-

Lakkaväri, lakka, intianlakka

[englanti lac, laccin, lac dye, caked lac, grained lac, natural laccaic acid, natural shellac red, seed-lac, sticklac · saksa Laccainsäure, Lack, Lackfarben, lic-lac · hollanti lac-lac · ranska gomme laque, laque · italia lacca · espanja laca · tanska laksyre · unkari lass-pirost · gyathsö; kadi lakh; rangbatti]

Punainen, syvä vaaleanpunainen [NR25, CI 75450]

Saadaan myös mm. intialaisissa fiikuspuissa elävien sellakka-hyönteisten (Kerria lacca, Kernia lacca l. Laccifer lacca=Lucifera lacca=Lacca lucifer) tai muiden intialaisten kirvojen (mm. Coccus laccae=Laccifer (Tachardia) lacca, Carteria lacca, Tachardia lacca) eritteestä. Hyönteiset elävät puun sokerisesta mahlasta ja tuottavat kumista eritettä, joka sisältää lakkaväriä. Kun puut ovat peittyneet ötököiden erittämään pihkaiseen aineeseen, puiden oksat kerätään. Väriaines erotellaan eritteestä jauhamalla erite hienoksi ja keittämällä sitä vedessä. Tuloksena on kellertävän punaista puuteria, joka veteen liuotettuna muuttuu sinertävän tummanpunaiseksi. Veteen liukeneva väriaine voidaan saostaa alunalla. Suhteellisen hyvä valonkesto.

Sellakassa on neljää lakkahappoa (A, B, C ja D). A, B ja C muistuttavat hyvin paljon toisiaan, D (xanthokermesic acid) muistuttaa rakenteeltaan kermeshappoa. A ja B ovat punaista, C tummanpunaista ja D keltaista.

C26H19NO12
C24H16O12
C25H17NO13
C16H10O7

Lakkavärin suurimmat tuottajamaat ovat Intia ja Kiina, mutta sitä tuotetaan myös mm. Bangladeshissa, Myanmarissa ja Thaimaassa.

Historia

Käytetty n. 1400-luvulta lähtien, tunnettu Euroopassa jo 1600-luvulla. Pigmentti mainitaan myös keskiaikaisen persialaisen kuninkaallisen maalarin, Sadiqi Bekin 1500-luvun lopulla kirjoittamassa käsikirjoituksessa Qanun us-Suvar.

Intiassa väriainetta on käytetty kosmetiikkavärinä sekä villan ja silkin värjäämiseen. Idässä väriä on käytetty usein elintarvikevärinä mm. nuudeleiden ja viinin värjäämiseen. Väriainetta on Intian lisäksi käytetty myös Afrikassa (puun värjäämiseen) ja Kiinassa (silkin ja nahan värjäämiseen).

Nimiä

Sticklac on käsittelemätöntä lakkaväri.

Seedlac ja sellakka ovat pidemmälle jalostettua lakkaeritettä.

Käyttö

Lakkavärillä voi värjätä mm. silkkiä, villaa ja nailonia punaisen, purppuran, ruskean ja oranssin sävyisiksi. Lakkaväriä voidaan käyttää tekstiilien, mm. silkin, puuvillan ja villan, värjäykseen ja myös öljyväreihin, sellakkavernissoihin ja joskus myös vesiväreihin.

Väriä on käytetty mm. tiibetiläisten mattojen värjäykseen.

Muuta

Kermestä, kokenillia ja lakkaväriä on välillä vaikea erottaa toisistaan ulkoisesti.

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.