-

keltainen lakka, orapaatsamalakka

[englanti Spincervino yellow, Dutch pink, Persian berry lake, Italian pink, English pink, brown pink, stil-de-grain, sap green, stil de grain yellow · latina prugna meroli · saksa Schttgelb, Gelber Lack · hollanti Persische bessen · espanja espino cerval · italia giallo di spincervino, giallo sant, giallo Erba, giallo di Avignone, giallo stil de grain, stille di grano, lacca gialla, lacca gialla di gaude, giallo vegetale · ranska Stil de grain vert/brun]

[NY13]

Orapaatsaman (Rhamnus cartharticus) marjoista valmistettu keltainen substraattipigmentti (C16H12O7). Pigmentti liukenee veteen, alkoholiin ja asetoniin. Sillä on heikko peittovoima ja se on luonteeltaan valuvaa. Kuten monien muidenkin "kasvilakkojen" yhteydessä, väri ei ole erityisen lakkamaista, vaan "lakka" on väännös englannin substraattipigmenttiä (orgaaninen väriaine muodostaa jonkun muun aineen, usein metallin kanssa pigmentin) tarkoittavasta lake-sanasta.

historia

Kreikkalaiset käyttivät sitä jo klassisen antiikin aikaan. Roomalaiset tunsivat värin jo ensimmäisellä vuosisadalla. Käytetään mm. vesiväreissä. Samanoloinen guttian kanssa.

Alunaan saostettua keltaista paatsamaväriä käytettiin laajalti myös talomaalina 1700-luvulla Englannissa.

käyttö

Ei ole permanetti, joten sitä ei kannata käyttää taidemaalauksissa, sen sijaan väriä on käytetty mm. sisustusvärinä. Soveltuu käytettäväksi tempera-, öljy- ja vesiväreissä. Ei suositella freskoihin ja enkaustiikkaan.

nimiä

Sapenkeltainen, gallstone - sanotaan, että väri on Dutch pink -värin muunnos. Kerrotaan, että se on valmistettu härän sapesta, useimmiten se lienee kuitenkin valmistettu tammenkuoresta. Lue lisää: sapenkeltainen.

Stil de grain yellow, brown on kalkkipitoisesta maa-aineksesta, alunasta ja paatsamanmarjoista sekoitettu substraattipigmentti. Kts. stil de grain.

Yellow carmine on keltaista, oliivinvihreään vivahtavaa transparentti substraattiväri.

Brown pink on rusehtavankeltainen substraattipigmentti, samantyyppistä kuin Dutch pink.

ohjeita

[! Huomaa, että ohjeet voivat olla vanhoja ja saattavat sisältää myrkyllisiä aineita. Niiden valmistus voi olla vaarallista.]

Vanhanaikaista keltaista (Dutch Pink) öljyvärimaalausta varten
Vanha väri valmistettiin sekoittamalla puoliraakoja paatsaman marjoja saveen. Parempaa väriä saat seuraavalla tavalla: keitä erikseen puolisen kiloa puoliraakoja paatsamanmarjoja ja noin n. 30 g alumiinisulfaattia noin kuudessa litrassa vettä. Se vähenee noin puoleen. Valuta liuos pellavapalan läpi ja purista voimakkaasti. Sekoita sen kanssa noin kilo serussiittia ja puoli kiloa pulveroitua espanjanvalkoista (kalkki). Haihduta sekoitusta kunnes massasta tulee pastamaista. Muokkaa pieniksi kakuiksi ja kuivaa sävyynsä. Kun kakut ovat kuivaneet, tee niistä jauhetta ja sekoita ne uuteen paatsamanmarjaliemeen. Toista prosessi kolme kertaa ja saat ruskeaa Dutch pink-väriä.
[Kai]

Jonquil
Tätä käytetään vain liimaväreissä. Sitä voidaan kuitenkin käyttää vernissan kanssa. Kasviväri toimii sen pohjana. Se tehdään sekoittamalla keltaista kasvilakkaa (Dutch pink) ja serussiittia, jotka sekoitetaan kiviliiman (mastiksi?) kanssa.
[Kai]

muuta

Katso myös: väriresedalakka (substraattipigmentti), emodiini