-

Metyleenisininen

[englanti methylene blue (zinc free), Swiss blue, methylthioninium chloride]

[BB9, CI 52015]


Yksi tavallisimpia tiatsiinivärejä (3,9-bisdimethylaminophenazothionium chloridetrihydrate, C16H18N3SCl ·3H2O). Metyylitionikloridi on kuparisesti kiiltelevää pölyävää ja kiteistä tummansinistä ainetta tai pronssisesti kiilteleviä vihreitä kiteitä. Se liukenee veteen kohtuullisesti, mutta hitaasti.

Historia
Metyleenisinistä voidaan pitää nykylääketieteen kehityksen takapiruna. Saksalainen kemisti Heinrich Caro (BASF) syntetisoi metyliinisinisen ensimmäisen kerran 1876 (jotkut lähteet mainitsevat keksimisajankohdaksi n. 1890). Kemisti August Bernthsen julkaisi väriaineen rakenteen 1883.

Metyleenisininen lunasti paikkansa lääketieteen maailmassa, kun nuori maalaislääkäri Robert Koch löysi tuberkkelibasillin metyleenisinisen avulla. Tuberkkelibasilli aiheuttaa tuberkuloosia ja siitä myös saadaan tuberkuliini-nimistä antigeeniä, jota käytetään tuberkuloosin toteamiseen. Koch osoitti havainnollaan, että basillit ovat kaikkien tartuntasairauksien syy. Kochin oppilas Paul Ehrlich vei Kochin aloittamaa työtä pidemmälle: eräänä päivänä hän huomasi, että metyleenisininen hakeutui elävien solujen luo ja värjäsi ne voimakkaan sinisiksi. Erlich päätteli, että jos vain tietyt solut värjäytyvät, miksei olisi olemassa joitakin väriaineita, jotka värjäisivät vain sairautta kantavat solut ja samalla tuhoaisi ne ilman, että terveet solut vahingoittuisivat. Tämä ajatus oli mm. kemoterapian kehityksen taustalla.v r t .   m y ö s

BB24, CI 52030 new methylene blue, basic blue 24 (C18H22ClN3S · SCl ZnCl2) Myrkyllinen nieltynä, sisäänhengitettynä tai imeydyttyään ihon läpi

CI 52002 methylene azure C, azure C, fast blue B, thiazin Voimakkaasti metakromaattinen väri; syntyy metyleenisinistä hapettamalla. (C13H12ClN3S )

CI 52005 methylene azure A, azure A, thiazin Voimakkaasti metakromaattinen väri; syntyy metyleenisinistä hapettamalla. (C14H14ClN3S )

CI 52010 methylene azure B, azure B, thiazin Voimakkaasti metakromaattinen väri; syntyy metyleenisinistä hapettamalla. (C15H16ClN3S)

Khne's methylene blue - metyleenisinisen ja vedettömän alkoholin fenoliseos.
Löffler's methylene blue - metyleenisinisen ja alkoholin seos vettä sisältävässä kaliumhydroksidissa
Polychrome methylene blue on metyleenivihreän, metyleeniasuurin, metyleenisinisen ja metyleenivioletin sekoitus.


Käyttö
Käytetään pääasiassa pehmeiden kasvikuitujen, kuten juutin, hampun ja pellavan värjäykseen, mutta myös puretetun puuvillan värjäykseen. Villan ja silkin metyleenisininen värjää, mutta niissä sen värinpysyvyys on kehno. Käytetty myös paperin ja nahan värjäykseen ja mikroskooppipreparaattien värjäämiseen ja lääketieteessä. Tiatsiinista valmistettuja lakkoja käytettiin aikanaan värijauheina esim. tapetti- ja kalkkimaaleissa.

Metyleenisininen estää sekä bakteerien, sienien että alkueläinten kasvua. Se on yksi vanhimmista akvariossa käytetyistä desinfionti- ja lääkeaineista.