-

Värinimiä - bosnia

Bosnia on slaavilainen kieli, jota puhutaan pääasiassa Bosniassa ja Hertsegovinassa (kirjakieli). Sitä kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla. Sanavarastoltaan lähempänä kroatiaa kuin serbiaa.

Ovatko bosnia, kroaatti ja serbia sama kieli vai eri kieliä? Helsingin yliopisto, slavistiikan ja baltologian laitos / Jouko Lindstedt, Juhani Nuorluoto (toukokuu 2000):

Yli sadan vuoden ajan 1800-luvulta 1900-luvun lopulle suuri osa bosnian, kroaatin (kroatian) ja serbian puhujista katsoi puhuvansa yhtä kieltä, serbokroaattia eli kroatoserbiaa, vaikka siinä olikin pieniä paikallisia eroja myös kirjakielen tasolla. Nyt näitä entisen serbokroaatin variantteja on alettu pitää enenevässä määrin eri kielinä. [...] Kukin näistä kolmesta kielimuodosta on eri valtion virallinen kieli: kroaatti on Kroatian virallinen kieli, serbia Jugoslavian ja bosnia (serbian ja kroaatin rinnalla) Bosnia-Hertsegovinan. [...] Eri asia on, että suurin osa bosnian, kroaatin ja serbian murteista on hyvin lähellä toisiaan. Kaikki kolme kirjakieltä pohjautuvat samoihin, ns. uudempiin tokaavisiin murteisiin. Niiden eroa voi ehkä verrata brittienglannin ja amerikanenglannin eroon: sanasto, ääntäminen ja ortografia poikkeavat hieman (latinalaista kirjaimistoa käytettäessä!), mutta erot eivät normaalisti haittaa ymmärtämistä. [...] Bosniassa kielirajat eivät koskaan ole seuranneet kansallisuusrajoja ovathan rajat Bosnian serbien, kroaattien ja bosniakkien ("muslimien") välillä vain vanhoja uskontorajoja, jotka vasta verrattain myöhään ovat muotoutuneet kansallisuusrajoiksi. Bosniakkien käyttämä kirjakieli perustuu kuitenkin eniten paikallisille murteille, kun sen sijaan Bosnian serbit ovat alkaneet ottaa vaikutteita Serbiasta ja kroaatit Kroatiasta.

Katso myös

serbia, kroaatti (serbokroaatti)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W XYZ

Suluissa vuosisata / aikakausi, jolloin nimi on viimeistään esiintynyt.

A

B

bijela valkoinen
boje värit

C

crna musta
crvena punainen

D

E

F

G

H

I

J

K

L

ljubicasta violetti

M

N

narandasta oranssi

O

PQ

plava sininen

R

roza vaaleanpunainen

S

siva harmaa
smeda ruskea
svijetla vaalea

T

tamna tumma
tamno plava tummansininen

U

ultramarin ultramariini, pigmenttinimi

V

W

XYZ

zelena vihreä
uta keltainen

ÅÄÖ