-

Väriterapia ja värien parantava voimaLänsimaissa väriterapiaa on käytetty 1800-luvun alusta, kun oli huomattu, että jokaisella värillä on oma aallonpituutensa. On väitelty siitä, aiheuttaako tietylle värille altistaminen placebo-efektin, vai onko värien vaikutus todellinen.

Tieteellisesti on osoitettu se, että väri vaikuttaa kokijan olotilaan, mutta vaikutuksen psykologista toimintamekanismia ei ole vielä selvitetty. Tehtävä on vaikea, sillä värien vaikutus ihmiseen vaihtelee suuresti niin kulttuureittain kuin kulttuurialueiden sisälläkin ja suuri osa ihmisistä suhtautuu skeptisesti väriterapiaan. Joitakin samanlaisia maailmanlaajuisia reaktioita on kuitenkin todettu; värillinen valo vaikuttaa siis myös fyysisesti. Punaisen on uskottu stimuloivan henkistä ja fyysistä energiaa, keltaisen vaikuttavan hermostoon, sinisen parantavan mm. heinänuhan kaltaisia oireita jne. Punainen, purppura, keltainen ja oranssi valo nopeuttavat hengitystahtia ja nostavat pulssia; vihreä, sininen ja violetti valo hidastavat niitä. Valo vaikuttaa hormoonijärjestelmän kautta käsitykseen vuorokausirytmistä ja tilan tajusta. Solut ja molekyylit reagoivat värivaloon.

Värien ja mielentilan yhteyttä on tutkittu useita vuosia. Monet tutkijoista uskovat, että värit eivät vaikuta vain tunteilla reagoimiseen vaan myös mielentilaan ja hyvinvointiin yleisesti. Uusimpien tutkimusten mukaan ihminen ei itseasiassa näe väriä, vaan tuntee sen - väri(valo)terapia vaikuttaa myös sokeisiin.

Värillisen valon vaikutusta on testattu myös kasveihin. On tutkittu, että esim. punaisessa valossa salaatinsiemenet alkavat itää, mutta infrapunaisen säteilyn alaisuudessa ei tapahdu mitään. Kasvit imevät punaista ja sinistä valoa, mutta keltaisella ja keltavihreällä valolla ei ole mitään merkitystä. Kun kasveille annetaan valkoista valoa, kasvi imee kaikki värit lukuunottamatta vihreää, joka heijastuu takaisin.

Värien voima ei ole vain niiden heijastusvoimassa, vaan erilaisia väri- ja värjäysaineita on käytetty tehokkaasti mm. kemianteollisuudessa (esim. lääketeollisuudessa) sekä tautien (bakteerien) tunnistamisessa. Väriaineteollisuus sai aikanaan lisäpotkua, kun huomattiin, että värit voivat vaikuttaa bakteereihin. 'Prontosil Red' -niminen lääke (prontosiili) oli ensimmäinen, jota voitiin käyttää hyvällä menestyksellä bakteeri-infektion hoitamiseen.

Historia

Väriterapiaa - kromoterapiaa- käyttivät parantamiseen mm. kiinalaiset, intialaiset, kreikkalaiset, intiaanit ja muinaiset egyptiläiset - parantavat värit mainitaan mm. veda-kirjallisuudessa. Tarinoiden mukaan ihmiset menivät parantamaan itseään myös Babylonian kuuluisiin riippuviin puutarhoihin; siellä hoitomenetelminä oli valo ja erilaiset kasvit tuoksuineen. Egyptiläisillä ja kreikkalaisia oli erityisiä valohoitotemppeleitä, joissa käytettiin parantavaa värivaloa. Egyptissä joidenkin pyramidien huipuille asetettiin suuria kvartsikristalleja, jotka heijastivat auringonsäteitä kaikkialle. Värejä ei käytetty vain valona: egyptiläiset levittivät murskattuja pigmenttejä erilaisten voiteiden ja salvojen avulla iholle värirohdoksi. Parantamistarkoituksiin käytettiin myös värillisiä kristalleja ja kallisarvoisia jalokiviä. Auringonsäteiden ja valkoisen valon tärkeys tunnettiin. Kreikan 'aurinkokaupunki', Heliopolis, oli kuuluisa valohoitotemppeleistään, joissa auringon valo hajotettiin eri värisiksi säteiksi, joilla hoidettiin erilaisia tauteja. Kreikassa värin metafyysiset ominaisuudet kuitenkin unohdettiin Hippokrateen aikaan, kun lääketiede alkoi keskittyä rohtoihin ja salvoihin ja uudenlaiseen 'tieteelliseen' ajatteluun.

Keskiajalla Paracelsus esitteli uudelleen värien (sekä musiikin ja yrttien) käytön parantamisessa. Häntä kuitenkin pilkattiin ajatustensa vuosi; suurin osa hänen kirjoituksistaan poltettiin.

Amerikassa värillisellä valolla parantaminen esiteltiin 1800-luvulla, mutta vasta nyt värivaloterapia on alkanut herättää luottamusta.

Moderniin väriterapian pioneerina voidaan pitää Niels Finseniä (1860-1904). Kun ultravioletin valon vaikutus bakteerien toimintaan oli huomattu (1877) , Finsen alkoi tutkia mahdollisuutta hoitaa haavoja näkyvällä valolla. Hän perusti Kööpenhaminaan instituutin, jossa kokeiltiin valoa tuberkuloosin hoitoon.

Edwin D Babbittin mukaan punainen valo stimuloi veri- ja sydäntoimintoja, oranssi on laksatiivinen, keltainen stimuloi aivoja ja hermoja ja sinisellä ja violetilla on viilentävää vaikutusta.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen taiteilija Fernand Leger (1881-1955) ehdotti sairaaloihin sinisiä ja vihreitä osastoja hermostuneille ja sairaille ja muille keltaisia ja punaisia osastoja masennuksen ja anemian hoitoon. Kirurgi Charles Iredell (1877-1961) julkaisi kirjan Colour and Cancer (1930), jossa dokumentointiin useinta parantumisia värillistä valoa käyttämällä.

Tieteen kehittyessä myös värin ja värivalon tutkiminen kehittyivät. 1958 yhdysvaltalainen Robert Gerard todisti, että punainen valo nostaa verenpainetta ja sininen valo laskee sitä. Viime aikojen tutkimukset ovat paljastaneet, että värien avulla voi auttaa mm. dysleksiasta kärsiviä ihmisiä.

Vuonna 1967 vammaisille lapsille tarkoitetussa hoitokodissa Sunfield Homes'ssa, Worcestershiressa Englannissa rakennettiin uima-allas, joka valaistiin vaaleanpunertavan oranssilla sekä sinisellä. Kokeessa jotkut aivovammaiset lapset huomasivat raajansa vasta, kun näkivät ne erivärisinä. Jännittyneet lapset avautuivat vaaleanpunertavassa valossa ja hyperaktiiviset lapset rauhoittuivat sinisessä valossa.

Psykologi Patricia Valdezin mukaan itse värisävyllä on vain heikko vaikutus tunnetiloihin. Paljon tärkeämpää on kuinka tumma ja kylläinen väri on. 'Voimakkaammat' värit vaikuttavat ihmisiin voimakkaammin.

[Lue lisää: Egypti]

Värit fyysisinä ja psyykkisinä vaikuttajina: faktoja ja uskomuksia

Aktiivisina väreinä pidetään lämpimiä värejä: oranssia, punaista ja keltaista. Passiivisina väreinä pidetään viileitä värejä kuten sinisiä, vihreitä ja purppuraa/violettia. Neutraaleina väreinä pidetään ns. epävärejä: harmaita, valkoisia, ja eri beigen sävyjä.Valkoinen
Pohjoisessa ilmastossa on pitkä ja pimeä talvi, joka tuo monille mukanaan masennuksen. Masennusta on alettu onnistuneesti hoitaa valohoidolla - 10 000 luxin valossa istutaan muutama puolen tunnin sessio päivässä. Kevätväsymyksenäkin tunnettua uupumustilaa (Seasonal Affective Disorder SAD) voidaan hoitaa valolla, joka on 20 kertaa kirkkaampi kuin normaali sisätilan valo. Sanotaan, että aivot alkavat valon vaikutuksesta tuottaa melatoniinia ja seratoniinia.

