-

caput mortuum

[englanti caput mortuum, caput mortum, caput mortem; ennen colcothar; Cte d'Azur violet · latina caput mortuum · italia bruno inglese, caput mortum, colore morello, vetriolo romano bruciato, vetriolo cotto · ranska caput mortuum, tte de mort · ruotsi caput mortuum, dödhuvud, dödskalle, engelskt rött · norja caput mortuum · tanska caput mortuum · puola caput mortuum, martwa glowa · apteekkinimiä Crocus martis vitriolatus, Colcothar vitrioli, Oxidum ferricum]


Rusehtava punainen [PR101]

caput mortuum Epäorgaaninen, punainen okra. Ferrosulfaattia sisältävää ferrioksidia (Fe2O3) tai (Fe2 (SO4)3). Sisältää rautaoksidia, kipsiä ja savea. Värinpeitto vaihtelee. Kuumentamalla rautaoksidi muuttuu punaisemmaksi ja myös transparentimmaksi, jos pigmentti sisältää silikaatteja.

Rautaoksidivärit voidaan jakaa kolmeen väriryhmään valmistustavan mukaan:
 • mönjä - valmistettu luonnosta saatavasta rautamalmista, -kiisusta ja -kiilteestä
 • englanninpuna - valmistettu rautavitrillin tai alunan valmistusjätteistä
 • caput mortuum - syntyy rautavitrillin valmistuksen sivutuotteena; J. Järvelän 'Maalarin aine- ja ammattioppi' -kirjan (WSOY 1956) mukaan caput mortuumia saadaan sivutuotteena savuavaa rikkihappoa rautavitrillistä valmistettaessa.

  historia
  Caput Mortuum on ollut alkemistien symboli: ympyrä, jonka keskellä on kolme pistettä. Graafista symbolia on kutsuttiin nimellä 'caput mortuum' (engl. dead head, 'kuollut pää'). Caput mortuumilla tarkoitettiin alkemiassa tislauksen tai sublimaation jätettä; arvoton jäännösaine. Kalsinoimalla caput mortuumia saatiin punainen terre du Renard.

  Myyttien mukaan tummanpunaista maaväriä kaivettiin keskiajalla Lontoon vanhoilta kirkkopihoilta.

  Caput mortuumia pidetään yleisesti keskiaikaisena tuotteena. Sitä käytettiin mm. italialaisissa freskomaalauksissa 1200- ja 1300-luvulla, erityisen suosittua se oli 1500-luvulla.

  Pigmentti on pitkään nimensä ja alkemiayhteyksiensä kautta kiehtonut monia. Tänä päivänä mystinen nimi on varsin vilkkaassa käytössä erilaisissa mystiikkaa, magiaa ja alkemiaa harrastavissa piireissä ja nimen väännös caput mortem näkyy mm. nykyajan kaupunkivampyyrien, goottien, asustemerkkinä. Myös taiteilijoita nimi on kiinnostanut ja se löytyy mm. useiden taidemaalauksien nimistä.

  käyttö
  Soveltuu kaikkiin maalausmenetelmiin (toisten lähteiden mukaan ei suositeltavaa enkaustiikassa tai öljymaalauksessa. Käytetään myös kullan ja hopean kiillotusaineena.

  muuta
  Caput mortuumina on pidetty myös toista synteettisesti valmistettua rautaoksidipunaista, intianpunaista - yleensä intianpunaiseksi kutsutaan punertavampaa ja caput mortuumiksi ruskeampaa rautaoksidipunaista. Joidenkin lähteiden mukaan Caput mortuum ja marsvioletti ovat sama väri, mutta toisten lähteiden mukaan kyseessä on kaksi eri väriä: caput mortuum on tummempaa ja ruskeampaa kuin purppurahtava marsvioletti.


  Cote d'Azur Violet on vaaleaa caput mortumia.

  Lähteitä / lukemista
  Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
  Forsius, Arno Caput mortuum [saunalahti.fi/arnoldus]

  Pigmenttikuva Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla