-

kobolttivihreä, rinmaninvihreä, ruotsinvihreä (Swedish green), (sinkkivihreä), saksinvihreä

[englanti cobalt green, gellert green, Rinman's green, cobalt zinc oxide; zinc green · saksa Kobaltgrün, Rinmannsgrün, Gellerts Grün, Grüner Zinnober, Sächsischgrün, Türkisgrün · ruotsi koboltgrönt, Rinmansgrönt · ranska vert de cobalte · italia verde di cobalto, verde di zinco, verde di Rinmann, verde turco · venäjä zielonyj kobalt · tsekki kobaltov zelen · puola ziele kobaltowa]


Vaaleat ja tummat kellanvihreät, kylmänvihreä [PG19, CI 77335]

Epäorgaaninen pigmentti. Kobolttioksidi, johon on sekoitettu sinkkioksidia; kobolttisinkaattia (ZnCo2O4), (CoO · ZnO). Valmistetaan hehkuttamalla sinkkioksidia ja kobolttioksiduulia. Värin sävy määräytyy aineosien suhteen mukaan: mitä enemmän seos sisältää kobolttioksidia sitä tummempi ja sameampi on väri; sinkkioksidi kirkastaa ja vaalentaa väriä; aluminioksidi syventää ja voimistaa väriä. Perussävynä hyvin kirkas ja kylmä sinertävä pohjaväri. Läpikuultava. Vaaleahko vihreä. Värin uskottiin olevan ehdottoman permanentti, mutta myöhemmin kävi ilmi, että väri muuttuu ruskeammaksi ja haalistuu sekoitettaessa lyijyvalkoiseen. Ei voimakas väri (vähäinen värjäysvoima), mutta kuuluu normaaliväreihin. Ei laajasti käytössä. Ympäristöystävällinen.

Kobolttikromivihreä [englanti cobalt chrome oxide, cobalt chromite green spinel] [PG26, CI 77344] Kobolttikromioksidi (CoCr2O4). Hyvin hienoa puuteria. Tumma vihreä väri, jota käytetään paljon maastonaamiointimaaleissa (camouflage), koska pigmentillä on paljon samanlaisia heijastavia ominaisuuksia kuin klorofyllillä.

Kobolttivihreä, kobolttititaanivihreä [englanti cobalt titanium oxide, bottle green, cobalt titanate, cobaltous/ nickel/ zinc/ titanium alumino oxide · ranska vert de cobalt titane]
[PG50, CI 77377] Mustanvihreä, kylmempi vihreä sävy kuin kobolttivihreällä PG26; hyvin tumma väri. Sisältää kobolttia, litiumia, titaania ja sinkkiä. Permanetti pigmentti, loistava valonkesto. Huonohko värjäysvoima. Harmiton luonnolle, ei ongelmajätettä. Käytetään mm. öljy-, alkydi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Pigmenttiä myydään usein kobolttiturkoosina (cobalt turqoise; katso myös: kobolttiturkoosi).

historia
1500-luvulla kaivosmiehet nimesivät kobolttimineraalin nimellä 'kobold' - peikko. Kobolttimineraali välkehteli useissa kaivoksissa kaivosmiesten lampuista lähtevän valon hohteessa.

Rinmaninvihreä: Kobolttivihreän kehittämisen teki mahdolliseksi sinkkioksidin valmistaminen 1700-luvulla. Ruotsalainen kemisti, Sven Rinmann julkaisi Tukholman tiedeakatemiassa tutkimuksensa koboltin ja sinkin yhdistämisestä vuonna 1780. Pigmentti tuli markkinoille 1835 (joidenkin tietojen mukaan 1820-luvulla; kobolttivihreän PG19 sanotaan tulleen markkinoille vasta 1856 jälkeen) ja sitä paranneltiin entisestään 1800-luvun lopulla.

nimiä
Gellert green on yksi kobolttivihreän variaatio.

Saksinvihreä on koboltti- ja sinkkisuoloja sisältävästä liuoksesta natrium- tai kaliumkarbonaatilla saostettu ja hehkutettu värijauhe. Käytetty etenkin keramiikassa.

käyttö
Kobolttivärejä käytetään pääasiassa lasin ja emalin värityksessä sekä posliini- ja taidemaalauksessa mm. öljy-, vesi- ja akryyliväreissä.

muuta
Katso myös muut kobolttivärit: kobolttiturkoosi, kobolttikeltainen, kobolttivioletti, koboltti