Valkoinen aiheuttaa ihmisille myös päänsärkyä muita värejä useammin.

Jos apinat laitetaan täysin valkoseinäiseen huoneeseen, ne vetäytyvät stimulanttien puutteessa itseensä skitsofreenikkojen tavoin.

Vaaleanpunainen
Vaaleanpunainen rauhoittaa ja lisää hellyyden tunteita. Vaaleanpunaisen on havaittu vähentävän ruokahalua.

Vaaleanpunaista on käytetty mm. rauhoittamaan aggressiivisia vankeja. Erään tutkimuksen mukaan erään kellertävän vaaleanpunaisen sävyn (Pepto-Bismol) ympäröiminä vankien on lähes mahdotonta ilmaista aggressiivisuuttaan, mutta aggressiivisuus kuitenkin kasautuu ja purkautuu myöhemmin voimakkaampana.

Vaaleanpunaisen inho kertoo pahasta olosta ja läheisyyden ja turvallisuuden puuttumisesta.

Punainen
Väriterapiassa punaisen uskotaan stimuloivan fyysistä ja henkistä energiaa. Punainen stimuloi sympaattista hermostoa ja nostaa valmiustasoa. Punaisella parannetaan verisairauksia, anemiaa, fyysistä heikkoutta, jälkeenjääneisyyttä, vilustumisia, heikkoa verenkiertoa, halvausta, henkistä hitautta jne.
Monet väriterapeutit käyttävät varovasti punaisia värejä: punaisessa on paljon energiaa ja elinvoimaa, joillekin ehkä liikaa. Punainen nopeuttaa pulssia ja nostaa verenpainetta. Oranssinpunaisesta saa elinvoimaa. Vahvojen punaisena ja oranssin tilalla käytetään usein ruusunväriä ja kullanväriä. Punainen nopeuttaa hengitystä. Punaisen välkkyvän valon on todettu aiheuttavan epilepsiakohtauksia.

Hannele Wetzerin mukaan Ruotsissa vanhuksille tarkoitetussa kuntoutuskylpylässä potilaat saivat psyykkisiä ja fyysisiä reaktioita punaisista/oransseista kaakeleista ja ne jouduttiin vaihtamaan viileämpiin sävyihin.

Tutkimuksissa on paljastunut, että keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi maalatut luokkahuoneet stimuloivat oppilaita.

Skotlannissa punaisen villan uskottiin parantavan murtumia ja Irlannissa kipeän kurkun. Makedoniassa punaisen villan uskottiin ehkäisevän kuumetta.

Monissa sotilaskäyttöön tarkoitetuissa sukellusveneissä käytetään öisin heikkoa punaista valoa, mikä luo illuusion huonosta näkyvyydestä ja saa miehistön terävöitymään.

Erään japanilaisen autotehtaan vessat on maalattu punaisella, jotta työntekijät viettäisivät siellä mahdollisimman vähän aikaansa. :)

--
Punaisen sanotaan hallitsevan alinta chakraa, joka säätelee fyysisen kehon elinvoimaisuutta sekä voimaa palauttavia resursseja.

Punainen on fyysisen kunnon väri; urheilijoiden aura on usein punainen ja kun ihmisellä on punaisen kaipuu, hän todennäköisesti kaipaa lisäenergiaa.

Punaista aletaan inhota, kun on pakko tehdä jotakin, eikä voi valita ja kun auktoriteetit ärsyttävät.

Punainen liittyy alimpaan (perus)chakraan, joka sijaitsee häntäluun tuntumassa. Tähän chakraan ovat yhteydessä rakko ja munuaiset.

Violetti, purppura
Violetti on voimakas väri, jota voi käyttää väriterapiassa vain harkiten. Se vaikuttaa ennen muuta psyykkisellä tasolla ja sitä on käytetty henkisten ongelmien parantamiseen - mutta masennukseen sitä ei suositella. Se auttaa alentamaan verenpainetta ja ihon lämpötilaa ja sitä on käytetty myös sydän- ja keuhkosairauksien hoidossa.

