-

Parafenyleeni-diamiini, 'musta henna'

[englanti paraphenylene diamine, PPD, 'black henna' · ranska paraphnylne-diamine]


Parafenyleeni-diamiini on allergisoiva väriaine, jota käytetään mm. hiusväreissä - sitä esiintyy lähes kaikissa kestohiusväreissä, joita kauppojemme hyllyiltä löytyy. Parafenyleeni-diamiinilla onkin pitkät perinteet hiusvärinä: vuonna 1907 ranskalainen kemisti Eugene Schueller alkoi valmistaa hiusvärejä ja värien kemiallinen pääainesosa oli nimenomaan parafenyleeni-diamiini - tästä alkoi L'Oreal -firman alkutaival.

Muutamissa Afrikan maissa naiset haluavat tummentaa hiuksiaan tai koristella ihoaan ns. mustalla hennalla, joka erottuu tummalta iholta paremmin kuin aito punertava henna. Musta henna kuuluu mm. sudanilaiseen traditioon. Musta henna on usein hennaa, johon on sekoitettu enemmän tai vähemmän paradenyleenidiamiinia - saattaa olla, ettei mustassa hennassa ole aitoa hennaa lainkaan.

Hiusväreissä väriaineen myrkyllisyys ei tule nopeasti esiin. Pitempiaikainen altistus aineelle (esim. kampaajilla) voi johtaa vaarallisiinkin reaktioihin ja aiheuttaa jopa pysyvän myrkytystilan; myös hiuksiaan värjänneiden kerrotaan saaneen pahoja reaktioita ja joissakin artikkeleissa on puhuttu myös tappavasta hiusväristä ja kerrottu hiusvärjäreiden ankeasta lopusta. Loppujen lopuksi vain harvat saavat aineesta allergisen reaktion - mutta jos ja kun se tulee, tilanne on vakava.

Iholla musta parafenyleeni-diamiinia sisältävä 'henna' sen sijaan on vaarallinen myrkky. Esim. Sudanissa, jossa mustat hennakuvioinnit kuuluvat traditioon, paradenyleenidiamiinia sisältävien hennatatuointien (hennana) seurauksena on raportoitu mm. erilaisista silmäongelmista ja munuaisvaivoista - jopa munuaisten pettämisestä. Myös pienten lasten sydänoireet on laskettu joissakin tapauksissa mustan hennan syyksi: äiti on koristellut itseään raskausaikana.

Mustat hennatatuoinnit aiheuttavat oireita useammille kuin hiusvärit ja oireet ovat pahempia. Ihotautilääkärit kertovat, että monet ovat palanneet etelänlomaltaan pikatatuointi kädessään ja tatuoinnin paikalle on jäänyt valkoinen arpikudos. Musta henna polttaa ihon läpi ja saattaa aiheuttaa jopa palovammoja.

Farmakologisti Iman Abubakr Osman, joka on tutkinut asiaa Khartoumissa, Afhadin yliopistossa, kertoo, että aine on niin myrkyllistä, että sillä on yritetty myrkyttää ihmisiä ja sitä on käytetty itsemurhissa.


Mustaa 'hennaa' ei ole olemassakaan. Jos hennana myytävä aine on sysimustaa, se todennäköisesti sisältää parafenyleeni-diamiinia. Aito henna on aina tummanvihreää tai -ruskeaa.

Luonnon hennalla tehtyjä tatuointeja pitää 'imeyttää' ihoon kauan aikaa ja väri kuluu nopeasti pois. Parafenyleeni-diamiini imeytyy ihoon nopeasti ja saattaa kestää viikkoja. Muut hyväksytyt mustat hennan korvikkeet kestävät iholla pari kolme päivää.

Lähteitä / lukemista
The Harms of Henna. UN Radio Feature Programmes: a weekly programme on women's issues, Women No. 17, 21IV1999 [un.org/womenwatch/news/unradio/progs/9917tr.htm | 11X04]
Paraphenylenediamine (PPD): the facts. CBC News, Lähetys: 02XII03 [cbc.ca/consumers/market/files/health/henna/faq.html | 11X04]
Allergisk kontaktdermatit efter hÅrfarvning. Ugeskrift for Lger, nr. 23 31V04 [dadlnet.dk | 11X04]
Henna Is Never Black. Henna Crazy. [hennacrazy.co.uk | 11X04]
Warnings - PPD 'Black Henna'. Henna Mendhi. [hennamehndi.com/PPD.htm | 11X04]