-

Suojautuminen

Punainen
Punaiseen on aina liitetty taikavoimia. Lähes kaikissa kulttuureissa punaisella on maalattu esim. sota- ja metsästysaseet. Tästä löytyy merkkejä nykyäänkin, mm. Australian aborginaalien kulttuurista.

Punainen liitetään vereen ja sen myötä elämänvoimaan. Kivikauden ihmiset ja myöhemmin mm. germaanisoturit maalasivat itsensä tapettujen eläinten verellä. Rooman gladiaattorit joivat vastustajiensa verta imeäkseen heidän voimansa. Joissakin kulttuureissa vastasyntyneet on kylvetetty vahvojen ja kunnioitettujen eläinten veressä.

Myöhemmin ihmiset kantoivat mukanaan punaisia jalokivia tai punaiseksi maalattua amulettia suojautuakseen pahoilta voimilta - joskus uskottiin, että punaisen rubiinin kantajasta tuli haavoittumaton.

Cherokee-intiaaneille punainen on onnistumisen väri; sen avulla voitettiin vihollinen ja se myös suojasi sotilasta.

Irlannissa punainen käsi suojelee viattomia ongelmilta.Antiikin kulttuurissa puolestaan punainen yhdistettiin mm. rautaan, jonka uskottiin suojaavan paholaisilta. Kreikkalaiset pitivät punaista korallia kuolemattomuuden symbolina ja he uskoivat sen suojelevan myrkyiltä.Roomassa morsian suojautui punaisella hunnullaan (flammeum) häpeää vastaan.Raamatussa israelilaiset maalasivat ovensa verenpunaisella karkoittaakseen pahat henget.Rosa Angelicassa (1314) John of Gaddesden kertoo: Take scarlet or other red cloth, and put it about the pox; as I did to the King of England's son when the disease seized him and permitted only red things to be about his bed, by which I cured him.
1800-luvun Englannissa osa leideistä käytti punaisia sukkanauhoja reumatismia vastaan; nenäverenvuotoja estettiin kietomalla punainen nauha kaulan ympäri.Saksankielisen kulttuurialueen joidenkin osien kansankulttuurissa paholaiselta on suojauduttu punaisella värillä, etenkin häiden yhteydessä. morsiamella oli punaiset sukat, punainen huntu tai jotain muuta punaista. Toisaalta: jossakin punainen väri on myös kielletty häävaatteissa - koska punaisen uskottiin houkuttelevan salamoita. Punaista käytettiin myös hautajaisissa. Punaiset amuletit ovat kautta aikain suojanneet 'pahalta silmältä'. Punaiset vuodevaatteet olivat yleisiä keskiajan Saksassa; niillä suojauduttiin 'punaisilta taudeilta' kuten kuumeilta ja ihottumilta. Pahoilta voimilta suojautumiseksi ovenpielet maalattiin punaisiksi. Myös punaisten kasvien tai hedelmien kasvattaminen oli tärkeää - pihlaja oli monessa paikassa pyhä puu. Luultavimmin punainen ei ole ollut niinkään värisymboli surulle tai ilolle vaan nimenomaan suojautumiskeino pahaa vastaan.
Lue lisää germaanikansoista


Eestin kansanuskossa punaisen nauhan kietominen nilkan ympäri esti turpoamista, tai lapsen kaulan ympärille kiedottuna tauteja. Jos rakasteltiin punaisen peiton alla, lapsesta saattoi tulla punahiuksinen.Japanissa mataralla värjättyihin punaisiin vaatteisiin pukeutumisen on uskottu parantavan ihosairauksia.

Sininen
Muinaiset pariisilaiset suojautuivat sinisellä 'pahalta silmältä' - niin tekivät myös Egyptin faaraot. Euroopassa noitien on uskottu inhoavan sinistä - siksi sinisellä on suojauduttu noitia vastaan.

Lähi-idässä sinisellä maalatut ovet ovat pitäneet poissa pahat henget, samoin joissakin Pohjois-Amerikan lounaisosan yhteisöissä ja joidenkin kaakkoisosan intiaanien kulttuureissa. Jotkut muslimikodit on usein suojattu kastamalla nuorten tyttöjen kädet tumman sinineen maaliin ja jättämällä heidän kädenjälkiään kodin ympärille. Marokkolaiset sulhasmiehet piirtävät siniset täplät korviensa taakse suojautuakseen pahalta.

Kiinassa yötä symboloiva tummansininen suojelee mm. hinkuyskältä.

Joissakin osin Britannian pohjoisosia naiset ovat pitäneet kaulassaan sinisiä lankoja kuumeen estämiseksi. Wimbletonissa 1900-luvun alussa kouluterveydentarkastaja merkitsi muistiin, että noin kolmasosa koulun lapsista kantoi kaulassaan sinisistä helmistä tai halvasta korallista tehtyä kaulanauhaa, jonka tehtävä oli suojata kylmältä.

Turkoosi
Asteekit uskoivat turkoosin värin suojelevan heitä fyysisiltä ongelmilta ja siksi turkoosit koristivat usein soturien kilpiä. Myös Kreikan saaristossa ja muuallakin Välimerellä ovien ja ikkunoiden karmit maalattiin vaalealla turkoosilla, jotta pahat henget eivät pääsisi taloon.

Keltainen
Hinduille sahraminväri on suojeleva väri.