--
Violetilla hoidetaan päänahan sairauksia, migreeniä, reumaa, epilepsiaa, kasvaimia, aivotärähdyksiä jne.

Violetilla on voimakas parantava ja puhdistava voima ja se helpottaa sekä ruumiillisia että henkisiä kipuja. Se vähentää ruokahalua ja lisää sisäistä rauhaa.

Vaalea violetti edistää henkistä parantumista, sisäistä tasapainoa sekä rauhoittaa ja auttaa uneen. Liikakäyttö saattaa väsyttää.

Violetti liittyy korkeimpaan chakraan eli päälaella sijaitsevaan energiapisteeseen. Lähin siihen liittyvä elin ovat aivot.

Sininen
Sininen stimuloi parasympaattista hermostoa - vähentää verenpainetta ja rauhoittaa. Se auttaa keskittymään.

Vuonna 1982 todistettiin tieteellisesti, että sininen valo voi lieventää nivelreumakipuja. Sininen rauhoittaa ja rentouttaa ja lisää itsevarmuutta.

Aiemmin keltatauti oli hengenvaarallinen vastasyntyneille. Vuonna 1958 R.J. Cremer julkaisi artikkelin, jonka seurauksena tautia alettiin hoitaa sinisellä valolla. Keltataudista kärsivien vastasyntyneiden lasten maksa ei vielä kykene itse hajottamaan kehon tuottamaa bilirubiinia, mutta sininen valo tunkeutuu ihon läpi ja tuhoaa ylimääräisen bilirubiinin. Hoitoa jatketaan siihen saakka, kunnes lapsen maksa pystyy hajottamaan sen itsekseen.

Väriterapiassa sinistä käytetään stimuloimaan parantumista, helpottamaan kipua ja alentamaan verenpainetta. Sininen hidastaa hengitystahtia ja pulssia ja sinisen vaikutuksessa ajankulku arvioidaan hitaammaksi ja lämpötila matalammaksi kuin mitä ne todellisesti ovat. Sinisen uskotaan helpottavan mm. vilustumisia, heinänuhaa ja maksaoireita ja indigon vähentävän iho-oireita ja kuumetta. Myös meluhaittojen koetaan vähenevän.

Sininen hillitsee ruokahalua, joten sitä on käytetty myös laihduttaessa.

Siniseksi maalatuissa huoneissa ihmisillä on taipumus puhua hiljempaa ja yleensä he ovat myös rentoutuneempia ja sopuisempia.

Vaaleansininen lisää luovuutta ja tehostaa toimintaa ja on siksi suosittu väri toimistoissa ja luokkatiloissa.

Sinisen valon on huomattu parantavan suonikohjuja.
Josephine M. Smith huomasi, että pikkulapset itkevät vähemmän sinisessä valossa.

Skitsofreenikot suosivat yleensä sinistä.

--
Sininen liittyy kurkun chakraan; sen toiminta liittyy kurkkuun ja keuhkoihin.

Parantajilla on usein sininen aura. Sinisen kaipuu viestii uupumuksesta ja rauhan puutteesta.

Tummansininen auttaa syvään ja rauhalliseen uneen. Laivastonsininen saattaa aiheuttaa ulkopuolisuuden ja persoonattomuuden tunteen.

Vaaleansinisen kiven valitseminen viestii siitä, että valitsijan luovuus on puhkeamassa. Indigonsinisen valitsija haluaa nähdä asiat toisin ja häntä kiinnostavat suuret mysteerit.

Sinisellä hoideraan kurkkuvaivoja, kuumeita, rokkoja, akuuttia reumaa, hammas- ja päänsärkyä, hermoston häiriöitä, unettomuutta, epilepsiaa jne.

Sinisen inho viestii yksinäisyydestä, indigon inho henkisten asioiden pelosta.

--
Indigo-chakra liittyy chakraan, eli kulmakarvojen alueella tai keskellä otsaa sijaitsevaan ('kolmas silmä') energiapisteeseen. Se kontrolloi silmiä sekä pään alaosaa.

