-

Tauteja ja sairauksia...Musta
Musta viittaa usein erityisen tappaviin tauteihin.

Musta rokko on isorokon vaarallisin muoto (Variola major), jonka seurauksena oli aiemmin aina kuolema, myöhemminkin, lääkityksen kehitettyä kuolleisuusprosentti pysyi 30% tuntumissa. Nimi tulee rokoissa olevista verenvuodoista, jotka antavat ruumiille mustan värin.

Musta surma (black plague) oli laivarottien mukana tulleiden kirppujen levittämä paise- ja keuhkorutto, tuli Eurooppaan Aasiasta 1347 ja kaksi vuotta myöhemmin riehui pahimmillaan. Vain harvoilla alueilla ihmiset kykenivät eristäytymään ja siten estämään tartunnan leviämisen. Euroopassa tauti surmasi 25 000 000 ihmistä, neljänneksen väestöstä. Rutolla oli hyvät olosuhteet levitä: keskiaikaisen eurooppalaiset kaupungit olivat rottien paratiiseja: kadut olivat likaisia, täynnä roskia ja jätteitä ja viemärit olivat avoviemäreitä. Rutto sai nimensä ihon alle muodostuvista verilaikuista, jotka muuttuivat mustaksi. Sairastuneet potivat vain muutaman tunnin ennen kuin kuolivat.

Kala-azar (hindustanin kielellä 'musta tauti'), trooppinen tauti, jonka aiheuttaa syöpäläisten mukana kulkeutuva mikrobi. Kuolevaisuus on ollut hyvin korkea. Tauti alkaa kuumeella, perna ja maksa paisuvat, potilas laihtuu ja hänen ihonsa tummuu.


+ Mustamätä eli mustasuonitauti on Pseudomonas campesteris -nimisen bakteerin aiheuttama kasvitauti.

Valkoinen
Leukosyytit ovat veren valkosoluja. Leukemia on verisyöpä, jossa veren valkosolujen määrä ylittää normaalimäärän ja leukosytoosi on ilmiö, jossa veren valkosolut lisääntyvät ja leukopeniassa vähenevät epänormaalisti.

White leg (milk leg.. Phlegmasia alba dolens) on synnytyksen jälkeen esiintyvä kivulias veritulppa reidessä.

Whitepox on isorokon lievempi muoto (Variola minor), jossa kuolleisuus on alle prosentin luokkaa.

Punainen
Punainen viittaa usein rokkoihin - monissa rokoissa iholle tulee punaisia täpliä.

Punainen koira on vihurirokko.

Punatäplätauti (lat. purpura) on veritauti, jonka oireina ovat pienehköt, enintään kahden sentin levyiset helakanpunaiset veritäplät ihossa ja limakalvoilla.

Scarlatina on tulirokko. Tauti oli aikanaan hyvin tuhoisa ja mm. Suomessa esiintyneet epidemiat saattoivat viedä tuhansia ihmisiä.

Punataudilla on viitattu kolmeen tautiin. Yksi on dysenteriabasillin aiheuttama, jota esiintyy normaalisti sotien ja aliravitsemuksen yhteydessä, toinen on erään ameebalajin aiheuttama tauti, jota esiintyy lämpimissä maissa. Kolmas punatauti on esiintynyt aiemmin nautaeläimillä. Dysentriaan kuoli nälkävuonna 1868 Suomessa 7855 henkilöä.

Red water on karjan tauti, joka on saanut nimensä siitä, että eläinten virtsa värjäytyy punaiseksi.

· Viktoriaanisen ajan Englannissa lääkärit saattoivat määrätä, että isorokon välttämiseksi kaiken huoneessa tuli olla punaista...

Sininen
Blue phlebitis (Phlegmasia cerulea dolens) on harvinainen laskimon veritulppa, joka esiintyy jalan yläosan suonten ahtaumissa. Se aiheuttaa jalkaan turvotusta, kipua ja sinertävän värin.

Vihreä
Vihreydellä viitataan usein pahoinvointiin.

Keltainen
Usein taudit, jonka nimi liittyy keltaisuuteen, viittaavat jonkinlaisiin maksavaurioihin.

Keltakuume (yellow jack, yellow fever) on sääskien levittämä virustauti; tulehdussairaus, joka esiintyy Afrikassa ja trooppisessa Amerikassa. Taudille ominaista on kuume, voimakas väsuminen, keltatauti ja oksetus. Aiemmin kuolleisuus saattoi olla hyvinkin 90% ja edelleenkin tauti on erittäin vakava, mutta sitä voidaan lääkitä. Max Theller sai vuonna 1951 Nobelin fysiologian- ja lääketieteenpalkinnon rokotteesta keltatautia vastaan.

Keltatauti (icterus) on sairauden tila, jossa iho ja silmänvalkuaiset värjäytyvät keltaisiksi, kun sappiväriaineita joutuu kudoksiin ja ihoon. Tautia esiintyy yleensä maksa- ja verisairauksien yhteydessä. Tavallisin keltataudin syy on äkillinen tarttuva maksatulehdus, mutta tauti saattaa johtua joko sapen liiallisesta määrästä veressä tai siitä että kasvain tai sappikivi tukkii suoleen aukeavan pääsappitiehyeen. Tauti paranee yleensä hyvin. Keltataudin nimi on väristään kuulu myös muilla kielillä: englannin jaundice on tullut kieleen ranskan kautta, jossa keltatauti on nimeltään jaunice - eli 'keltaisuus'; keltainen on ranskaksi jaune.

Yellow atrophy on kuolemaan johtava maksasairaus.