-

Jodipunainen, elohopeajodidi

[englanti iodine red, iodine scarlet, brilliant scarlet, pure scarlet, mercuric iodide]


Elohopeajodidi (HgI2 tai HgJ2). Hyvin myrkyllistä, käytännössä käyttökelvoton pigmentti. Kirkkaudeltaan ja puhtaudeltaan sävy on kuin synteettinen aine, mutta ei niin permanentti. Haalistuu valolle altistettuna nopeasti vaaleaksi keltaiseksi.

Historia
Jotkut pitävät Vauquelinia myös jodipunaisen keksijänä. Vuonna 1811 tai 1812 ranskalainen salpietarin valmistaja keksi jodin ja muutama vuosi myöhemmin Sir Humphrey Davy vei hieman jodia mukanaan Englantiin ja todisti, että kyseessä oli alkuaine. Vauquelin julkaisi jodipunaisen ja muiden jodiyhdisteiden ohjeita teoksessa Annales de Chimie XC vuonna 1814. Hänen ohjeessaan kuvaillaan, kuinka jauhamalla jodia ja elohopeaa morttelissa aikaansaadaan voimakas punainen sävy. Väri oli kirkkaampi kuin sinooperi, mutta sitä saattoi sekoittaa vain luuveitsellä, koska metalliveitsi muutti sen mustaksi. Vuonna 1830 Mérimée julkaisi tarkemmat ohjeet pigmenttien valmistamiseksi. Hän mainitsi myös, että Englannissa pigmenttiä myydään joskus nimellä scarlet lake.
Suositeltiin pigmentiksi 1800-luvulla, mutta taiteilijat eivät juurikaan käyttäneet sitä. Englantilaisissa vesiväreissä pigmentti oli kuitenkin verrattain yleinen.

Muuta
Katso myös: