-

Luuvalkoinen, norsunluuvalkoinen

[englanti horns white, hind horns white, calcium phosphate · italia bianco di corna di cervo · unkari csontfehr, kalcium-foszft · eesti elevandiluuvalge (norsunluuvalkoinen) · korea aipolisayk ('lainasana' englannista)]


Karkeajakoinen harmahtavan valkoinen, epäorgaaninen eläinperäinen pigmentti. Usein kalsiumfosfaattia (Ca(PO4)2) tai (CaCO3+Ca3 (PO4)2). Saadaan kalsinoimalla luuta (mm. saksanhirven sarvia, kanan luita jne.) ilmassa, kunnes lopputuote on tuhkaa.

Suhteellisen pieni peittovoima; ollut täytepigmenttinä tärkeämpi kuin varsinaisena pigmenttinä, nykyään ei juurikaan käytetä.

Historia
Käytetty erityisesti keskiajalla (usein täyteaineena sekä paperin ja pergamentin valmistuksessa) ja Japanilaisessa perinteisessä maalaustaiteessa. Korvasi lyijyvalkoisen orpimenttiin sekoitettuna.

Nimiä
Bone and marble white (it. bianco d'ossa e marmo) Pigmentti saadaan kalsinoimalla luita ilmassa ja sekoittamalla niistä saatu jauhe marmoripölyyn (Ca3 (PO4)2 + CaCO3). Orgaaninen ja epäorgaaninen, saadaan sekä luonnonvärinä että synteettisenä. Roomalaiset tunsivat pigmentin ja keskiajalla sitä käytettiin paljon. Marmorijauhetta käytettiin vanhoissa italialaisissa pohjustuksissa. Liidun sukuista, mutta kiteistä. Käytettiin Pompeijissa värien jatkamisaineena. Käytetään tempera- ja freskomaalauksessa, ei suositella öljymaalaukseen.