-

Indantronivioletti

[englanti indanthrene violet, indanthrone violet]

Indantronivärit ovat synteettisiä orgaanisia väriaineita ja kuuluvat antrakinonien ryhmään. Ne kuuluvat myös kyyppiväriaineisiin. Pigmentit valmistetaan antrakinonijohdannaisia hapettamalla. Indantroniväriaineet ovat transparentteja ja erittäin kestäviä, eivätkä ole vesiliukoisia.

Käyttö

Käytetään pääasiassa tekstiilien värjäykseen.

Historia

Ensimmäisen indantronipigmentin (sininen PB60) kehitti vuonna 1901 saksalainen kemikaaliyhtiö BASF. Jo aiemmin esim. indigoa oli valmistettu synteettisesti, mutta vuonna 1901 Rene Bohnin patentoima indantronisininen oli ensimmäinen antrakinonikyyppiväri. Uusien synteettisten kyyppivärien aikakauden katsotaan alkaneen sen keksimisestä. Muun väriset indantroniväriaineet keksittiin hyvin pian sinisen jälkeen.

Paint, Oil, and Drug Review -lehden artikkelin mukaan (1911) indantroneja, käytettiin värjäykseen pian keksimisen jälkeen, ja niiden käyttöä substraattipigmenttinä alettiin tutkia. Artikkelissa mainitaan, että "nykyään" indantronivärejä käytetään sokerin ja makeisten värjäämiseen, paperin ja valokuvapaperin värjäämiseen, ja sinistä erityisesti ultramariinin korvikkeena. Lehdessä mainitaan indantronivärien joukkoon myös algolred ja indantroniruskea.

Muuta

Muita indantronivärejä ovat keltainen ja sininen, joista sininen on hyvin yleisesti käytetty värjäysaineena sekä substraattipigmenttinä.

Indantronivioletti on ollut myös kutsumanimenä monille vahvoille violeteille, jotka eivät sisällä indantronia.

Lisätietoa indantreenivärien historiasta yleisesti indantronisininen-sivulta.

 

Lähteitä / lukemista

Recent Pigment Colors from Coal Tar. Paint, Oil, and Drug Review 1, 14.1.1911
Artikkelit Coloriastossa: Hakusana: Indantreenivärit