Pueblo-intiaanit
[katso myös:
värinimiä intiaanikielissä,
Pohjois-Amerikan intiaanit]
[esp.
pueblo=kylä]
Intiaaniheimot Uudessa-Meksikossa ja Arizonassa Pohjois-Amerikassa, etenkin Rio Granden varrella. Osa heimoista on harjoittanut maanviljelyä (maissi, kurpitsa, pavut; maanviljelijä -
pueblo) noin kaksi tuhatta vuotta. Espanjalaisten saapuessa 1500-luvulla kyliä oli vielä noin kahdeksankymmentä, sitten niiden määrä laski suuresti. Kylät olivat usein itsenäisiä ja niitä johti uskonnollinen johtaja - elämä keskittyi uskonnollisuuden ympärille. Näkyvä asema elämässä on sade- (sadetanssit) ja aurinkosymboliikalla. Pueblot tunnetaan käsityötaidoistaan.
Hopit asuivat nykyisen Arizonan alueella. He olivat maanviljelijöitä, jotka olivat myös erityisen taitavia värjäreitä.
Zuñit ovat pääasiassa maanviljelijöitä, nykyään elävät reservaatissa New Mexicossa. Zunit jaettiin kuuteen uskonnolliseen
kivaan, jolla jokaisella oli oma väri: keltainen - pohjoinen, sininen - länsi, punainen - etelä, valkoinen - itä, musta - maan tai maan alla olevan väri ja monet värit yläpuolella.
värit
Lue värjäysaineista:
Intiaanit (Pohjois-Amerikka, tasankointiaanit...)
Värit yleisesti
Punainen
Espanjalaiset liittivät pueblo-intiaaneihin tarinan Cibolan seitsemästä kultaisesta kaupungista (Eldorado). Kaupunkien nimi tuli sanoista Dravida civ-pola, joka tarkoittaa kultaista kaupunkia - tai punaista kaupunkia.