-

värjäys: Agrimonia Verijuuret

[Rosaceae]

englanti agrimony

Agrimonia eupatoria Maarianverijuuri

[englanti common agrimony, sticklewort, cockleburr, philanthropos, garclive, church steeples · gaelilaiset kielet airgeadan, mirn na mighe, mur dhraidhean · ferraria]

Kasvaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, länsi-Aasiassa ja pohjois-Afrikassa teiden varsilla, kaatopaikoilla ja metsissä. Suomessa rauhoitettu.

Keltaisia, vihreitä ja kullanvärejä saadaan koko kasvista, erityisesti kukinnoista ja varsista. Teoriassa se kelpaa värjäykseen koko kesän (huom! teoriassa - Suomessa kasvi on rauhoitettu). Kesällä ja alkusyksystä kerättynä kasvin väri on vaalea keltainen, myöhemmin tummempi. Myöhäissyksyllä poimittu maarianverijuuri värjää villan alunapuretuksella syvän keltaiseksi. Alumiinilla kasvista saa syvää keltaista, kromilla kullankeltaista.

Agrimonia odorata

[englanti fragrant agrimony]

Kasvista saadaan keltaista.

---

Rohtona kasvia on käytetty kurkkukipuun ja ulkoisesti mm. haavoihin ja reumatismiin. Kasvin lääkekäyttö on ollut huomattavaa. Antiikin aikaan maarianverijuurta käytettiin silmien huuhteluun (englannin nimi argimony tulee kreikan sanasta argemon, joka tarkoittaa 'rikkaa silmässä'. Anglosaksit käyttivät kasvia haavojen ja käärmeenpuremien lääkitsemisessä. Keskiajalla kasvia (tuolloin englanninkielinen nimi egrimoyne) käytettiin marunan ja etikan kanssa selkäkipuihin. Maarianverijuuri oli mm. yksi Eau de Arquebuscade -lääkkeen osa; lääkettä käytettiin 1400-luvulla muskettien tyyppisten käsiaseiden (arquebus) aiheuttamiin haavoihin.

Ranskassa kasvista uutettua teetä juodaan yhtä lailla sen maun kuin lääkinnällisen voimankin vuoksi.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.