-

Sarlakki

Tulenpunainen, syvä keltaiseen päin taittuva punainen
[englanti scarlet, vanha englanti scarlat, scarlet · ranska carlate, vanha ranska escarlate · keskiaikainen latina scarlata, uusi latina scarlatum · espanja escarlata · portugali escarlata · italia scarlatto (='kirkkaanpunainen') · saksa scharlack · turkki iskerlat
nimi tullut persiasta sakirlat, saqalat = 'punainen vaate']

Sarlakkipuna on kirkkaanpunainen lankojen ja kankaiden värjäykseen käytetty atsoväri. Käytetään erityisesti joissakin haavavoiteissa ja kudostekniikassa. Varsinkin englanninkielinen scarlet on myös (ja ennemminkin) yleisnimitys kirkkaanpunaiselle.

Nimeä käytetään myös epäorgaanisista maaliväreistä mm. elohopeajodidista.

Nimiä
Scarlet R, scarlet (lake) 2R, scarlet GN, scarlet B, scarlet 6R, brilliant scarlet 4R... - katso: ponceau-värit

Historia
Alunperin englanninkielinen helakanpunaista (kirkas keltapunainen) tarkoittava scarlet oli alunperin persialaisen mm. telttoihin ja lippuihin käytetyn kankaan nimi. Saksankielisessä maailmassa scarlet tarkoitti nimenomaan kallisarvoista villakangasta, joka saattoi olla minkä tahansa värinen. Usein kangas kuitenkin värjättiin punaisella kermesvärillä ja scarlet alettiin assosioida ennemminkin väriin kuin kankaaseen. Kankaalla oli erityisen hyvä maine ja se oli erittäin laadukasta - dyed in scarlet tarkoitti etupäässä laadukkaasti pukeutuvaa.

Scarlet on korkea-arvoisuuden ja arvokkuuden symboli, mutta merkitsee myös 'huonomaineista naista' ja viittaa muutenkin epäsoveliaaseen käytökseen.
Nathaniel Hawthornen romaani The Scarlet Letter kertoo naisesta nimeltään Hester Prynne. Hän joutui vankilaan saatuaan lapsen, jonka isä ei ollut hänen miehensä. Hän joutui rangaistukseksi vankilaan ja hänet määrättiin pitämään tulipunaista "A" -kirjainta vaatteissaan koko loppuelämänsä.