-

asfaltti, bitumi, maapiki, kiiltopiki

[englanti asphaltum, asphalt, Antwerp brown, judaic bitumen, spalte · italia bitume · saksa Asphaltum, Antwerpener Braun, Erdpech, Goudron, Mineralpech, Syrischer Asphalt, Trinidad-Asphalt · puola asfalt · venäjä gornaja smola]

Kullanruskeasta mustanruskeaan

Mustahtavan ruskea asfaltti/öljy-sekoitus - kovaa peittävän mustaa, läpinäkyvänä ruskeaa ja öljyihin liukenevaa. Koostuu hiilestä, hapesta, vedystä ja rikistä (CnH2+). Asfalttia ei murskata öljyseokseen, vaan pikemminkin se sulatetaan maaliksi. Muuttuu kuumennettaessa juoksevaksi. Maalauksissa se kuivuu huonosti ja saattaa halkeilla kuivuttuaan. Aikanaan se oli kuitenkin yksi harvoista transparenteista väriaineista. Asfaltum ei ole oikea pigmentti ja sen ominaisuuksia voi helposti jäljitellä muilla pigmenteillä.

historia
Asfalttia on käytetty jo muinaisista ajoista, löydetty mm. Egyptistä ja Trinidadista. Euroopassa se otettiin käyttöön renesanssin aikana ja erityisen suosittua se oli 1500-1600 -luvuilla maalauksissa ihon varjovärinä (mm. Rembrandt käytti asfalttia kuvan ylimmässä kerroksessa) ja 1700-1800 -luvuilla laseerauksessa ja pohjavärinä. Kun suurten mestareiden työn jälkeä alettiin matkia 1700-1800-luvuilla, teosten 'vanhentamiseen' käytettiin asfalttia.

Myös Pohjois-Amerikassa Kaliforniassa asuneiden intiaanien tiedetään käyttäneen asfalttia mm. kasvomaalina ja tehdäkseen astiansa vettä kestäviksi, myös purukumina.

käyttö
Ei suositella tempera- tai freskomaalaukseen, eikä enkaustiikkaan. Maalauksessa sitä on käytetty sekä maali- että sideaineena.

nimiä
Black japan sisältää asfalttia, luonnonresiinavernissaa, öljyjä, tärpättiä. Puhdas rusehtava pohjasävy. Käytettiin laajasti japanilaisissa lakkatöissä.

Gilsoniitti on amerikkalaista asfalttia, jonka J. Järvelä mainitsee kirjassaan Maalarin aine- ja ammattioppi (WSOY 1956) maalausaineeksi sopivaksi syyrialaisen asfaltin lisäksi. Samassa kirjassa: Erittäin arvokasta uunikuivausmaalauksissa käytettävää mustaa steariinipikeä saadaan tislausjätteenä rasvahappoteollisuudessa.

muuta
Parhaat laadut Syyriasta.

Nykyään maalina myytävä asfaltti on vain harvoin alkuperäistä, vaan se on sekoitus kahta väriä, yleensä punaista ja mustaa.

Maalauksissa sama kuin bitumi.