-

sapenkeltainen

[englanti bile yellow, buffalo yellow, gall of eels, Lombard gold color · gaule of eeles]


Kun orpimentia vastaavaa väriä etsittiin keskiajalla, kemistit löysivät värin, jota kutsuttiin nimellä 'Lombard gold color' - Lombardian kullanväri.

Väriä valmistettiin mm. kalan sappirakosta. Vanhojen ohjeiden mukaan sappirakko piti rikkoa marmorikiveä vasen, sekaan piti lisätä liitua ja vähän hyvää etikkaa ja lopuksi seos piti jauhaa marmorikiveä vasten. Tämän jälkeen väri oli käytettävissä maalaamiseen.

Kreikkalaiset valmistivat kullatut kirjaimet yllä mainitulla tavalla. Käsikirjoitus toiselta vuosisadalta mainitsee samantyyppisen reseptin, jossa käytetään kilpikonnan rakkoa. Keskiajalla sappikiviä käytettiin joskus keltaisena värinä.

Orapaatsaman (Rhamnus cartharticus) kypsien marjojen mehusta tehdään arabikumiin ja kalkkiveteen sekoittamalla nopeasti haalistuvaa sapenvihreää substraattipigmenttiväriä. Jos värin tekemiseen käytetään marjoja, jotka eivät ole täysin kypsiä, väristä tulee keltainen.

nimiä
Sapenkeltainen, gallstone - sanotaan, että väri on Dutch pink -värin muunnos. Kerrotaan, että se on valmistettu härän sapesta, useimmiten se lienee kuitenkin valmistettu tammenkuoresta.

Buffalo yellow Pohjois-Amerikan intiaanit valmistivat keltaista väriä buffalon sappikivistä.

Gaule of eeles 'ankeriaan sappi'; ankeriaan sappikivistä valmistettu väri.

Oxe gaule, ox gall härän sapesta valmistettua nestettä, käytetty mm. värjäämiseen.