-

Värjäys: Allium Sipulit

[Liliaceae]

[englanti onion · ruotsi lök · (Intia) piyaz]

Allium cepa Ruokasipuli, keltasipuli

[englanti garden onion · ruotsi lök]

Kuorista saadaan keltaisia, ruskeita ja kullanruskeita sävyjä.

Sipulin kuorien värjäämisvoima lienee huomattu varhain, koska niistä väri irtoaa heti, kun kuori kostuu. Sipulin pitkään käyttöhistoriaan verrattuna - ja kun ottaa huomioon sen, että sipulin kuoria on melkein varmasti käytetty värjäystarkoituksiin kaikissa kulttuureissa - sipulin kuorilla värjäämisestä ja muusta värikäytöstä on melkein hämmentävän vähän vanhoja painettuja ohjeita. Netti on kyllä sipulinkuoriohjeita pullollaan, ja se on yleensä ensimmäinen kasviväri, jolla värjäystä kokeillaan.

Väri tarttuu villaan suhteellisen hyvin ilman puretusaineitakin. Ilman puretusaineita neuvotaan värjäämään ainakin Pellervossa (1902): 1:) Sipulin kuoria woipi hywällä menestyksellä käyttää wärjäämiseen. Wärjäys niillä toimitetaan seuraawasti: Kuoret keitetään tarpeellisessa wesimäärässä noin kolme tuntia, jonka jälkeen keitos siiwilöidään. Wärjättäwä esine lasketaan nyt tähän liuwokseen ja annetaan sen kiehua siinä noin tunnin ajan. Näin menetellen on esineeseen saatu kauniin keltainen, pysywä wäri.

The Domestic Dyer... -julkaisussa (1811) neuvotaan värjäämään alunapuretettu puuvilla ja pellava keltaiseksi sipulinkuorilla. Kirjassa Moniaita osoituksia... (1854) Waalian keltaista willalle ja silkille -otsikon alla on useampia ohjeita, joista yksi on: Toisenlaista keltaista saadaan heti wähällä waiwaa, kun pannaan 4 l. löökin kuoria, 2 l. alunaa ja 1 kannu wettä.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) neuvotaan sipulinkuorista kaksi väriä: alunapuretuksella palanut oranssi (burnt orange), jolla on kohtalainen värinkesto, ja kromipuretuksella huonosti kestävä messingin väri.

Allium cepa Punasipuli

[englanti red onion · ruotsi rödlök]

Punasipuli on keltaisen ruokasipulin muunnos. Sen väri muodostuu pääasiassa kolmesta flavonoidiryhmästä: flavonolit (kversetiini, kemferoli ja myrisetiini), flanolit (apigeniini ja luteoliini) ja antosyanidiinit (syanidiini, delfinidiini, pelargonidiini, peonidiini).

Punaisesta kuoresta saadaan sävyjä tummanruskeasta ja purppuraisesta vihreään.

Historia

Sipulit ovat vanhoja viljelykasveja. Keski-Aasiasta kotoisin olevaa ruokasipulia (keltasipuli) on viljelty Kiinassa ja Egyptissä jo kolmisen tuhatta vuotta.

Sipuleita kuvattiin egyptiläisissä hautamaalauksissa enemmän kuin muita kasveja. Aleksanteri Suuri syötti joukoilleen sipuleita vahvistaakseen näitä.

Entisajan taiteilijat saivat sapenvihreän (sap green, bladder green) aikaan sekoittamalla sipulia (ruohosipuli?), persiljaa ja sammalta. Väriä on valmistettu myös muista kasveista.

---

Sipulin uskotaan olevan oiva lääke mm. flunssan hoitoon sekä ulkoisesti haavoihin. Se myös alentaa kolesterolia.

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Seema, Ms. Dyeing of silk with onion peel extract. International Journal of Home Science 2017; 3(2)
Weiss, Th. Moniaita osoituksia, kuinka willaa, pumpulia, silkkiä ja liinaa wärjätään eli painetaan. Karlssonin Kirjapaino, Oulu, 1854.
221. Keino walkoisten lankojen keltaisiksi wärjäämiseen., Pellervo 21, 11/1921
The Domestic Dyer, Being Receipts for Dying Cotton and Linen, Hot and Cold. New-England: Printed for Domestic Uses. 1811.
Färgning med växt-ämnen. Gul färg. (Wasa-Posten 80, 11.7.1922)
Kerätkää kesällä aineksia värjäystä varten. Emäntälehti 5, 1948.
Något om växtfärgning. (Västra Finland 77, 16.8.1917)
Pääsiäismunien värjääminen. Pääskynen 7, 1.4.1922
Wärjääminen Pellervo 12, 1903
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Allium