-

Korppi - musta lintu

Korppia on pidetty viisaana lintuna, mutta myös lörpöttelijänä. Musta väri on yhdistänyt korpin onnettomuuksiin, sairauksiin, sotaan ja kuolemaan; korppi on tunnettu pimeän, salaperäisen ja pahan edustajana. Korppi ilmeisesti lyö laimin poikasiensa hoitamisen (monissa kielissä on sanonta 'korppivanhemmat'). Korpin tarina ulottuu muinaiskulttuureihin saakka, babylonialaisten kalenterissa korppi oli 13. kuukauden (karkauskuukausi) hallitsija.

Useissa kertomuksissa korppi on alunperin ollut valkoinen tai kirjava lintu ja mustaksi muuttuminen on ollut rangaistus. Monen kulttuurin tarinoissa korppi on muutettu mustaksi rangaistuksena jumalan/jumalten/jumalan edustajien suututtamisesta. Antiikin myyteissä korppia pidettiin lörpöttelijänä ja myytin mukaan auringonjumala Apollon muutti korpin vaaleat höyhenet siitä rangaistuksena mustiksi. Arabialaisen legendan mukaan korppi oli alkujaan värikäs lintu, mutta kun Nooa kirosi sen (varhaiskristillisen kirjallisuuden mukaan korpin synti oli se, ettei se tuonut Nooalle tietoa vedenpaisumisen loppumisesta), korpista tuli yönmusta. Virolaisen tarun mukaan korppi sai mustan värinsä, kun Jumala upotti sen tervatynnyriin (valkoisen) korpin kieltäydyttyä auttamaan häntä ojankaivuussa. Ukrainalaisen legendan mukaan korpit olivat paratiisissa värikkäitä, mutta Aatamin ja Eevan lankeemuksen jälkeen niistä tuli haaskansyöjiä ja ne muuttuivat mustiksi.

Pohjoisten germaanikansojen pääjumala Odinin seurana istui kaksi korppia Hugin (Ajatus) ja Munin (Muisti); ne raportoivat isännälleen, mitä maanpäällä tapahtuu. Monissa kulttuureissa korppi on yhdistetty viisauteen, hedelmällisyyteen ja luomiseen.

Muinaisessa Kiinassa ja Japanissa kolmijalkainen korppi oli aurinkoeläin. Chou-dynastian itsensä aurinkoon samastaneiden kuninkaiden symboli oli punainen korppi. Korpit toivat ruokaa myös tarujumalatar Hsi-wang-munille ja olivat hänen sanansaattajiaan.

Kirkkoisä Augustinus piti korppia vertauskuvana maailman nautintoihin kiintyneestä ihmisestä, joka lykkää kääntymystään sanomalla kuten korppi 'cras, cras' (huomenna). Kristikunnassa korppi on kuitenkin liitetty useisiin pyhimyksiin. Korppi toi profeetta Eliaalle erämaahan lihaa ja leipää; korpit puolustivat Pyhän Vincentiuksen ruumista petoeläimiä vastaan; marttyyrimunkki Meinradilla kettotaan olleen kaksi kesyä korppia, jotka auttoivat häntä löytämään ruumiinsa hänen kuolemansa jälkeen.

Monissa kansansaduissa korpit edustavat kirottuja ihmisiä. Kansanuskomuksissa korppia on pidetty varkaana; mm. Islannissa on sanottu, että jos lapset pitävät korpin sulkaa juomapillinä, heistä tulee isoina varkaita.