-

Pakkaussuunnittelu, markkinointi, liikemerkit

Kuluttajat arvostavat paljon sinivihreänharmaata, taivaansinistä ja punaista. Impulssiostajat ostavat eniten tuotteita, jotka on pakattu syvänsiniseen, mustaan tai punaoranssiin pakkaukseen. Ostostapojaan muuttamattomiin ostajiin vetoavat parhaiten pastellisävyt: taivaansininen, vaaleanpunainen, roosa. Ostajiin, jotka toimivat tietyn budjetin sisällä, vetoavat parhaiten vaaleansiniset, vaaleanpunaiset, sinivihreät ja laivastonsiniset pakkaukset. Ruokaan liitetään parhaiten vihreä, ruskea ja punainen.

Suomessa punainen ja sininen ovat etenkin elintarvikepakkauksissa eräänlaisia vastavärejä. Punainen on rasvaisempaa ja suolaisempaa, sininen kevyempää ja vähäsuolaisempaa (esim. maito, voi...). Etenkin Keski-Eurooppaan matkustavia tämä saattaa joskus hämmentää, koska jako siellä saattaa olla hyvinkin erillainen.

Musta
Musta viestii jämäkkyydestä ja totuudesta. Erilaisissa esineissä ja pakkauksissa se on hyvin maskuliininen väri. Keltaisen ja mustan yhdistelmä on tuttu monista työkaluista.

Mustaa ja sinistä karsastetaan eniten ruokapakkauksissa.

Harmaa
Harmaa on yksinkertaisin väri nähdä, mutta paljon käytettynä se on usein tylsä. Tehostevärin kanssa sillä saatetaan saada aikaiseksi hyvin hienostunut vaikutelma.

Valkoinen
Valkoinen viittaa puhtauteen ja steriliyteen, mutta pelkkä valkoinen pakkaus ilman tehostevärejä on yleensä mitäänsanomaton. Valkoinen tulkitaan usein 'taustaväriksi', vaikka sitä olisi tuotepaketissa paljonkin.

Valkoista ja ruskeaa pidetään toimivimpina väreinä ruokapakkauksissa. Valkoinen on hyvä vaihtoehto esimerkiksi ravintolan sisustuksessa.

· Suurimmassa osassa amerikkalaisia televisiomainoksia maidon sijaan käytetään ohennettua valkoista maalia.

Vaaleanpunainen
Punaisen sanotaan lisäävän eniten ruokahalua, sitä seuraavat vihreä ja vaaleanpunainen. Vaaleanpunainen liitetään ennen muuta makeaan: ruokapakkauksessa vaaleanpunainen tuo heti mieleen sokerin. Suolaisten tuotteiden pakkauksissa se ei ole niin tehokas.

Etenkin pikkutyttöihin vaaleanpunainen vetoaa, joten se on melko yleinen väri leluosastojen nukkenurkkauksissa. Vaaleanpunaisissa paketeissa myydään niin barbit kuin prinsessalelutkin.

Punainen
Punaista käytetään paljon ravintoloiden sisustuksissa, koska se lisää ruokahalua.

Punaisen sanotaan lisäävän eniten ruokahalua, sitä seuraavat vihreä ja vaaleanpunainen.

Viininpunainen ja metsänvihreä vetoavat tutkimusten mukaan amerikkalaisten kuluttajien varakkaimpaan kolmeen prosenttiin ja voi nostaa tuotteen arvoa.

Sinertävien punaisten sanotaan vetoavan naisiin, kellertävien punaisten miehiin.

Violetti, purppura
Violetti on lyhyiden sesonkien muotiväri. Sesonkivärinä se on erityisesti nuorille suunnattujen tuotteiden väri, mutta pitkäaikaisempana kalliiden tuotteiden (esim. korujen samettikoteloiden) väri. Vanhoihin ihmisiin vetoavat yleensä violetin harmaammat tai vaaleammat sävyt: mauve ja lila.

Sininen
Sininen on väri, joka mainitaan lempivärinä useammin kuin mikään muu väri. Länsimaisessa markkinoinnissa sinistä on pidetty miesten (ja poikien) värinä, mutta sininen vetoaa erityisesti naisiin ja vanhuksiin. Etenkin nuorille suunnatuissa tuotteissa vahva tummansininen väri toimii.

Sinistä käytetään etenkin tuotteissa ja niiden palveluiden markkinoinnissa, joihin halutaan liittää mielikuva varmuudesta ja totuudesta: esimerkiksi pankkitoiminta ja vakuutus.

Mustaa ja sinistä karsastetaan eniten ruokapakkauksissa. Kuitenkin esim. Fazer patentoi sinikuorisen suklaansa kuoren värin vuonna 2002 - sininen on siitä lähtien ollut vain Fazerin oma suklaaväri.

Turkoosi
Tutkimusten mukaan turkoosiin vivahtava sininen vetoaa enemmän nuoriin kuin puhdas sininen. Kuitenkin liian kirkas tai puhdas turkoosi ärsyttää.

