-

värjäys: Allium Sipulit

[Liliaceae]

[englanti onion · (Intia) piyaz]

Allium cepa Keltasipuli

[englanti garden onion]


Kuorista saadaan keltaisia, ruskeita ja kullanruskeita sävyjä, alunapuretuksella oranssia ja kuparipuretuksella syvän keltaista. Itse sipulista saadaan vihreitä.

historia

Sipuleita kuvattiin egyptiläisissä hautamaalauksissa enemmän kuin muita kasveja. Aleksanteri Suuri syötti joukoilleen sipuleita vahvistaakseen näitä.

Entisajan taiteilijat saivat sapenvihreän (sap green, bladder green) aikaan sekoittamalla sipulia, persiljaa ja sammalta. väriä on valmistettu myös muista kasveista.

ohjeita

Yksinkertainen sipulinkuorivärjäysohje villalle (keltainen; tarttuu myös pellavaan ja puuvillaan):

Sipulilla keltaiseksi värjääminen ei vaadi puretetta. Värjäysaineen happamuutta muuttelemalla ja käyttämällä erilaisia puretteita värisävyä voi kuitenkin muuttaa.

Varaa noin kaksi litraa tiiviisti pakattuja sipulinkuoria muutamaa sataa villagrammaa kohden. Mitä enemmän kuoria käytetään suhteessa villan määrään, sitä kirkkaampi väri saadaan aikaan. Värjäysveden pitäisi olla täynnä sipulinkuoria, mutta astiaan pitäsi jättää tilaa myös värjättävälle villalle.

Kiehuta sipulinkuoria (tiheässä verkkopussissa - verkkopussi estää kuorenpalasten tarrautumisen tekstiiliin) kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia. Lisää sitten sekaan värjättävä materiaali noin puoleksi tunniksi (maksimissaan puolisentoista tuntia); yritä pitää lämpötila hieman alle kiehumispisteen (n. 90 - 95 astetta).

Villaa värjätessä pitää olla tarkkana, etteivät villakuidut keity vedessä, muuten ne huopaantuvat.

Värjäysajan päätyttyä laske värjätyn villan lämpötila hitaasti. Hyvä keino on esim. ottaa värjäysliemi hellalta/tulelta pois ja antaa sen jäähtyä yön yli villoineen päivineen. Kun villa on jäähtynyt se pitää huuhdella huolella noin huoneen lämpöisellä vedellä.

Viimeiseen huuhteluveteen voi lisätä hieman (ruokalusikallinen, pari) viinietikkaa; se auttaa väriä kiinnittymään ja myös saattaa kirkastaa väriä.

Värjäämisen jälkeen voit liottaa tekstiiliä vielä suolavedessä; se auttaa väriä kiinnittymään.

---

Sipulin uskotaan olevan oiva lääke mm. flunssan hoitoon sekä ulkoisesti haavoihin. Se myös alentaa kolesterolia.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.