-

Rakkaus / hedelmällisyys

Musta

Monissa paikoissa Afrikkaa musta (tummuus) liitetään pohjoiseen, kasvillisuuteen ja veteen; sateet saapuvat usein pohjoisesta ja tummentavat maan ja saavat kasvit kasvamaan. Myös muinaisessa Egyptissä musta (maa) liitettiin kasvillisuuteen ja hedelmällisyyteen.

Intiassa eroottinen shringara liitetään sinimustaan.

Valkoinen
Dogoneille (Afrikka) valkoinen symboloi taivaallisen isän hedelmällisyyttä.

Punainen
Punainen lienee väri, jonka länsimaalaiset helpoimmin liittävät (palavaan) rakkauteen. Myös Meksikossa punainen on viestinyt rohkeudesta, seksikkyydestä ja hedelmällisyysestä. Intiassa punainen liitetään hedelmällisyyteen ja syntymään - se on yleinen hääpuvun väri.

Yhden selityksen mukaan Beninin lipun punainen väri liittyy hedelmällisyyteen tai esi-isien rohkeuteen.

Violetti
Fulvio Pellegrino Morato piti tummaa violettia kiduttavan rakkauden värinä Venetsiassa julkaistussa tutkielmassaan Il significato de' colori (1535).

Sininen
Fulvio Pellegrino Morato piti tumman sinistä jalon rakkauden värinä Venetsiassa julkaistussa tutkielmassaan Il significato de' colori (1535).

Turkoosi
Joissakin intiaanitraditioissa turkoosi viittaa rakkauteen ja rauhaan.

Vihreä
Egyptissä vihreä symboloi hedelmällisyyttä.

Kelttiläisissä myyteissä Vihreä mies (Green man) oli hedelmällisyyden jumala.

Minnelauluissa vihreä oli rakkauden väri; keskiajan lemmenlyriikassa vihreä apila merkitsi rakkauden voimaa.

Pakanauskomuksissa vihreä liitettiin vahvasti hedelmällisyyteen ja kristillinen kirkko halusi peittää kaikki viittaukset seksuaalisuuteen; vihreästä tuli kristinuskossa vähitellen pahan väri - nykyään kristillisessä kirkossa vihreää pidetään elämän ja kasvun värinä.

Keltainen
Roomalaisella rakkaudenjumala Venuksella, oli keltainen viitta ja hääpuvut ja vestan neitsyiden kaavut värjättiin kellertäviksi.

Muinaisessa Kiinassa keltaista käytettiin aviovuoteen lakanoiden värinä. Keltaisen uskottiin tasapainoittavan feminiinistä ja maskuliinista ja siihen yhdistettiin myös hedelmällisyys.

Oranssi
Alunperin ranskalainen tavan mukaan morsiamet koristeltiin oransseilla kukilla - oranssin toivottiin tuovan hedelmällisyyttä.

Japanissa ja Kiinassa oranssi liittyy onnellisuuteen ja rakkauteen.