Indigolla hoidetaan silmä-, korva- ja nenävaivoja.

Turkoosi
Turkoosin on sanottu vahvistavan immuniteettia. Väriterapiassa viilentävää ja rauhoittavaa turkoosia suositellaan ujoille ja aroille ihmisille; turkoosin värin sanotaan lisäävän itsevarmuutta ja auttavan keskustelun aloittamisessa. Turkoosin rauhoittavaa vaikutusta on käytetty myös hyperaktiivisten ihmisten hoitamiseen. Sillä on puhdistava ja tyhjentävä vaikutus.

Turkoosit värisävyt liittyvät kehittymiseen, muutokseen, metamorfoosiin, transmutaatioon; sisäiseen opettajaan; meditaatiossa turkoosia käytetään mielen avartamisessa ja pyrittäessä yhteyteen universumin kanssa. Väri nostaa henkisen kommunikaation tasoa.

Aurassa turkoosi väri ei ole normaali, mutta saattaa tulla esiin runoilijoilla ja mystikoilla. Se kertoo totuuden etsijästä, joka pyrkii puhtauteen, ei vain oman itsensä vuoksi vaan auttaakseen koko ihmiskuntaa.

Vihreä
Vihreä on puhdistava väri, jota käytetään mm. ruoansulatusvaivojen hoitamiseen. Vihreällä hoidetaan kipua ja huolia sekä kuumetta. Se on rauhoittava väri, jota käytetään mm. shokkitilanteissa ja unettomuuden hoidossa.

Monet virastotalot, sairaalat jne. käyttävät sisustuksessaan vihreää väriä, koska se rauhoittaa ja rentouttaa ihmisen. Vihreissä huoneissa työskentelevillä on muita vähemmän vatsakipuja.

Mm. Egyptissä tehtiin myös se huomio, että mustat ja vihreät värit rauhoittavat silmiä, kun puolestaan valkoiset rasittavat; silmien lepyyttämistä varten rohdoksi jauhettiin arvokkaita vihreitä jalokiviä. Nykyäänkin vihreän uskotaan auttavan näkemistä.

--
Vihreää pidetään sydämen värinä ja sen uskotaan parantavan verenkiertoa. Rauhoittavana värinä se helpottaa henkisessä väsymyksessä.

Vihreällä hoidetaan sydänvaivoja, perenpainetta, haavaumia ja päänsärkyä. Väriterapiassa vihreää käytetään yhdessä magentan kanssa syövän parantamiseen.

Vihreän inho kertoo siitä, ettei arkipäivän elämä kiinnosta.

Vihreä liittyy sydämen chakraan, joka hallitsee sydäntä ja rinnan aluetta. Allergiat ja immuniteettiongelmat voivat liittyä tämän chakran toimintaan.

Keltainen
Keltainen vahvistaa hermoratoja. Se parantaa keskittymiskykyä ja selvittää ajatukset.

Keltaisella hoidetaan vatsavaivoja, ruoansulatushäiriöitä, ihottumaa, lepraa, peräpukamia... Keltaisella sanotaan olevan puhdistava vaikutus munuaisiin, maksaan, haimaan ja suolistoon: se johtaa kuona-aineet pois kehosta. Keltaisella voidaan myös lisätä energiaa ja lisätä stressinsietokykyä.
Tutkimuksissa on paljastunut, että keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi maalatut luokkahuoneet stimuloivat oppilaita.

Vauvat itkevät useammin kirkkaankeltaisissa huoneissa kuin muissa ja puolisot riitelevät enemmän keltaiseksi maalatuissa huoneissa. Sen sijaan vaalea keltainen on rauhoittava väri.

--
Keltainen ohjailee kolmatta chakraa, (solar plexus, hermojärjestelmän aivot). Siihen liittyvät mm. maksan ja pernan ongelmat.

Keltainen hieroo älynystyröitä, vahvistaa järkeä ja hermostoa.

Keltaisen kaipuu saattaa kertoa mm. työuupumuksesta.

Keltaisen inho viestii itsetunnon puutteesta ja itsensä aliarvioimisesta.

