-

Raamattu

Raamattu on erilaisten kertomusten lisäksi täynnä kuvauksia ja ohjeita.

vanha testamentti

Värimainintoja Raamtussa

Vanha testamentti

Toinen Mooseksen kirja 25. luku

Herra sanoi Moosekselle: "Kehota israelilaisia keräämään minulle uhrilahjoja. Kootkaa niitä jokaiselta, joka tuntee halua antaa. Tällaisia uhrilahjoja ottakaa heiltä vastaan: kultaa, hopeaa ja pronssia, sinipunaisia, purppuraisia ja karmiininpunaisia villoja, hienoa pellavaa ja vuohenkarvaa, punaiseksi värjättyjä pässinnahkoja, merilehmännahkoja ja akasiapuuta, öljyä lamppuihin, hajusteita pyhää öljyä ja tuoksuvaa suitsuketta varten sekä onykskiviä ja muita korukiviä kiinnitettäviksi efodi-kasukkaan ja ylipapin rintakilpeen.

Toinen Mooseksen kirja 26. luku

"Tee telttamaja kymmenestä kangaskaistasta; kudo ne kerratusta pellavalangasta sekä sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villasta ja kudo niihin taidokkaita kerubinkuvia. Kunkin kaistan pituus olkoon kaksikymmentäkahdeksan kyynärää ja leveys neljä kyynärää, ja kaikki kankaat olkoot samanmittaisia. Viisi kaistaa yhdistettäköön toisiinsa, samoin toiset viisi. Tee sinipunaisesta villalangasta silmukoita näiden molempien yhdistettyjen kankaiden reunoihin, jotka tulevat keskenään vastakkain.
---[snip]---
(14) Tee telttamajaa varten peite punaiseksi värjätyistä pässinnahoista ja sen päälle vielä merilehmännahkainen peite. "Tee väliverho sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villasta sekä hienosta kerratusta pellavalangasta, ja siihen kudottakoon taidokkaita kerubinkuvia. ---[snip]---

Toinen Mooseksen kirja 35. luku

Mooses sanoi Israelin kansalle: "Näin on Herra käskenyt ja sanonut: Kootkaa keskuudestanne uhrilahjoja Herralle. Jokainen, joka haluaa antaa, tuokoon Herralle kultaa, hopeaa ja pronssia, sinipunaisia, purppuraisia ja karmiininpunaisia villoja, hienoa pellavaa ja vuohenkarvaa, punaiseksi värjättyjä pässinnahkoja, merilehmännahkoja ja akasiapuuta, öljyä lamppuihin, hajusteita pyhää öljyä ja tuoksuvaa suitsuketta varten sekä onykskiviä ja muita korukiviä efodi-kasukkaa ja ylipapin rintakilpeä varten.
---[snip]---
(23) Kaikki, joilla oli sinipunaisia, purppuraisia tai karmiininpunaisia villoja, hienoa pellavaa tai vuohenkarvoja ja punaiseksi värjättyjä pässinnahkoja tai merilehmännahkoja, toivat niitä. Jokainen, jolla oli hopeaa tai pronssia, toi sitä Herralle lahjaksi, ja jokainen, jolla oli akasiapuuta, toi sitä pyhäkköpalveluksessa tarvittavia rakennelmia varten. Jokainen kätevä nainen kehräsi lankaa ja toi kehräämänsä sinipunaiset, purppuraiset ja karmiininpunaiset villalangat sekä hienot pellavalangat.
---[snip]---

