-

Liitu

marmorivalkoinen, pariisinvalkoinen

[Englannin chalk tulee latinan sanasta calx ; joka tulee kreikan sanasta khalix; · ruotsi krita, tandkrita, skrivkrita · tanska kridt · saksa Kreide, Bergkreide, Champagnerkreide, Grundkreide, Rügener Kreide, Schwedische Kreide · ranska craie · italia creta · apteekkinimiä Creta alba, Carbonicus calicus cretaceus; Carbonas Calcis (marmori), Calcis Carbonas (liitu)]

[PW18, CI 77220]

Kaikki valkoiset kalsiumpigmentit ovat kalsiumhydroksidia tai -karbonaattia ja jakavat saman C.I.-numeron. Ne ovat epäorgaanisia luonnonpigmenttejä ja kuuluvat vanhimpiin tunnettuihin väriaineisiin.

Kalsiumkarbonaattia (CaCO3). Liitulajeja on useita ja niiden väri vaihtelee. Liidun peittovoima on vähäinen.

Luonnonliitujen sävyt ja ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, mitä epäpuhtauksia niissä on. Nykyään suurin osa etenkin taiteilijaliiduista valmistetaan synteettisesti, jolloin niissä ei ole epäpuhtauksia.

Mitä valkeampaa liitu on, sitä parempilaatuista se on. Liitumaalia voi sekoittaa mihin tahansa muuhun väriin ja sen avulla aikaansaadaan kunkin värin vaaleampia ja kirkkaampia sävyjä. Hehkutettaessa puhdas liitu pysyy valkoisena, mutta rautaa sisältävät liidut punertuvat. Vahvasti hehkutettuna muuttuu sammuttamattomaksi kalkiksi.

Englantilainen ceruse tulee latinan liitua tarkoittavasta sanasta cerussa; se on keinotekoisesti valmistettuna kalsiumkarbonaattia hienoimmassa ja puhtaimmassa muodossaan; useimpien pastellien perusaine.

Itsenäisesti liitua käytetään taiteilijavärinä vain freskomaalauksessa, mutta se on yleinen täyteaine muissa maaleissa sekä gessoissa. Monet pastellivärit ovat muilla pigmenteillä sävytettyä liitua.

Nimiä

Champagneliitu on paraslaatuisin liitu, notkeaa.

Kiviliitu ja vuoriliitu ovat harmaita liitulajeja.

Lieteliitu on hyvin hienojakoista.

Neuburginliitu ei ole varsinaisesti liitua vain aluminiumsilikaattia. Käytetään mm. pastellikynissä.

Rügeninliitu on kellertävää ja murenevaa.

Käyttö

Liitu on paljon käytetty täyteaine maaliaineissa.

Muuta

Katso myös: kalkkivalkoinen

 

Lähteitä / lukemista

Pereira, Jonathan The elements of materia medica and therapeutics. Longman, Brown, Green, and Longmans, Lontoo 1854
Artikkelit Coloriastossa: Liitu