-

Pikriinihappo

[englanti picrid acid, nitro picric acid]


Pikriinihappo (trinitrofenoli HO · C6H2(NO2)3; CI10305 C6H3N3O7) on vaaleankeltainen, tuoksuton kristalli, liukenee hieman veteen, hyvin herkkä kuumuudelle. Saadaan nitraamalla fenolia. Vahva happo, voimakas räjähdysaine (lyddiitti, meliniitti). Värjää silkin ja villan voimakkaan keltaiseksi.

Aine ei ole kovin myrkyllistä, mutta ei vaaratontakaan, joten sitä pitää aina käsitellä hansikkaat kädessä; iholle joutuessaan se värjää ihon välittömästi keltaiseksi. Mm. nahan värjääminen aineella on helppoa: otetaan kuiva, puhdas nahka ja jätetään se vahvaan pikriinihappoveteen vuorokauden ajaksi; sen jälkeen nahkaa huuhdellaan juoksevan veden alla, kunnes huuhteluvesi on puhdasta. Seos on kuitenkin valmistettava laboratorio-oloissa, joten kyseessä ei ole joka miehen/naisen operaatio.

Historia
Vuonna 1771 Woulfe valmisti pikriinihappoa lisäämällä typpihappoa indigoon. Hän havaitsi, että seos värjäsi silkin vihertävänkeltaiseksi.

Vuonna 1842 Laurent valmisti pikriinihappoa fenolia nitraamalla.

Pikriinihappo tuli markkinoille Ranskassa vuonna 1856; samaan aikaan kuin mauve / mauveiini Englannissa. Yhdessä nämä kaksi värjäysainetta olivat ensimmäiset täysin synteettiset värjäysaineet. Väriaine ei ollut kovin suosittua sen huonon valonkeston vuoksi, mutta sitä käytettiin värjäämään indigosini kirkkaanvihreäksi.

Muuta
Trinitrofenoli on yksi tämänpäivän vaarallisimmista kemikaaleista. Pikriinihappo on läheistä sukua TNT:lle. Kuivana se on räjähdysaltista, mutta märkänä vaaraa ei ole.