[Malvaceae]
Althaea tulee kreikan parantamista tarkoittavasta sanasta altho
[englanti hollyhock flowers, corps mallow flowers, marsh mallow, garden mallow · saksaMalvenbten, Stockrose, Pappelrose, Schwarze Malve, Stockmalve, Winterrose · ranska passe rose, fleurs de mauve, rose trmire · ruotsi stockros · tanska Almindelig Stokrose, Havestokrose, Stokrose]
Tarhasalkoruusua viljellään koriste- ja rohtokasvina.
Kasvin kukinnot kuivatetaan. Ne päästävät paremmin väriä, kun niitä on jonkin aikaa säilytetty. Hyvissä olosuhteissa kukintoja voi säilyttää useita vuosia ilman, että niiden värjäysvoima vähenee.
Kasvilla voi värjätä villaa, silkkiä, puuvillaa ja pellavaa. Eri puretteilla saadaan eri sinisen ja violetin vivahteita. Rautavihtrilillä saadaan tumma sininen tai musta; pellavaan saadaan lähes samat sävyt. Villa ja silkki värjäytyvät raudan avulla mustansinisiksi tai harmaansinisiksi ja alunalla harmaiksi tai violetinsinisiksi.
Tarhasalkoruusun lehtiä on käytetty myös viinin värjäämiseen tummaksi.
Kasvilla on värjätty mm. Pohjois-Amerikassa, jossa kasvin terälehdistä ollaan saatu purppuraista, ruskeaa ja mustaa.
[englanti marshmallow · saksa Eibisch · ruotsi läkemalva]
Muita suomenkielisiä nimiä mm. lääkemalva, rohtosamettihaapa, saksankatinnauris - kasvin juuresta saatua alteesiirappia on käytetty yskänlääkkeenä.
Kasvaa luonnonvaraisena mm. Keski-Euroopan, Aasian, Australian ja Pohjois-Amerikan merenrannoilla. Suomessa sitä on aiemmin viljelty. Saattaa kasvaa kahden metrin korkuiseksi.
Althaea on tullut kreikan parantamista tarkoittavasta sanasta altho. Salkoruusu tuli Kiinasta Syyrian kautta Eurooppaan keskiajalla ja se on vanhimpia viljeltyjä kasveja. 1800-luvulla Saksa oli mustan salkoruusun suurin tuottaja Euroopassa. Kasvia viljeltiin lähinnä Nürnbergissä ja vietiin mm. Ranskaan ja Englantiin. Kasvia viljeltiin myös Turkissa.
Rohtosalkoruusun juurta, lehtiä ja kukkia voi käyttää lääkitsemistarkoitukseen. Kasvi sisältää lima-aineita, minkä vuoksi sitä on käytetty mm. hengitysteiden sairauksien ja ärsytysyskän hoidossa. Rohtosalkoruusun juurta on käytetty kuivattuna jauheena pillereissä sekä siirappina makua parantamassa. Tarhasalkoruusun kukkia on käytetty mm. tulehdusrohtona.
Rohtosalkoruusun varsia on käytetty mm. salaatteihin.
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetrenen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte.. Verlag von Fr. Eugen Köhler, Gera-Untermhaus, 1887.