-

Viktoriavihreä

Malakiittivihreä, santarminsininen, karvasmantelivihreä

[englanti Victoria green, aldehyde green, benzal green, brilliant green, china green, diamond green B, emerald green, light green N, malachite, solid green, triarylmethane malachite green · saksa Viktoriagrün, Braunschweigergrün, Malachitgrün · ruotsi viktoriagrönt · tanska malakit Grün · italia verde di malachite · portugali verde de malaquita · tsekki malachitov zelen ]

[BG4, solvent green 1, CI 42000] (Malachite green, Victoria green B)

Kaava

Vihreä trifenyylimetaanivärjäysaine (C23H25N2Cl). Happopohjainen indikaattoriväri, joka muuttuu keltaisesta sinivihreäksi, kun sen pH nousee yli yhden. Väriainetta on epäilty karsinogeeniseksi.

Historia

Patentoitu 1877 (Fisher & Dobner). Joidenkin tietojen mukaan väriä käytettiin jo vuotta aiemmin, 1876, tekstiilivärjäykseen: silkin, villan, juutin ja nahan suoravärjäykseen, puuvillan värjäämiseen tanniinipuretuksella.

Käyttö

Käytetty silkin, villan, juutin ja nahan suoravärjäykseen, myös tanniinilla puretetun puuvillan värjäämiseen. Myös lääketieteessä kudosvärjäykseen. Väriä on käytetty myös tatuointivärinä.

Väriaineen karsinogeenisyys huomattiin vasta 1990-luvun alkupuolella. Karsinogeenisyyden vuoksi värin käyttö on useissa maissa rajoitettua tai kiellettyä. USAssa värjäysaineen käyttö kiellettiin 1991.

Malakiittivihreä on akvaarioharrastajille tuttu väri: sitä on käytetty kauan akvaariokalojen sairauksiin, etenkin sieni-infektioiden hoitoon. Joissakin maissa malakiittivihreää käytetään varsin yleisesti kalanviljelylaitoksissa tappamaan bakteereista; mm. vuonna 2003 Rotterdamista käännyttettiin takaisin chileläistä lohta, kun sen huomattiin sisältävän väriainetta. Viktoriavihreää on löydetty myös englantilaisista, norjalaisista ja tanskalaisista lohista, mutta mm. Englanti kielsi värin käytön 2002.

Nimiä
PIENI TIETOSANAKIRJA (1925-1928):
Malakiittivihreä, bentsaalivihreä, karvasmanteli-öljyvihreä, viktoriavihreä, intensiivinen orgaaninen väriaine, kauniin sinivihreä.
Mallorca + karvasmanteli-öljyvihreä, viktoriavihreä, intensiivinen orgaaninen väriaine, kauniin sinivihreä.
Viktoriavihreä, eräs vihreän sinoperin laji.
Muuta

Viktorianvihreäksi nimitetään hyvin vaaleaa värisävyä, joka on permanenttivihreän ja sinkkikeltaisen seos tai pariisinsinisen ja sinkkikeltaisen seos tai viridiinivihreän ja muiden värien / täyteaineiden sekoitus.

Katso myös: trifenyylimetaaniyhdisteet

Lähteitä / lukemista
Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922
PIENI TIETOSANAKIRJA. Toimituskunta: Jaakko Forsman, fil. tohtori, päätoimittaja & J. A. Wecksell, fil. kand., toimitussihteeri & I. Havu, fil. tohtori & Hannes Salovaara, lehtori. Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjapaino, Helsinki 1925-1928. [runeberg.org/pieni]