-

Pyrrolipunainen, diketopyrrolopyrroli

[englanti pyrrole, pyrrole red, diketo-pyrrolo-pyrrole, DPP (=Di-Keto-Pyrrolo-Pyrrol), irgazin red · saksa Pyrrole Rot · norja irgazin rd · ranska rouge de pyrrole]

Pyrrolipunainen

[englanti pyrrole red, diketo-pyrrolo-pyrrole, irgazin red · saksa Pyrrole Rot, Irgazinrot DPP · norja irgazin rød]

[PR254, CI 56110]

Syvä punainen väri. Erinomainen valon- ja säänkesto. Ciba patentoi värin valmistamistavan 1983, ja muut valmistajat alkoivat valmistaa väriä, kun Ciban patentti vanheni 20 vuotta myöhemmin.

Pyrrolipunainen

[englanti diketo-pyrrolo-pyrrole, irgazine scarlet, pyrrole red light, Ferrari red · saksa Pyrrole Rot hell, Irgazinscharlach]

PR255, CI 73902 / 561050]

Oranssiin taittuva transparentti pyrrolipunainen. Valonkesto myös ultraviolettisäteilyä vastaan on erinomainen. Pigmentti kestää myös erittäin hyvin kemikaaleja sekä äärimmäistä kuumuutta ja kylmyyttä.

Pigmentti tunnetaan myös nimellä Ferrari Red, koska sitä käytettiin kaikissa punaisissa Ferrareissa 2000-2002, ja saman maalin pintaansa saivat 2000-2006 myö Alfa Romeot, Corvetet, BMW:t ja Lexus Soarer.

Pyrrolipunainen

[englanti diketo-pyrrolo-pyrrole, irgazine ruby, pyrrole alizarine, pyrrole red, pyrrole rubine · saksa Irgazinrubin · norja irgazin rubin]

PR264, CI 561300]

Sinertävä punainen, peittävä pigmentti. Erinomainen säänkesto.

Pyrrolipunaiset ovat synteettisiä orgaanisia pigmenttejä. DPP-punaisten väriskaala on hyvin laaja, oranssinkeltaisesta sinertävänpunaiseen. Ominaisuuksiltaan pyrrolipunaiset ovat hyvälaatuisia: värit ovat puhtaita ja kirkkaita - ja myös kestäviä ja kalliita. Taidemaalauksessa käytetty usein kadmiumpunaisten korvikkeena ja autoissa lyijypitoisten maalien korvikkeena.

Historia

Pigmenttiperheen alkuperästä on saatavilla hieman ristiriitsita tietoa. Monissa lähteissä kerrotaan, että Ciba kehitti ensimmäiset diketopyrrolopyrrolit alunperin 1980-luvun alkupuolella (tuotenimellä Irgazin), jonka jälkeen DPP-pigmenttejä on kehitetty jatkuvassti. Joissakin lähteissä sen sijaan mainitaan, että ensimmäiset DPP-pigmentit olisi syntetisoitu jo 1974 Michigan State Universityssa.

Käyttö

Käytetään lähinnä lyijyvapaissa automaaleissa. Käytetään mm. öljy-, alkydi- ja akryylimaaleissa - myös taiteilijaväreissä. Ei kuitenkaan laajasti testattu.