-

Kiltti

[Lisää kelteistä]


Kiltti kehittyi vaatteesta, jota muinaiset skotlantilaiset kantoivat olkapäillään. Alkuperäinen kiltti oli useaan kertaan vyötärön ja hartioiden yli kiedottu pitkä kangaskappale (gaelin kielellä feileadh mr - 'pitkä kääre'). Skotlannissa tartaneja käytettiin viimeistään 1440-luvulla (1500-luvulla tartanit tulivat käyttöön ylämailla), mutta ennen vuotta 1745 ne olivat melko erilaisia kuin myöhemmin. Tämän päivän tartaani kehittyi 1800-luvun alussa. Jean de Beagu kertoo 1500-julkaistussa Skotlannin sodasta kertovassa kirjassaan, ettei skotlantilaisilla ole muita vaatteita kuin 'värjätyt paidat ja jonkinlainen kevyt villainen monivärinen kangas' - oliko kyse kiltistä?

Vanhempi kiltti ei välttämättä ole valmistettu tartaanista. Se on suorakulmainen ompeleeton kankaankappale, joka kiedotaan vyötärön ympärille. Vanha kiltti sisälsi runsaasti taskuja. Skotlannissa suosittiin ruudutettuja kankaita, kun puolestaan Irlannissa suosittiin kuviottomia kankaita.

Yhden väitteen mukaan nykyaikainen kiltti (gaelin kielellä feileadh beag - 'lyhyt kääre') keksittiin 1725 - ja keksijänä oli englantilainen Thomas Rawlinson. Hänellä oli rautatakomossaan työssä useita skotlantilaisia, joiden kangaskerrokset pukeutumisessa aiheuttivat vaaratilanteita. Englantilaismies keksi leikkauttaa vyötärön yläpuolisen osan pois ja kiinnittää sen vyöllä. Samoihin aikoihin myös sana 'kilt' liitettiin vaatteeseen.

Sekä kiltti, että vyötetty viitta olivat armeija-asusteita - 1746 Ylämaan pukua (kiltti ja vyötetty viitta) eivät saaneet käyttää kuin Ylämaan rykmentit, joiden virallinen uniformu vaatetus oli. Alunperin kiltti oli vain alusvaate, mutta kun vyötetty viitta huomattiin taisteluissa hankalaksi, se hylättiin.

värit
värjäys
v ä r i t

Skotlantilaisilla klaaneilla ('klaani' tulee gaelinkielisestä pehettä tarkoittavasta Clannad -sanasta) oli omat tunnusvärinsä. Väreihin liitettiin myös kansan arvojärjestelmä. Skottiruudullisten kankaiden - tartaanien - värisäännöistä on säilynyt joitakin tietoja. Vain skottien kuninkaalla sai olla purppuraviivoja kankaassaan. Hänen kankaassaan sai olla seitsemän väriä, runoilijalla kuusi, päälliköillä viisi, armeijan johtajilla neljä, maanomistajilla kolme, vuokralaisella kaksi ja maaorjalla ei lainkaan. Esim. yhdessä kuninkaallisessa ruutukankaassa (The Royal Stewart Tartan) oli nämä värit: punainen, keltainen, valkoinen, sininen, vihreä, musta ja purppura.

[Lue tartaanikankaista]