Turkoosi liitetään myös raikkauteen ja kliinisyyteen: vihertävä turkoosi liitetään terveyspalveluihin ja lääkkeisiin, sinertävä turkoosi esim. veteen (pullotettu raikas vesi tai etelän lomarannat). Muiden alojen yhtiöt, jotka käyttävät logoissaan tai tuotteissaan turkoosia, viestittävät omasta erikoisuudestaan.

Vihreä
Vihreä pakkauksissa liitetään usein kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Usein vihreään pakattu tuote liitetään myös puhtauteen, raikkauteen, luontoon ja turvallisuuteen. Se on hyvä väri mm. raikastimien ja rentoutukseen liittyvien tuotteiden paketeissa.

Punaisen sanotaan lisäävän eniten ruokahalua, sitä seuraavat vihreä ja vaaleanpunainen.

Oliivinvihreää ei yleensä arvosteta, ellei se ole osa jotain hyvin hienostunutta väriyhdistelmää, jolloin se vetoaa erityisesti pieneen osaan varakkaita kuluttajia.

Viininpunainen ja metsänvihreä vetoavat tutkimusten mukaan amerikkalaisten kuluttajien varakkaimpaan kolmeen prosenttiin ja voi nostaa tuotteen arvoa.

Tummat keskivihreät ja sinertävät vihreät liitetään usein perinteikkyyteen ja vakauteen, keskivihreät luontoon ja raikkauteen. Kirkkaanvihreä on väri, jota on käytettävä varoen. Se ei välttämättä ole raikas, vaan vaikuttaa helposti mauttomalta.

Vihreän sanotaan vetoavan etenkin vanhuksiin ja naisiin. Kiinassa tai Ranskassa vihreä ei ole myyvä väri.

Keltainen
Keltaista on pidetty myös aurinkoisena, positiivisena värinä. Keltainen vetoaa erityisesti lapsiin ja hyvin nuoriin. Monet amerikkalaiset lastentarhat ja monet lastentuotteita valmistavat yhtiöt käyttävät tunnusväreissään ja pakkauksissaan keltaista.

Monet kansainväliset huoneistomarkkinointifirmat käyttävät keltaista tunnuksissaan.

Oranssi
Kun jauhemainen pesuaine Tide tuli myyntiin USAssa 1950-luvulla, suunnittelija Louis Cheskin päätti tehdä tuotteesta valkoisen ja pakkauksesta oranssin - sen määränä oli viestittää tehokkaasta puhdistuksesta. Yhdistelmä toimi. Nykyäänkin oranssi on tuttu väri eräissä tehokkaissa puhdistusaineissa, mm. eräissä viemärinpuhdistusaineissa.

Persikanvärinen on saanut kuluttajilta positiivista palautetta: sen sanotaan vaikuttavan hoivaavalta ja tavoitettavalta. Persikanväriä käytetään etenkin naisille suunnatuissa tuotteissa, mm. erilaisten tekstiilien pakkauksissa.

Oranssia pidetään tehokkaana värinä, joten sitä käytetään, kun yritellään tavoitella mielikuvaa esimerkiksi tehokkaasta investoinnista. Se on maailmalla melko yleinen väri esimerkiksi sijoitusyhtiöiden ja huoneistovälittäjien logoissa.

Ruskea
Ruskeaa käytetään painotuotteissa silloin, kun halutaan antaa vaikutelma vakaudesta ja siitä, että tarjottava tieto on pysyvää tietoa.

Valkoista ja ruskeaa pidetään toimivimpina väreinä ruokapakkauksissa. Ruskea tuo tutkimusten mukaan mieleen paistetut ruoat, suklaakakut jne. Se on yleinen kahvipakkausten väri, ja sitä käytetään myös kahviloiden logona.

Ruskea liitetään myös kestävyyteen ja maanläheisiin arvoihin, joten sitä käytetään paljon erilaisissa rakentamiseen liittyvissä pakkauksissa.

+

Englantilaisen vuonna 1996 tehdyn tutkimuksen mukaan (PHH Vehicle Management Services) suurin osa myydyistä autoista on sinisiä tai punaisia (molemmat 25% kaikista myydyistä autoista). Valkoisia ja vihreitä myydään seuraavaksi eniten (molemmat 15 %). Hopeanvärisiä autoista oli 8 %, mustia 7 %, harmaita 4 % ja muita yksi prosentti.

+

Quebecissa, Kanadassa vanhojen lakien mukaan margariinin täytyy olla eriväristä kuin voin. Erään kertomuksen mukaan kanadalaiset meijerinomistajat hermostuivat, kun voi ei mennyt niin hyvin kaupaksi kuin margariini ja pyrkivät väriä muuttamalla vaikuttamaan menekkiin. Quebecin hallitus meni juoneen mukaan ja yritti markkinoida sinooperinväristä margariinia - mikä etoi kuluttajia. Väri muutettiin loppujen lopuksi lähes valkoiseksi. [Dairy Farmers of Canada]

+

Pepsi maalautti yhden Air Francen Concorde-koneen siniseksi mainostaessaan uutta sinistä väriään.