-

HazeAmerikkalainen naamioväri Haze kehitettiin 1941, ja sillä saatiin lentokone kertakaikkiaan näkymättömäksi.

Haze koostui kiiltävästä mustasta pohjamaalista, johon oli sekoitettu tasalaatuista sinkkioksidia, jonka ionisidospituus oli sama kuin sinisen valon. Se siis imi itseensä kaikki muut valon taajuudet paitsi taivaansinisen, ja sillä maalattu lentokone sulautui taivaan sineen lähes täydellisesti - vasta noin 50 m etäisyydellä sen muodot ja varjot alkoivat erottua. (Luonnollisesti Haze ei tarjonnut suojaefektiä maanpintaan nähden).

Haze-väriä käytettiin tiedustelukoneissa, jotka olivat aseistamattomia ja joiden siksi oli syytä pysytellä näkymättömissä niin pitkään kuin mahdollista. Haze-värin ongelma oli siinä, että sen maalaaminen oli vaikeaa (se piti ruiskuttaa hyvin ohuissa kerroksissa, ja sen piti kuivua tasaisesti) ja se vaati jatkuvaa ylläpitoa. Siksi Du Pont kehitti myöhemmin Synthetic Haze -värin, joka oli samankaltainen.

Mm. kirjailija Antoine de Saint-Exupry (Pikku prinssi) on lentänyt Haze-värillä maalattua tiedustelu-Lightningiä tiedustelulennoilla saksalaisten miehittämään Ranskaan.[Susanna Viljanen]