Toinen Mooseksen kirja 39. luku

Sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villalangasta tehtiin myös pyhäkköpalveluspuvut sekä Aaronin pyhät vaatteet niiden ohjeiden mukaisesti, jotka Herra oli Moosekselle antanut. Efodi-kasukka tehtiin kullasta ja sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villalangasta sekä hienosta kerratusta pellavasta. Kulta taottiin ohuiksi levyiksi. Niistä tehtiin lankoja, jotka taidokkaasti kudottiin sinipunaisten, purppuraisten ja karmiininpunaisten villalankojen ja pellavaisten lankojen sekaan. Kasukan ylänurkkiin tehtiin olkakappaleet, jotka pitivät sen paikoillaan, ja kasukan päälle tuleva vyötärönauha oli kasukan kanssa yhtä kappaletta ja samalla tavoin tehty: sekin oli kultaa, sinipunaista, purppuraista ja karmiininpunaista villaa sekä hienoa kerrattua pellavaa, sen käskyn mukaisesti, jonka Mooses oli Herralta saanut. Sitten kehystettiin kultapunoksilla ne onykskivet, joihin Israelin heimojen nimet oli kaiverrettu niin kuin sinettikiviin, ja ne kiinnitettiin kasukan olkakappaleisiin muistuttamaan Jaakobin pojista, sen käskyn mukaisesti, jonka Mooses oli Herralta saanut.
Tehtiin myös rintakilpi. Se oli taitavasti kudottu, tehty kasukan tavoin kullasta ja sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villasta sekä hienosta kerratusta pellavasta. He tekivät siitä nelikulmaisen, laukun tapaan kaksin kerroin taitetun, vaaksan pitkän ja vaaksan leveän. Siihen he kiinnittivät neljään riviin korukiviä: ensimmäiseen riviin karneolin, topaasin ja smaragdin, toiseen turkoosin, safiirin ja kalsedonin, kolmanteen hyasintin, akaatin ja ametistin sekä neljänteen krysoliitin, onyksin ja jaspiksen. Ne kiinnitettiin paikoilleen kultapunoksin kehystettyinä. Kiviä oli Jaakobin poikien mukaan kaksitoista, yksi kutakin nimeä kohti.
---[snip]---
(22) He kutoivat kasukan viitan kauttaaltaan sinipunaisesta villasta. Jottei viitan keskellä oleva pääntie repeytyisi, se oli reunustettu samalla tavoin kuin nahkahaarniskassa. Viitan helmuksiin he tekivät granaattiomenia kerratusta sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villalangasta. He tekivät puhtaasta kullasta tiukuja, jotka he kiinnittivät granaattiomenien väliin, niin että granaattiomenia ja tiukuja oli vuorotellen ympäri helmaa. Viitta oli tehty käytettäväksi pyhäkköpalveluksessa sen käskyn mukaisesti, jonka Mooses oli Herralta saanut. He valmistivat hienosta pellavakankaasta paidat Aaronille ja hänen pojilleen ja tekivät turbaanin ja päähineiden nauhat hienosta pellavasta ja housut hienosta kerratusta pellavasta sekä koristeellisen kangasvyön, joka tehtiin hienosta kerratusta pellavasta ja sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villasta. Tällaisen käskyn Herra oli antanut Moosekselle. Vielä he tekivät puhtaasta kullasta ruusukkeen muotoisen pyhän otsakorun ja kaiversivat siihen niin kuin sinettiin sanat "Herralle pyhitetty". Sitten he kiinnittivät siihen sinipunaisen langan, jonka avulla koru voitiin sitoa turbaanin yläosaan. Tällaisen käskyn Herra oli antanut Moosekselle.

Neljäs Mooseksen kirja 4. luku

---[snip]---
"Kun leiri siirtyy toiseen paikkaan, Aaronin ja hänen poikiensa tehtävänä on ottaa alas väliverho ja peittää sillä liitonarkku. Sen päälle heidän tulee panna merilehmännahkainen peite, ja päällimmäiseksi on levitettävä sinipunainen täysvillainen kangas. Sitten heidän tulee panna arkun kantotangot paikoilleen. "Uhrileipäpöydän päälle heidän on levitettävä sinipunainen kangas; sen päälle on pantava kulhot, kupit, maljat jajuomauhrikannut. Uhrileipien on oltava pöydällä koko ajan. Näiden päälle heidän on levitettävä karmiininpunainen kangas, ja se on peitettävä merilehmännahkaisella peitteellä. Sitten heidän tulee panna pöydän kantotangot paikoilleen. "Heidän on otettava sinipunainen kangas ja peitettävä sillä seitsenhaarainen lampunjalka lamppuineen, samoin siihenkuuluvat lamppupihdit, tuliastiat ja öljyastiat. Lampunjalka kaikkine varusteineen tulee vielä kääriä merilehmännahkaanja panna kantolavalle. "Kultaisen suitsutusalttarin päälle heidän on levitettävä sinipunainen kangas ja sen päälle merilehmännahkainen peite. Sitten heidän tulee panna alttarin kantotangot paikoilleen. 12 Heidän tulee myös ottaa kaikki pyhäkössäjumalanpalvelukseen tarvittavat välineet, kääriä ne sinipunaiseen kankaaseen ja panna päällimmäiseksi merilehmännahkainen peite. Sitten heidän tulee panna ne kantolavalle. "Puhdistettuaan polttouhrialttarin rasvaisesta tuhkasta heidän on levitettävä sen yli purppuranpunainen kangas ja pantava sen päälle kaikki alttarilla uhrattaessa tarvittavat välineet: tuliastiat, haarukat, tuhkalapiot ja vihmontamaljat, kaikki alttarin varusteet. Näiden päälle heidän on levitettävä merilehmännahkainen peite. Sitten heidän tulee pannaalttarin kantotangot paikoilleen.

Neljäs Mooseksen kirja 4. luku

Ilmestyskirja

Ilmestyskirjan peto on purppuraan, tulipunaiseen ja kultaan pukeutunut portto.
18:9-24 kirkkaanpunainen viittaa himoon ja pyhimysten vuodattamaan vereen; purppura viittaa keisarilliseen purppuraan, valtakunnan pääkaupunkiin.

Symboliikka

Ilmestyskirja: Johanneksen ilmestyksessä Babylon kuvataan pyhän Jerusalemin vastakohtana; mm. pyhien verestä juopuneena purppuraan ja helakanpunaiseen pukeutuneena naisena, jolla on kädessään riettauksia täynnä oleva malja.

Värit yleisesti

Jaakobin pojalla Joosefilla oli kaunis monivärinen takki, josta hänen veljensä olivat kateellisia.

Tabernakkelin verhoissa käytettiin neljää väriä: valkoista, purppuraa, sinistä ja kirkkaanpunaista.

Musta

Jobin kirjassa (30:30) musta liittyy likaisuuteen, tummuneeseen. Musta liitetään surijoiden kaavun väriin (Jeremia 8:21; 14:2), pilviseen taivaaseen (Kuningasten kirjat 1 18:45) ja yöhön (mm. Jeremia 4:28). Ilmestyskirjassa (6:5) se symboloi pahuutta.

Valkoinen

Joidenkin tulkintojen mukaan karmiininpunainen symboloi huomattavia syntejä, joita on vaikea pyyhkiä pois ja valkoinen kuvaa syntejä, jotka on unohdettu ihan kuin niitä ei olisi ollutkaan.

Punainen

Punainen liitettiin vereen (Kuningasten kirjat 2 3;22). Väri symboloi verenvuodatusta. Joidenkin tulkintojen mukaan karmiininpunainen symboloi huomattavia syntejä, joita on vaikea pyyhkiä pois ja valkoinen kuvaa syntejä, jotka on unohdettu ihan kuin niitä ei olisi ollutkaan. Toisaalta mm. Esajan kirjassa punaisella viitataan puhdistavaan voimaan.

Raamatussa mainitaan kirkkaanpunainen ja karmiininpunainen. Genesiksessä (38:28,30) kermes-sana viittaa myöskin 'loistavaan', värin kirkkauteen. Esimerkiksi Ilmestyskirjassa mainitaan, että kirkkaanpunaisia kaapuja pitivät rikkaat. Myös soturin vaatteissa käytettiin punaista ja Raamatun mukaan foinikialaiset olivat kermes-värin mestarivärjäreitä. Kirkkaanpunainen (karmiini) saatiin luultavimmin armeniankokenillista (Porphyrophora).

Punainen kuu symboloi verenvuodatusta.

Rahab ("jerikolainen portto") solmi ikkunaansa karmiininpunaisen nauhan merkiksi siitä, että selvisi elossa Jerikon valtauksesta (Joos.2,18; 6:25).

Kirjassa The elements of materia medica and therapeutics (1854) on huomio siitä, että sinooperi mainitaan kaksi kertaa Raamatussa (Jeremia 22:14 ja Hesekiel 23:14). Näin onkin ainakin Raamatun englanninkielisessä perusversiossa, mutta suomenkielisessä versiossa sinooperi on vaihtunut punamaaliin ja punaväriin, ja ruotsalaisessa käännöksessäkin (1917) molemmissa jakeissa puhutaan sinooperin sijaan maalaamisesta punaiseksi punaisella kalliilla värillä (rött med dyrbar färg). Myös uudemmissa englanninkielisissä versioissa sinooperi on korvattu maininnalla punaisesta.

Purppura

Useissa kohdissa mainitaan purppuran yhteys kuninkaallisuuteen. Kuninkaiden purppuraviitoista mainitaan mm. Tuomarien kirjassa (8:26), myös Ester 8:15 ja Johannes19:2; korkeiden virkamiesten vaatteet Esterin kirjassa (8:15). Useissa kohdissa purppuravaatteet mainitaan rikkaiden asuina (mm. Jeremia 10:9; Luukas 16:19; Ilmestyskirja 17:4).

Sininen

Sininen liitetään Raamatussa taivaaseen, pyhään henkeen ja jumalallisiin näkyihin (mm. Exodus, Hesekiel).

Vihreä

Raamatussa vihreä kuvaa elämää ja varallisuutta. Vihreä liitetään elämään ja hyvinvointiin mm. Jeremiaan kirjassa. Vaaleanvihreä on viisauden symboli.

Pukeutuminen ja värjäys

Raamatussa mainitaan kolme värjäyskasvia: karkom (sahrami), kofer (henna) ja pu'ah (puvah) (matara). Raamatussa mainitaan myös karmiininpunainen (tola). Tola ja puvah olivat Raamatussa myös henkilönimiä (mm. Genesis ja Tuomarien kirja). Mm. Isaskarin lapsenlapsilla oli nimiä kuten Tola ja Puvah - on arveltu, että hänen sukunsa osasi valmistaa näitä värejä tai sitten he pukeutuivat niillä kasveilla värjättyihin vaatteisiin.

 

Lähteitä / lukemista

Pereira, Jonathan The elements of materia medica and therapeutics. Longman, Brown, Green, and Longmans, Lontoo 1854