Oranssi
Tutkimuksissa on paljastunut, että keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi maalatut luokkahuoneet stimuloivat oppilaita. Oranssi lisää henkisiä kykyjä ja iloisuutta ja lisää hapen määrää aivoissa.

--
Oranssinpunaisesta saa elinvoimaa. Oranssilla hoidetaan väsymystä elämään ('epätoivoa'), mutta liika oranssi saattaa väsyttää ja nostaa potilaan lämpötilaa. Vahvojen punaisena ja oranssin tilalla käytetään usein ruusunväriä ja kullanväriä. Oranssilla hoidetaan mm. lihaskramppeja ja parannetaan ruoansulatusta.

Oranssilla hoidetaan munuaistulehduksia, sappikiviä, mentaalista heikkoutta, epilepsiaa, koleraa.
Oranssin uskotaan rentouttavan keuhkoja.

Vaalea oranssi auttaa uupumukseen.

Oranssi kontrolloi toista chakraa (pernan keskus/haima); sitä pidetään puhdistavana värinä. Siihen liittyvät mm. kohdun ongelmat.

Ruskea
--
Kaipuu ruskeaan kertoo ongelmista arkipäivän elämässä; ruskealla värillä voidaan autaa 'laskeutumaan maan tasalle', kohtaamaan arjen ongelmat ja siten helpottamaan oloa.

Chakrat

Chakrat liittyvät vanhaan itämaiseen käsitykseen kehosta, joka koostuu fyysisestä kehosta, energikehoista, chakroista sekä ebergiakanavista. Perimätietoon perustuvat kirjoitukset mainitsevat chakrojen määräksi 88.000, mutta kehossa uskotaan olevan seitsemän pääenergiakeskusta eli päächakraa, joita piirroksissa symboloi lootuskukka; merkittäviä sivuchakroja on nelisenkymmentä. Symbolisissa piirroksissa jokaisella lootuskukalla kuvatulla chakralla on tietty määrä terälehtiä, jotka kertovat chakrasta lähtevien nadien lukumäärän. Chakra itsessään on sanskriittiä ja tarkoittaa pyörää; hyväkuntoisina niiden uskotaan ikäänkuin pyörivän tasaisesti ja pitävän ihmisen hyvässä kunnossa. Naisen juurichakra pyörii vastapäivään, miehen myötäpäivään; muuten joka toinen chakra pyörii aina vastakkaiseen suuntaan kuin edellinen. Chakrojen toiminnan voi lukea aurasta - sen väristä pystytään arvioimaan ihmisen (tai kasvien tai eläinten) henkistä ja fyysistä tilaa. Päächakroista yksi sijaitsee päälaella, toinen otsan keskellä ja loput viisi selkärankaa myötäillen kurkunseudulta alaselkään.

Jos chakrat eivät toimi tarpeeksi hyvin tai ovat epätasapainossa, niitä voidaan tasapainottaa värillä. Auran väristä voidaan päätellä, mitä väriä ja mitä värin energiaa olento kaipaa. Violetti on päälaen chakran väri (sahasrara; henkisyys), indigo otsan (ajna; kaksi terälehteä; intuitiivisuus, henkiset/yliluonnolliset voimat), sininen kurkun (visuddha; kuusitoista terälehteä; rationaalisuus), vihreä sydämen (anahata; kaksitoista terälehteä; tasapaino), keltainen solar plexus (hermojärjestelmän aivot; manipura, kymmenen terälehteä; suhde itseen, rohkeus, luovuus), oranssi pernan ja haiman chakra (svahdisthana, kuusi terälehteä; tunteet) ja punainen tärkein, alaselän peruschakra (muladhara; lootuksella neljä terälehteä, fyysisyys).

Alimman chakran väri, punainen, edustaa fyysisyyttä. Se on peruschakra, josta kundaliini-energia lähtee liikkeelle. Chakran energia kuvataan useina nukkuvana kokoonkiertyneenä käärmeenä. Käärme voi herätä esim. joogan vaikutuksesta, mikä laukaisee energian liikkeellelähdön kohti päälakea. Saavutettuaan korkeimman, violetin chakran, seuraa valaistuminen (samadhi).