-

Inho, viha

Musta
Musta liitetään vihaan hyvin monessa kulttuurissa. Jotkut ovat yrittäneet selittää tätä sillä, että musta symboloi pimeyttä ja pimeys on yleensä tuntematonta. Tuntemattomat asiat synnyttävät yleensä pelkoja ja ennakkoluuloja ja kun ei oikein tiedetä mitä vastaan ollaan, tuntemukset muuttuvat helposti - varmuuden vuoksi - vihaksi. Joidenkin mielestä musta on vain niin voimakas väri (tai epäväri), että se sellaisenaan kuvaa hyvin raskasta ja pimeää vihan tunnetta.

Intiaaneista mm. cheyennet liittävät mustan (tsmo'khtvo - 'se mikä on mustaa') kuolemaan ja vihaan.

Punainen
Muinaisessa Egyptissä punaisella oli varsin negatiivinen merkitys kaikkialla lukuunottamatta Ala-Egyptin suistoalueen 'punaista kruunua'. Yleensä se yhdistettiin riidan jumala Sethiin ja vihaiseen Apophis- käärmeeseen, joiden nimet kirjoitettiin papyruksiin aina punaisella musteella. Väri liitettiin mielikuvissa yhteen väkivallan kanssa ja punaisia ja jopa punaiseen vivahtavia eläimiä (esim. koirat) inhottiin.

Kristinuskossa punainen yhdistetään paholaiseen ja kunniattomuuteen: pakanallisuuteen, porttoihin ja häpeämättömyyteen. Punertavia eläimiä (kettu, orava...) on pidetty paholaisen liittolaisina. Tästä huolimatta punainen on arvokkuuden väri (kaardinaalien vaatetus) ja kristillisessä taiteessa siinä on marttyyriveren symboliikkaa.

Japanissa punainen liitetään vihaan.

Sininen
Intiassa vihattava rasa bibhatsa liitetään siniseen.