Substraattipigmenttiväri, joka valmistetaan sahramista (Crocus sativus) ja kurkumasta (Curcuma longa).
[englanti chrome tin violet · saksa Zinnviolet · ruotsi tennviolett]
Tinaoksidin ja kromioksidin seos (SnO2 · Cr2O3). Joidenkin lähteiden mukaan sillä ei ole käytännössä pigmenttimerkitystä, mutta mm. J. Järvelän Maalarin aine- ja ammattioppi -kirjassa (WSOY 1956) pigmenttiä kehutaan erittäin kestäväksi ja hyvin peittäväksi maaliväriksi: Tinaviolettia käytetään mm. krappilakan asemasta, sillä sen värisävy vastaa sitä melko täydellisesti. Se on myös täysin kestävää kaikissa maalauksissa. Nykyään lähinnä keramiikkalasitteiden pigmenttinä
Kts. tioflaviinikeltaiset
[englanti thionine blue (G | GO)]
[BB25, CI 52025]
Sininen värjäysaine (C12H10N3S+ tai C18H22N3ClS). Käytetään mm. mikroskooppinäytteiden värjäyksessä / kudosvärjäyksessä. Katso myös Lauthin violetti / tioniini.
[englanti toluidine blue O, methylene blue O]
[BB17, CI 52040]
Kehitettiin 1898. Kationinen, metakromaattinen tiatsiiniväriaine, käytetään mm. kudosnäytteiden värjäyksessä (C15H16N3SCl).
[CI 49410]
Sininen indamiiniväriaine (C15H19N4Cl), käytetään biologisessa värjäyksessä.
[SR135, CI -]
Kellertävän punainen perinoniväriaine (C18H6Cl4N2O), joka kestää erittäin hyvin kuumuutta ja valoa. Käytetään mm. muovien värjäämiseen.
Muita nimiä: astrol red 265, parasol red EG, plast red 8315, red GG
[DB14, CI 23850]
Diatsoväri (C34H23N6O14S4Na4). Käytetään mm. kudosvärjäyksessä ja joidenkin tulehdusten parantamiseen.
Muita nimiä: azidine blue 3 B, benzamine blue 3B, benzo blue, chlorazol blue, Congo blue 3, diamine blue, dianil blue, naphthamine blue 3BX, Niagara blue 3BAlumiini- kromi- ja kobolttioksidien sekoitus. Vaaleahko sinisävyinen vihreä. Permanentti. Harvinainen ja kallisarvoinen. Pientä käyttöä keramiikassa.
Rautaoksidipohjainen kirkas tummanpunainen substraattipigmentti. Joskus yhdistelmä alitsariinikarmosiinia (PR83) ja intianpunaista (PR101), siis alitsariinikarmosiinia, joka on saostettu punaiseen rautaoksidiin (alunperin nimenomaan Toscanasta saatuu punaiseen, rautapitoiseen maaväriin [PR102]). Permanentti, mutta huonolaatuisimmat sekoitukset saattavat sisältää epäpuhdasta maaväriä ja huonompilaatuista pigmenttiä. Erityisesti teollisuuskäytössä.
[englanti thymol blue]
(Thymolsulphonphthalein, C27H30O5S)
Happopohjainen indikaattori, muuttuu vaaleanpunaisesta keltaiseen ja edelleen siniseen. Myös tymoliftaleiini (thymolphthalein) on happopohjainen indikaattori.
Väriaine, jota käytettiin valkoisten vaatteiden peruaineissa. Vaaleat tekstiilit tuppasivat kellastumaan, joten väriaineisiin lisättiin hieman sinistä väriainetta. Normaalisti aine oli ultramariinia, joskus berliininsinistä, indigoa tai muita sinisiä väriaineita.