin niihin olisi yritetty laittaa verta (=elämää).

Japanissa hautajaiskutsut on perinteisesti kirjoitettu punaiselle kortille. Saksankielisissä maista löytyy kansankulttuureita, joissa paholaiselta on suojauduttu punaisella värillä, ja joissa punaista käytettiin myös hautajaisissa.

Madagaskarissa hautajaisvaatteet koristellaan punaisella.
v i o l e t t i ,   p u r p p u r a

Bysantissa purppura oli pyhä väri: keisarit syntyivät purppurahuoneisiin, pukeutuivat purppuraan ja haudattiinkin purppurassa. Tätä kautta kristityille, jotka oppivat yhdistämään purppuran hautajaisiin, purppurasta tuli marttyyriuden väri.

Sininen
Kiinassa varsinainen hautajaisväri on ollut sininen (joka on samalla ollut myös toivon ja kevään väri); violettia on pidetty surun värinä.

Englannissa sinisenä kukkivaa salviaa on käytetty hautakasvina, sen värimerkitys ei kuitenkaan liene oleellinen.