-

Bolus, punaliitu

[kreikk. bolos=multapaakku · englanti red bole, reddle, Armenian bole; vanha englanti rubriche · saksa Rötel · islanti rauðkrit · ranska rubrique, vanha ranska rubriche · italia bolo rosso, terre bolari, bolo color brunus, terra sigillata, bolo di Boemia, terra di Lemnos, bolo orientale, argilla ocrosa, bolo Armeno, bolo Armeniacos]

[PR102]

Lämpimän ruskeanpunainen.

Harmaata, keltaista, punaista (punaliitu) tai ruskeaa hienojakoista savensekaista rautaoksidia (esim. Al2O3 · SiO2 + Fe2O3), usein kiinteydeltään liidun kaltaista. Paksua ja öljyistä, hyvä peittävyys. Hyvin kestävä väriaine, joka soveltuu kaikkiin maalausmenetelmiin.

Historia

Bolusta on käytetty jo antiikin ajoista sekä väriaineena että astioiden valmistukseen. Taiteilijat ottivat punaliidun käyttöön renessanssiajalla (1400-luvun lopultavarsinkin luonnospiirustuksissa; mm. Leonardo da Vinci). Erityisesti 1500- ja 1600-luvuilla bolusta käytettiin öljymaalausten värillisessä pohjustuksessa.

Antiikin aikoihin punaliitua käytettiin aiemmin käärmeenpureman vastamyrkkynä ja ajosten ja paiseiden lääkitsemiseen.

Nimet

Armenian bole (bolus armena rubra, bole armeniack) viittaa punaokransekaiseen saveen tai yleensäkin saviin, joile rauta on antanut värin; alunperin nimitys on viitannut nimenomaan armenialaiseen savensekaiseen rautaoksidiin, mutta myöhemmin nimitys on alkanut tarkoittaa muualtakin mainattuja vastaavia rautaoksideja. Se on hyvin alumiinisilikaattipitoista ja hyvin jauhoista, syvänpunaista väriainetta (Al2O3 · SiO2+Fe2O3). Väriä käytetään mm. vesikultauksessa alusvärinä.

Terra Lemnia (Lemnian earth) on Lemnosin saarelta mainattua punaista alumiinipitoista maata. Kirjassa The elements of materia medica and therapeutics (1854) mainitaan, että sitä kaivettiin Lemnoksella kerran vuodessa, 15.8., papiston ja saaren raatimiesten läsnäollessa, rukousten jälkeen.

Käyttö

Voidaan käyttää fresko-maalauksessa, mutta ei suositella tempera- tai öljymaalaukseen.

Muuta

Katso luonnon punaiset rautaoksidit, punamulta

 

Lähteitä / lukemista

Pereira, Jonathan The elements of materia medica and therapeutics. Longman, Brown, Green, and Longmans, Lontoo 1854