-

Rubiini

[englanti ruby · sanskriitti ratnaraj, ratnanayaka]

Rubiini on läpinäkyvä punainen jalo korundi, alumiinioksidia. Sen väri tulee kromioksidista.

Rubiini on yksi arvostetuimpia jalokiviä ja siihen on liitetty pääasiassa hyviä mielikuvia. Kansanuskomusten mukaan rubiini valaisee pimeässä - rubiinista on myös käytetty nimeä carbunculus - rubiinin 'valaisuvoima' yhdistetään hehkuvaan hiileen (carbo). Antiikin aikana sen uskottiin suojaavan laivoja haaksirikolta.

Rubiinin parantavaan voimaan on uskottu kauan. Albertus Magnus (eli 1200-luvulla) piti rubiinia kaikkien muiden kivien voimana ja uskoi, että se ajaa myrkyt pois. Hildegard Bingen (1100-luvulla) uskoi, että rubiini piti sairaudet ja demonit loitolla. Sen on uskottu auttavan alakuloisuuteen punaisen värinsä vuoksi. Kiinassa rubiinin uskottiin pidentävän elinikää. Venäjällä rubiinin on uskottu olevan hyvä sydämelle ja verelle ja parantavan muistia. Burmassa rubiinien uskotaan tuovan haavoittamattomuuden - etenkin jos ne upotetaan esimerkiksi hampaaseen tai ihoon; silloin kivestä tulee osa ruumista. Burmalaisen legendan mukaan rubiinit tulivat syvälle maan sisään munituista munista. Niiden punainen väri voi loistaa paksuimmankin vaatekerroksen läpi. Rubiinin uskottiin suojelevan taloa myrskyltä ja salaman osumilta ja naisen vasemmassa kädessä sen uskottiin kontrolloivan sukupuolista halua.

Punaisen värinsä vuoksi rubiini on usein yhdistetty Mars-planeettaan. Marsiin liitettynä rubiinin on uskottu vahvistavan voimia ja rohkeutta taistelutilanteessa.

Intiassa rubiini yhdistetään arvokkuuteen, kuninkaallisuuteen ja valtaan.
Kiinassa rubiini on pitkän elämän symboli.
Burmalaiset uskoivat, että jalokivet kypsyvät kuten hedelmät: mitä punaisempi, sitä kypsempi - rubiini on siis kypsä jalokivi.

Vielä nykyäänkin rubiinia pidetään kuninkallisena jalokivenä ja sen uskotan antavan elinvoimaa. Se liitetään myös intohimoiseen rakkauteen.

Rubiinia voidaan valmistaa myös keinotekoisesti.

[Lue fiktiota: Tove Jansson: Muumipeikko ja taikurinhattu]
[Myckle Agnar: Laulu punaisesta rubiinista][Kivet -sivulle]