-

Lakkaväri, lakka, intianlakka

[englanti lac, laccin, lac dye, caked lac, grained lac, natural laccaic acid, natural shellac red, seed-lac, sticklac · saksa Laccainsäure, Lack, Lackfarben, lic-lac · hollanti lac-lac · ranska gomme laque, laque · italia lacca · espanja laca · tanska laksyre · unkari lass-pirost · gyathsö; kadi lakh; rangbatti]

Punainen, syvä vaaleanpunainen [NR25, CI 75450]

Saadaan mm. intialaisissa fiikuspuissa elävien sellakka-hyönteisten (Kerria lacca) muniensa suojaksi erittämästä aineesta. Hyönteiset elävät puun sokerisesta mahlasta ja tuottavat kumista eritettä, joka sisältää lakkaväriä. Kun puut ovat peittyneet ötököiden erittämään pihkaiseen aineeseen, puiden oksat kerätään. Väriaines erotellaan eritteestä jauhamalla erite hienoksi ja keittämällä sitä vedessä. Tuloksena on kellertävän punaista puuteria, joka veteen liuotettuna muuttuu sinertävän tummanpunaiseksi. Veteen liukeneva väriaine voidaan saostaa alunalla. Suhteellisen hyvä valonkesto.

Englanniksi lakalla on useita eri nimityksiä riippuen sen tuotantovaiheesta:
stick-lac on lakkaa luonnollisessa muodossaan, "karstana" oksien pinnalla
seed-lac-nimellä sitä kutsutaan, kun aine on poimittu murusina talteen
lump-lac tai caked lac on puhdistettua, sulatettua ja kakuiksi (lump) muotoiltua lakkaa
shell-lac on kakusta uudelleen nestemäiseen muotoon sulatettua lakkaa, joka on siivilöity ja muotoiltu ohuiksi, läpinäkyviksi lastuiksi.

Sellakassa on neljää lakkahappoa (A, B, C ja D). A, B ja C muistuttavat hyvin paljon toisiaan, D (xanthokermesic acid) muistuttaa rakenteeltaan kermeshappoa. A ja B ovat punaista, C tummanpunaista ja D keltaista.

C26H19NO12
C24H16O12
C25H17NO13
C16H10O7

Lakkavärin suurimmat tuottajamaat ovat Intia ja Kiina, mutta sitä tuotetaan myös mm. Bangladeshissa, Myanmarissa ja Thaimaassa.

Pääasiassa lakkaväriä on käytetty sinettilakkojen valmistukseen sekä vernissoihin, mutta lakkavärillä voi värjätä mm. silkkiä, villaa ja nailonia punaisen, purppuran, ruskean ja oranssin sävyisiksi. Lakkaväriä voidaan käyttää tekstiilien, mm. silkin, puuvillan ja villan, värjäykseen ja myös öljyväreihin, sellakkavernissoihin ja joskus myös vesiväreihin. Väriainetta on käytetty mm. tiibetiläisten mattojen värjäykseen.

Lakkaväri ei liukene veteen yhtä helposti kuin esimerkiksi kokenilli, vaan sen liuottamiseen on käytetty mm. suolahappoa ja oksaalihappoa.

Historia

Käytetty n. 1400-luvulta lähtien, tunnettu Euroopassa jo 1600-luvulla. Pigmentti mainitaan myös keskiaikaisen persialaisen kuninkaallisen maalarin, Sadiqi Bekin 1500-luvun lopulla kirjoittamassa käsikirjoituksessa Qanun us-Suvar.

Intiassa väriainetta on käytetty kosmetiikkavärinä sekä villan ja silkin värjäämiseen. Idässä väriä on käytetty usein elintarvikevärinä mm. nuudeleiden ja viinin värjäämiseen. Väriainetta on Intian lisäksi käytetty myös Afrikassa (puun värjäämiseen) ja Kiinassa (silkin ja nahan värjäämiseen).

Muuta

Kermestä, kokenillia ja lakkaväriä on välillä vaikea erottaa toisistaan ulkoisesti.

Lähteitä / lukemista

Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Insect Importance. The Living Age 103, 2.5.1846
Lac. The Engineer's and Mechanics Encyclopædia, Lontoo 1836
XXVI. Natural Dyestuffs kirjassa M. Fort & L. L. Lloyd: The Chemistry of Dyestuff, Cambridge University Press 191
Artikkelit Coloriastossa: Label: Lakkaväri
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit ja eläimet / Kerria