-

Musiikki, sävelet, nuotit

Useat säveltäjät ja muusikot ovat kytkeneet sävelet ja värit toisiinsa. Mm. Sibeliuksen sanotaan yhdistäneet kuulemansa nuotit räsymaton erivärisiin raitoihin. Franz Lizt saattoi sanoa, että musiikki on liian mustaa, tai haluta lisää 'vaaleanpunaista' johonkin kohtaan. Kandinsky yhdisti äänen väriin ja maalasi abstrakteja maalauksiaan kuin olisi maalannut musiikkia. Tällaista kahden aistimuksen yhdistämistä kutsutaan synestesiaksi; synestesiaa voi olla myös sävelten tai värien liittämisen esim. eri makuihin. Synestesia on yleistä pienillä lapsilla ja alkukantaisilla heimoilla.

Ranskalainen jesuiitta Padre (Louis Bertrand) Castel (1688-1757) valmisti ensimmäisenä värikoskettimet, joita itse kutsui nimellä Clavessin Oculaire. Ensimmäinen julkinen konsertti uruilla pidettiin Pariisissa joulukuussa 1734.

Alexander Rimington rakensi vuonna 1895 väriurut.

Sekä Schönberg että Skrjabin sävelsivät vahvasti väriin liittyvää musiikkia. Skrjabin: Prometheus eli Tulen runoelma (op. 60) on yksiosainen sinfoninen runoelma orkesterille, pianolle, kuorolle sekä väriuruille (julkaistiin 1911 Moskovassa). Väriuruissa oli valokoskettimisto.

Wassily Kandinsky julkaisi ajatuksiansa taiteiden välisestä yhteydestä ja värien ja sävelten vastaavuudesta kirjassaan 'Taiteen henkisestä olemuksesta' (1912). Kandinskyn lavaesitystä 'The Yellow Sound', joka alkoi ja loppui siniseen, ei esitetty ennen 1960-lukua.

Thomas Wilfred (1889-1968) oli tanskalainen taiteilija-laulaja, joka alkoi kokeilla värien sekoitusta ja projisointia. Hän kokosi rahaa kokeisiinsa käyttämällä valoa osana taidettaan. Vuonna 1919 hän kehitti valoista, filttereistä ja prismoista koostuvan Clavilux - laitteen. Wilfred esiintyi laitteensa kanssa ensikerran julkisesti New Yorkissa 1922, jonka jälkeen hän kiersi konsertoimassa USAssa ja Kanadassa ja myöhemmin myös Kööpenhaminassa, Lontoossa ja Pariisissa.

Sälätriviaa

Wagner käytti violettia huoneensa sisustuksessa etenkin säveltäessään.
Ckeski-C: punainen

punainen / inhimillinen tahto

Newton
Castel: sininen+C


Cis, Des
violetti
purppura / luovuus

Myers: ultravioletti tai infrapunainen
DMyers: kellertävä oranssi

Newton

keltainen / ilo

 

Dis, Es


Myers: ultravioletti tai infrapunainen


roosa
E
sininen
taivaansininen / uni


merenvihreä


Castel: keltainen+E


F
tummanpunainen
kirkkaanpunainen

Myers: ultravioletti tai infrapunainen

vihreä (Rimski -Korsakov?)

Newton

 

Fis, Ges
violetti / luovuus


kirkkaansininen


Goranssi / luova leikki

Myers: punertava oranssi


Castel: punainen+GNewton
Gis, As


purppura
malva
violetti / hengestä materiaan

Myers: ultravioletti tai infrapunainen

A

Newton (indigo)


vihreä / materia


Ais, B
Myers: ultravioletti tai infrapunainen


ruusunvärinen / himo
aamurusko

HNewton


sininen / mietiskely