-

Asfaltti, bitumi, maapiki, kiiltopiki

[englanti asphaltum, asphalt, Antwerp brown, judaic bitumen, bitumen of Judea, spalte, mineral pitch · saksa Asphaltum, Antwerpener Braun, Erdpech, Goudron, Mineralpech, Syrischer Asphalt, Trinidad-Asphalt · ruotsi asfalt · ranska asphalte · italia bitume · espanja asfalto · puola asfalt · venäjä gornaja smola]

NBk6, CI -

Kullanruskeasta mustanruskeaan.

Mustahtavan ruskea asfaltti/öljy-sekoitus - kovaa peittävän mustaa, läpinäkyvänä ruskeaa ja öljyihin liukenevaa. Koostuu hiilestä, hapesta, vedystä ja rikistä (CnH2+). Asfalttia ei murskata öljyseokseen, vaan pikemminkin se sulatetaan maaliksi. Muuttuu kuumennettaessa juoksevaksi. Maalauksissa se kuivuu huonosti ja saattaa halkeilla kuivuttuaan. Aikanaan se oli kuitenkin yksi harvoista transparenteista väriaineista. Asfaltum ei ole oikea pigmentti ja sen ominaisuuksia voi helposti jäljitellä muilla pigmenteillä.

Historia

Asfalttia on käytetty maalausaineena jo muinaisista ajoista, löydetty mm. Egyptistä ja Trinidadista. Euroopassa se otettiin käyttöön renessanssin aikana ja erityisen suosittua se oli 1500-1600 -luvuilla maalauksissa ihon varjovärinä (mm. Rembrandt käytti asfalttia kuvan ylimmässä kerroksessa) ja 1700-1800 -luvuilla laseerauksessa ja pohjavärinä. Kun suurten mestareiden työn jälkeä alettiin matkia 1700-1800-luvuilla, teosten "vanhentamiseen" käytettiin asfalttia.

Myös Pohjois-Amerikassa Kaliforniassa asuneiden intiaanien tiedetään käyttäneen asfalttia mm. kasvomaalina ja tehdäkseen astiansa vettä kestäviksi, myös purukumina.

Katuja asfaltilla on päällystetty 1800-luvulta lähtien. Ensimmäisiä asfalttikatuja alettiin rakentaa Pariisissa ja Lyon'issa vuodesta 1838 lähtien.

Käyttö

Ei suositella tempera- tai freskomaalaukseen, eikä enkaustiikkaan. Maalauksessa sitä on käytetty sekä maali- että sideaineena.

Nimiä

Asfalttilakka sisältää asfalttia, luonnonresiinavernissaa, öljyjä, tärpättiä. Puhdas rusehtava pohjasävy. Käytettiin laajasti japanilaisissa lakkatöissä.
englanti black varnish, Japan · saksa Asphaltlack · ruotsi asfaltlack

Gilsoniitti on amerikkalaista asfalttia, jonka J. Järvelä mainitsee kirjassaan Maalarin aine- ja ammattioppi (WSOY 1956) maalausaineeksi sopivaksi syyrialaisen asfaltin lisäksi. Samassa kirjassa: Erittäin arvokasta uunikuivausmaalauksissa käytettävää mustaa steariinipikeä saadaan tislausjätteenä rasvahappoteollisuudessa.
englanti pyrogenous asphalt(um) · saksa Künstlicher Asphalt · ruotsi konstgjord asfalt

Muuta

Parhaat laadut Syyriasta.

Nykyään maaliaineeksi tai pigmenttinä myytävä asfaltti on vain harvoin alkuperäistä, vaan se on yleensä punaisen ja mustan sekoituspigmentti.

Maalauksissa sama kuin bitumi.

 

Lähteitä / lukemista

Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Asfaltista, sen ominaisuuksista ja käytännöstä, I osa Aamulehti 155, 27.12.1884 (julkaistu aiemmin Suomen teollisuuslehdessä)
Asfaltista, sen ominaisuuksista ja käytännöstä II (jatkuu) Aamulehti, 156, 30.12.1884 (julkaistu aiemmin Suomen teollisuuslehdessä)
Asfaltista, sen ominaisuuksista ja käytännöstä III (jatkuu) Aamulehti 1, 3.1.1885 (julkaistu aiemmin Suomen teollisuuslehdessä)
Asfalttilakka huonekaluvernissana. Suomen Teollisuuslehti 17, 1892
Black-Walnut Polish Manufacturer and builder 9, 1869
Organinen kemia ja tavaraoppi. (Kirja-arvostelu) Rakennustaito 17, 1.9.1916
Valuable Receipts. Painting the Floors of Piazzas. Scientific American, 6.6.1863
Artikkelit Coloriastossa: Asfaltti