' Coloria.net | © Päivi Hintsanen 2000-
-

Mica

mikaniitti, glimmeri, muskoviitti, helmiäinen

[englanti mica, muscovite · ruotsi pärlemorpigment · tanska perlemorspigment, parlemorsfarve · ranska poudre de mica · saksa Glimmer]

[PW20, CI 77019]

Mica on epäorgaaninen luonnonhelmiäispigmentti, jota on käytetty mm. teollisissa väriaineissa ja kosmetiikassa – mutta myös eristeenä ja lämmönjohtimena elektroniikkateollisuudessa. Sitä saadaan useista silikaattimineraaleista, kuten muskoviitista (mineraalin toinen suomenkielinen nimi on vaalea kiille). Muskoviitti on vaalea, tavallinen kiillemineraali, jota esiintyy useissa graniiteissa ja gneisseissä sekä kiilleliuskeissa ja pegmatiiseissa.

Mica on täytepigmentti, helmiäisvalkoinen; ohuita kristallisoituneita mineraalisilikaatteja, jotka antavat helmiäismäisen vaikutelman.

Taiteilijaväreihin mican käyttö ei ole ollut suositeltavaa: sen koostumus saattaa muuttua ajan myötä.

Vain micaa sisältävää pigmenttimaalia on saatavilla, mutta useammin micaa löytyy erilaisista kimallemaaleista lisäaineenomaisesti, jolloin sen pigmenttinumeroa ei aina mainita.

Historia

Erilaisia helmiäisvärejä on käytetty jo esihistoriassa, paleoottisella kaudella (esim. Altamiran luolassa, Espanjassa). Mikaniitti on sellakalla yhteen liimattuja ohuita kiilleliuskoja, joita on käytetty mm. sähkölaitteiden eristeissä.

Japanilaisessa taiteessa mica-jauhe on kuitenkin tärkeä pigmentti, joka on korvannut edullisemmissa teoksissa historiallisen, osterinkuorista valmistetun gofun shiriyuki-pigmentin. Sitä on käytetty japanilaisessa taiteessa viimeistään 1700-luvulla.

Kapteeni Cook kertoi 1770-luvulla, kuinka hänen tapaamansa alkuasukkaat käyttivät glimmeriä saadakseen kiiltoa päähänsä.

Vuonna 1916 helmiäisainetta eristettiin ensimmäisen kerran kalasta: tarkoituksena oli valmistaa keinotekoisia helmiä.

Nimiä

Damouriitti (damourite) on saanut nimensä ranskalaisen kemistin, Damourin, mukaan. Potaskapitoista mikaniittia, sisältää vettä.

Iridescent white on mica-pohjainen pigmentti; helmiäisvalkoinen, joka säilyttää värinsä, kun se sekoitetaan transparenttien värien kanssa.

Käyttö

Käytetty mm. kosmetiikkateollisuudessa: puutereissa, kynsilakoissa, luomiväreissä, shampoissa...

Muskoviittia on käytetty mm. sähköeristeenä.

Muuta

Katso myös: guaniini