-

Värejä... V W

Vat grey M

[vat Blk8, CI 71000]

(C45H19N3O4)

Vegetable violet

Kampetsepuusta (Haematoxylon) tehty violetti substraattipigmentti.

Vegetable green

[italia verde vegetale spincervino, gigli azzurri, prugnola, erba morella (mustakoiso), erba ruta (tuoksuruuta), verde vescica ("sapenvihreä")]

Luonnon orgaaninen pigmentti, jota on käytetty jo mm. Egyptissä, Kreikassa ja Roomassa. Kohtalaisen transparentti pigmentti, ei kestävä. Sitä on käytetty mm. käsikirjoitusten kuvitukseen. Ei suositella fresko- tai temperamaalaukseen. Katso myös: mehuvihreä, paatsamalakka, spincervino yellow.

Violamine on muutamien keinotekoisten pigmenttien nimi (violamine B, violamine 3B...), mutta tarkoittaa myös punaviolettia väriä.

Violamine 3B on sininen pigmentti.?

Violamine G on violetti pigmentti.?

Violamine R

[AV9, ext D&C red #3, red no.401, CI 45190]

Keinotekoinen violetti (vaaleanpunainen) pigmentti (C34H24N2Na2O6S), jota käytetään kosmetiikassa, mm. hiusväreissä.

Violet carmine

Kirkas, punertavan violetti transparentti substraattipigmentti valmistetaan trooppisen puun uutteesta. Huonokestoinen, muuttuu ensin ruskeaksi, sitten värittömäksi.

Violet lac

[italia lacca di garanza viola]

Orgaaninen, kasvipohjainen pigmentti. Saadaan Robbia radica - kasvin juurista. Joskus sen valmistemiseen käytetään eri puita. Väri on kohtalaisen transparentti, eikä sitä voi käyttää kuvataiteissa. Nimellä violet lac [italia lacche violette, violetto di alizarina] viitataan myös alitsariiniviolettiin, jota voidaan käyttää mm. vesivärimaalauksessa.

Vismuttiokra

[engl. bismuth ochre]

Bismiitti on vismuttioksidia (Bi2O3). Katso myös: vismuttikeltainen.

Vismuttivanadaattimolybdeeni

[engl. bismuth vanadate molybdate]

[PY184]

Vihertävänkeltainen pigmentti (4BiVO43Bi2MoO6), jonka väriominaisuudet muistuttavat kadmiumsulfaatin ja kromikeltaisen ominaisuuksia. Lyijytöntä, säänkestävää kirkkaankeltaista pigmenttiä käytetään mm. auto- ja teollisuusmaaleina. Katso myös: vismuttikeltainen.

Volframiokra

[englanti tungstic ochre, yellow tungsten(VI) oxide · saksa Wolframocker]

Metallioksidia savimuodossa (WO3). Tungsten on volframin vanha nimi. Volframiokraa löytyy mm. Ugandasta, Ruandasta, Zairesta, Ranskasta, Portugalista ja muutamin paikoin USAsta. Vähäistä käyttöä pigmenttinä.

Volkonskoiitti Kts. Volkonskoiitti omalla sivullaan

Washington gold

Nimitys Washingtonin kuolinhuoneen värille.

White earth

Puhdasta valkoista savea, jonka koostumus on sama kuin vihermaalla [PG23]. Imee voimakkaasti väriaineita ja siksi sitä käytetään pohjana vain muutamissa substraattipigmenttiväreissä. Nimitystä on käytetty myös terra albasta, kalkkivalkoisesta.

White Portland cement

Sementtiä, joka on saatu sekoittamalla kalkkia ja posliinisavea ja poltettu käyttämällä paloaineena öljyä hiilen sijaan.