-

Molybdeenioranssi, molybdaattioranssi ja molybdeenipunainen, molybdaattipunainen

[englanti molybdenum orange, molybdate orange // scarlet chrome, lead chromate molybdate sulphate red · saksa Molybdat orange, Molybdatrot · norja molybdenrdt · ranska rouge de molybdate · italia arancio di molibdeno · unkari lom-kromt-molibdt-szulft-vörös]
Kreikk. molybdos='lyijy'.


[PR104, CI 77605]

Lyijykromaatin, lyijysulfaatin ja lyilymolybdeenin muodostama kiinteä liuos (7PbCrO4 · 2PbSO4 · PbMoO4; PbCrO4 · PbMoO4 · PbSO4). Punainen ja oranssi molybdeeniväri ovat sukua kromipigmenteille (kuten kromikeltainen), mutta ne sisältävät yleensä 4-6% molybdeenia. Kaupallisissa maaleissa on yleensä noin 10% lyijymolybdeenia.

Lyijykromaatin ja lyijymolybdeenin kristallinen pigmentti. Valmistetaan saostamalla of lyijykloriittia potaskakromaatilla, natriumsulfaatilla ja ammoniakkimolybdeenillä. Hyvä peittovoima. Myrkyllinen ja karsinogeeninen.

Oranssin ja punaisen sävyero johtuu lähinnä molybdeenin määrästä, sen kristallimuodosta ja kristalleiden koosta. Puhdas tetragonaalinen lyijymolybdeeni on väritöntä ja muodostaa lyijysulfokromaatin kanssa värejä oranssista punaiseen.

Historia
Ledearle keksi oranssin ja punaisen molybdaattipigmentin 1930-luvulla. Sitä alettiin valmistaa vuoden 1935 jälkeen. Väri ei juurikaan ei juurikaan herättänyt kiinnostusta taiteilijapiireissä.

Käyttö
Käytetään mm. tempera- ja öljymaalauksessa sekä musteissa ja vernissoissa. Myrkyllinen, karsinogeeninen, ei paljon käytössä.

Nimiä
Scarlet chrome on lyijykromaattia ja lyijymolybdeenia (PbCrO4 · PbMoO4 · PbSO4).

Muuta
Molybdeeni esiintyy luonnossa tavallisimmin molybdeenihohteena (MoS2). Sitä tavataan myös molybdeeniokrana (molybdite, yellow molybdenum(VI) oxide; MoO3).